8,0

Laafse Lurk

Hertog Jan Brouwerij (61)

Laafse Lurk is een Efteling-bier, gebrouwen door Hertog Jan. Deze Dubbel wordt niet meer gebrouwen maar is altijd geliefd geweest onder zijn drinkers. Zoals op het etiket is omschreven: "Laafse Lurk is de trots van het Volk van Laaf. Naar recept van Brouwer Lal gebrouwen uit enkel gerstenmout, natuurhop, biergist en zuiver bronwater. Laafse Lurk is een bier van hoge gisting."

Details

Bierstijl
Alcohol
6.9%
Categorie
Donker en Rijk
Spijzen
Gekruide gerechten, Vleesgerechten, Pittige en belegen kazen, Zoete desserts
Drinktemp.
6-8 °C
Volume
75 cl
Drinkmoment
Haardvuur, In goed gezelschap, Alleen, bij een boek
Gisting
Bovengistend

Mijn bieren

8,0

Het oordeel van de Bierista's

Laafse Lurk is beoordeeld met een gemiddelde van 8,0 door onze Bierista's

8,0

Smaak

9,0

Zicht

8,0

Neus

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter
Fruitig
Moutig
Kruidig
Body
Koolzuur
Alcohol

Ben je Bierista? Login en schrijf een review en ontvang +10

Reviews worden alleen geschreven door onze Bierista’s. Jij kunt nu ook Bierista worden door de Bierista Bieropleiding te doen. Zo weten wij zeker dat je de juiste bierkennis in huis hebt om kwalitatief hoogwaardige beoordelingen te schrijven.

Bestel Bieropleiding
8,0

"Doordat Laafse Lurk al 15 jaar niet meer geproduceerd wordt, is het een moeilijk biertje om nog te proeven. Laafse Lurk is echter vergelijkbaar met de huidige Hertog Jan Dubbel, maar dan zonder nagisting op de fles. Er zijn nog mensen die oude flessen Laafse Lurk hebben opgelegd en soms openen om nu nog te drinken, maar ik kan me niet voorstellen dat de smaak na 15 jaar beter is geworden. Dus de beoordeling is op basis van een Hertog Jan dubbel met aannames m.b.t. het smaakverschil van de nagisting op de fles (ik ga er namelijk van uit dat mijn herinneringen niet betrouwbaar zijn): Laafse Lurk is een helder donkerbruin degustatiebier met een rode gloed en een fijne, stabiele schuimlaag. Het bier ruikt naar mandarijnen, rood fruit, karamel en honing. De smaak is een rijke mix van rood fruit, een kruidigheid gelijk aan jeneverbes en een mooie balans van bitter en zoet. De bitterheid is deels een lichte moutbitterheid van de geroosterde mout die er in zit. Het is een vol bier, met een aardige hoeveelheid CO2 en alcohol. Het heeft een nasmaak die doet denken aan karamel en rood fruit"

Review
Aroma
Zoet
Zuur
Bitter
Fruitig
Moutig
Kruidig
Body
Koolzuur
Alcohol

9,0 Zicht een helder donkerbruin biertje met een rode gloed en een wat inzakkende, fijne schuimlaag.

8,0 Neus Het biertje ruikt naar mandarijnen, rood fruit en honing.

8,0 Smaak De smaak is een rijke mix van rood fruit, een kruidigheid gelijk aan jeneverbes en een lichte moutbitterheid van de geroosterde mout die er in zit. Het heeft een nasmaak van laurierdrop.

Bier met een plus: Een diepgaande analyse van vitamines en mineralen in functionele bieren

Ontdek de revolutionaire wereld van functionele bieren. Van natuurlijke vitamines tot toegevoegde mineralen - een expert analyse van de nieuwste ontwikkeling in de bierwereld.

Verder lezen

Winterbierfestival Leiden 2025: Een expert guide voor kenners en food pairing liefhebbers

Ontdek 15 unieke Nederlandse winterbieren en expert food pairing tips tijdens het Winterbierfestival Leiden 2025. Praktische tips voor de ervaren bierproever.

Verder lezen

Bier & Spijs: De geheimen van de perfecte combinatie

Ontdek de geheimen van bier- en spijscombinaties! Leer hoe je smaken kunt versterken of contrasteren voor een ultieme smaakbeleving. Van pilsener tot stout, elke bierstijl heeft ideale gerechten die de smaak versterken. Ontvang praktische tips van bierexperts en probeer verrassende combinaties om je culinaire ervaring naar een hoger niveau te tillen.

Verder lezen

Groei van biermerk ROEM dankzij crowdfunding: Een stap voor De Zoetermeerse Brouwerij

De Zoetermeerse Brouwerij breidt zijn biermerk ROEM uit dankzij een succesvolle crowdfundingcampagne. Met al 69.800 euro opgehaald, investeren ze in verbeterde productie en kwaliteit, met als doel de grootste brouwerij van Zuid-Holland te worden.

Verder lezen