Boukje Koop Eindhoven, Nederland

Bierista - 3600 Biercoins - 3 Reviews
Biersommelier in opleiding bij StiBON, momenteel bezig met niveau 2, interviewt graag brouwers
8,0

"Doordat Laafse Lurk al 15 jaar niet meer geproduceerd wordt, is het een moeilijk biertje om nog te proeven. Laafse Lurk is echter vergelijkbaar met de huidige Hertog Jan Dubbel, maar dan zonder nagisting op de fles. Er zijn nog mensen die oude flessen Laafse Lurk hebben opgelegd en soms openen om nu nog te drinken, maar ik kan me niet voorstellen dat de smaak na 15 jaar beter is geworden. Dus de beoordeling is op basis van een Hertog Jan dubbel met aannames m.b.t. het smaakverschil van de nagisting op de fles (ik ga er namelijk van uit dat mijn herinneringen niet betrouwbaar zijn): Laafse Lurk is een helder donkerbruin biertje met een rode gloed en een wat inzakkende, fijne schuimlaag. Het biertje ruikt naar mandarijnen, rood fruit en honing. De smaak is een rijke mix van rood fruit, een kruidigheid gelijk aan jeneverbes en een lichte moutbitterheid van de geroosterde mout die er in zit. Het heeft een nasmaak van laurierdrop."

Review : Laafse Lurk
Aroma
Zoet
Zuur
Bitter
Fruitig
Moutig
Kruidig
Body
Koolzuur
Alcohol
Samentr.
Metaal

9,0 Zicht een helder donkerbruin biertje met een rode gloed en een wat inzakkende, fijne schuimlaag.

8,0 Neus Het biertje ruikt naar mandarijnen, rood fruit en honing.

8,0 Smaak De smaak is een rijke mix van rood fruit, een kruidigheid gelijk aan jeneverbes en een lichte moutbitterheid van de geroosterde mout die er in zit. Het heeft een nasmaak van laurierdrop.

7,0

"De Bosrijkse Brouw is een mistig, mandarijnkleurig biertje, met grof, inzakkend schuim. Het heeft een aangename hopbitterheid en een klein zoetje en zuurtje. Het zuur komt vooral van het koolzuur dat er in ruime mate inzit. Het ruikt naar een frisse, iets zoete appel en smaakt ook zo, met een beetje moutigheid/hooi erdoorheen. Het bier heeft een mooie body."

Review : Bosrijkse Brouw
Aroma
Zoet
Zuur
Bitter
Fruitig
Moutig
Kruidig
Body
Koolzuur
Alcohol
Samentr.
Metaal

6,5 Zicht Een mistig, mandarijnkleurig biertje, met grof, inzakkend schuim

7,0 Neus Het ruikt naar een frisse, iets zoete appel

7,0 Smaak Het heeft een aangename hopbitterheid en een klein zoetje en zuurtje. Het zuur komt vooral van het koolzuur dat er in ruime mate inzit

Spijssuggestie Bosrijkse brouw is geen intens bier. Ik heb ervan genoten in combinatie met een fijne geitenkaassalade

7,5

"'t Verdiende Loon is een amberkleurige tweeschijn met een stabiele, dikke, fijne laag schuim. Het ruikt zoet, licht hooiig met een vleugje honing. In tegenstelling tot de geur is het een stevig bitter bier, met iets zuur en zoet en een smaak die doet denken aan laurierdrop en wiebertjes. Het bier heeft een lichte body en weinig koolzuur. De nasmaak is bitter en kruidig."

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter
Fruitig
Moutig
Kruidig
Body
Koolzuur
Alcohol
Samentr.
Metaal

9,0 Zicht Een mooie, stabiele, dikke laag fijn schuim en een aantrekkelijk lichtamber kleurtje

8,0 Neus Onverwacht zoet, beetje kruidig, sterke geur van honing en hooi

7,0 Smaak Onverwacht bitter, niet verwacht met de geur, wel lekker en maakt het een spannend bier om te drinken. Ook de lichte nasmaak van wiebertjes is een fijne verrassing

Spijssuggestie Door de lage hoeveelheid koolzuur en de hoge bitterheid zou ik zeker niet kiezen voor iets vet, noch voor iets pittigs. Het is wel een fris terrasbiertje, dus de minder vette variant van terrassnacks zou ik aanraden. Groentechips, nootjes, eventueel brood met een lichtgekruide spread.