7,9

Emelisse White Label 2019 No 4

Brouwerij Emelisse (52)

Emelisse White Label 2019 No 4 is een Barley Wine Bowmore BA. Het bier is gerijpt op whiskyvaten van het merk Bowmore. Hierdoor heeft het bier een aangenaam aroma van eiken, hout en tannines en tonen van krenten en rozijntjes en rood fruit.

Details

Bierstijl
Alcohol
11.5%
Categorie
Intens en Uitdagend
Spijzen
Gekruide gerechten, Vleesgerechten, Pittige en belegen kazen, Zoete desserts
Drinktemp.
12 °C
Volume
33 cl
Drinkmoment
Haardvuur, In goed gezelschap, Alleen, bij een boek, Voor het slapen gaan
Gisting
Bovengistend
7,9

Het oordeel van de Bierista's

Emelisse White Label 2019 No 4 is beoordeeld met een gemiddelde van 7,9 door onze Bierista's

7,8

Smaak

8,2

Zicht

8,3

Neus

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter
Fruitig
Moutig
Kruidig
Body
Koolzuur
Alcohol

Ben je Bierista? Login en schrijf een review en ontvang +10

Reviews worden alleen geschreven door onze Bierista’s. Jij kunt nu ook Bierista worden door de Bierista Bieropleiding te doen. Zo weten wij zeker dat je de juiste bierkennis in huis hebt om kwalitatief hoogwaardige beoordelingen te schrijven.

Bestel Bieropleiding
9,5

"Een waar stuk vakmanschap. De smaak van de gebruikte barrel overheerst niet en maakt een mooi samenspel met de barly wine."

Review
Aroma
Zoet
Zuur
Bitter
Fruitig
Moutig
Kruidig
Body
Koolzuur
Alcohol

9,1 Zicht Donkerrood met een kleine schuimkraag.

9,4 Neus Zoet, hoppige geuren waar niets overheerst.

9,7 Smaak Karamel, zoet en fruitig. Hij is opvallend zacht en soepel. Je merkt geen scherpe whisky smaken. Wordt hij warmer wordt de smaak voller.

Spijssuggestie Solo drinken.

9,6

"Bowmore is een Schotse single malt whisky van het eiland Islay, bekend onder meer van door turf gestookte rokerigheid van de mout in de whiskey smaak, en kent een veelheid aan jaren van totale rijping op houten vaten (12, of 18 jaar bijvoorbeeld). Zolang krijgt het al gebrouwen bier dat er daarna in mag niet meer de kans en dat (b)lijkt ook niet per se te hoeven. Deze editie van de 2019 Barley Wine in Bowmore ging op vat 22/3/18 is exact gedateerd en vormt een oase in de mond en op de tong. Tongstrelend dus en weldadig mondvullend in de beste zin des woords. Ook hier kun je eindcijfer 9,9 denken. De BBD (Best Before Date, of tenminste houdbaar tot datum) is 15.10.22 staat op het etiket, maar kan misschien nog wel langer mee ter verbetering (richting uiteindelijk portsmaak wellicht). Genietbier wederom. Bij iedere White Label blijkt steeds weer de neiging: zonde dat het op is. Dus neem afdoende maatregelen."

Ton van der Koppel

19.365

Review
Aroma
Fruitig
Moutig
Kruidig
Body
Koolzuur
Alcohol

9,5 Zicht Dieprood, troebel en rijk aan koolzuur. Matig, licht beige en weinig stabiel (al houdt een klein romig laagje aan), medium structuur schuim.

9,5 Neus Ook nu komt er al een dit keer wat kruidige geur bij voorbaat uit de fles te voorschijn om zo de atmosfeer alvast te veraangenamen. In de neus verder duidelijk de houtrijping en de whisky toon in fraaie balans. Geen overdreven hout, noch whisky.

9,6 Smaak Rijke en betoverende smaak. Weer anders dan al die andere op whisk(e)y vat gerijpte bieren. Mild ook van karakter en geen echt scherpe randen. Geen echt zoetige trekken ook. Smaak verslapt helaas ietsje naarmate de fles langer open staat en de temperatuur langzaam stijgt. Heeft nog wel een wat (rood) fruitige kant, die smaakvol aanvult. Fijnzinnig in de afdronk. Daarna klein beetje droog.

Spijssuggestie De White Labels zijn eigenlijk echte solisten, maar wederom kan fraai dichtgeschroeid rundvlees (al dan niet medium of zelfs rosé), of een stukje mild wild. Ook richting zoet kan gedacht (in de chocoladesector bijvoorbeeld).

4,5

"Gezien de andere beoordelingen ben ik bang dat ik te maken heb gehad met een 'bedorven' flesje. De eerder gedronken No.6 rook niet fris, maar die kwam er nog mee weg vanwege de smaken, deze No.4 heeft een vervelende zure smaak. Bij een barley wine verwacht ik een rijke, complexe mooie ronde smaak. Met een mooie complexiteit. Zeker bij een barrel aged versie. Deze heeft een zure smaak, beetje ranzig met een rokerige ondertoon. Ook een zure afdronk en niet prettig in de mond. Mogelijk bacterie probleem?"

Ben Maas

4.280

Review
Aroma
Zoet
Zuur
Bitter
Fruitig
Moutig
Kruidig
Body
Koolzuur
Alcohol

6,0 Zicht Donkere karamel kleur, nogal troebel. Licht crème kleurig schuim met grote bellen. Schuim is heel snel weg.

6,0 Neus Gebrande mout, whisky en eiken hout. Daarnaast een vreemde geur die ik niet kan thuis brengen.

4,0 Smaak Vervelend zure smaak met een rokerige ondertoon. Er komt ook nog wat karamel en wat zoets doorheen. Zure afdronk.

Spijssuggestie Ook dit keer zou ik niets bij dit bier eten, maar nu omdat je dan mogelijk je eten verpest.

Gulpener Bierbrouwerij finalist Koning Willem I Prijs

Gulpener Bierbrouwerij maakt kans op de prestigieuze Koning Willem I Prijs 2020 in categorie Duurzaam Ondernemerschap.

Verder lezen

Bokkenwandeling wordt BinnenBock

Op 20 november 2020 wordt de tweede 'Binnen Bierwandeling' gehouden als alternatief voor de Bokkenwandeling.

Verder lezen

Kornuit maakt Nederland groener met aanleg eigen bos

Kornuit gaat een eigen bos planten om de CO2 uitstoot van alle gezamenlijke momenten te compenseren.

Verder lezen

Bierista Alain start Horeca in Beweging

Niet bij de pakken neerzitten, maar wat doen. Dat is de reden waarom Alain van Bierista en collega-ondernemer Bert de actie Horeca in Beweging zijn gestart.

Verder lezen