8,6

Emelisse White Label 2019 No 1

Brouwerij Emelisse (57)

Emelisse White Label 2019 No 1 is een Imperial Russian Stout Islay Whiskey BA Peated. Het bier is gerijpt op eiken whiskyvaten uit Schotland. Daardoor is een rijke imperial stout ontstaan met de smaken van mokka gemend met koffie en drop. Hier moet je niet over praten; dit moet je proeven!

Details

Bierstijl
Alcohol
12.6%
Categorie
Intens en Uitdagend
Spijzen
Gekruide gerechten, Vleesgerechten, Pittige en belegen kazen, Zoete desserts
Drinktemp.
13 °C
Volume
33 cl
Drinkmoment
Haardvuur, In goed gezelschap, Alleen, bij een boek, Voor het slapen gaan
Gisting
Bovengistend
8,6

Het oordeel van de Bierista's

Emelisse White Label 2019 No 1 is beoordeeld met een gemiddelde van 8,6 door onze Bierista's

8,8

Smaak

8,6

Zicht

9,0

Neus

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter
Fruitig
Moutig
Kruidig
Body
Koolzuur
Alcohol
Intensit.
Nasmaak

Ben je Bierista? Login en schrijf een review en ontvang +10

Reviews worden alleen geschreven door onze Bierista’s. Jij kunt nu ook Bierista worden door de Bierista Bieropleiding te doen. Zo weten wij zeker dat je de juiste bierkennis in huis hebt om kwalitatief hoogwaardige beoordelingen te schrijven.

Bestel Bieropleiding
7,0

"Mogelijk te lang in de fles gezeten. Als ik de andere beoordelingen lees dan heeft het rusten op fles dit bier geen goed gedaan. Het alcoholische van de whisky overheerst de stout volledig. In de verte proef ik nog wat koffie, chocolade en karamel. Maar het is vooral de alcohol en whisky smaak met wat turf die de boventoon voeren. Het bier is nogal in onbalans. Als het bier warmer wordt komt er een beetje een drop smaak in de afdronk."

Ben Maas

5.410

Review
Aroma
Zoet
Zuur
Bitter
Fruitig
Moutig
Kruidig
Body
Koolzuur
Alcohol
Intensit.
Nasmaak

7,5 Zicht Heel donker bruin met robijn-rode gloed. Een beetje bruin schuim wat zeer snel verdwijnt.

8,0 Neus Een zeer intense neus van vooral alcohol, whisky, turf. Daaronder karamel, koffie en chocolade.

7,0 Smaak Hoog alcoholisch in de smaak, maar toch een rond mondgevoel. Tonen van gebrande mout en koffie.

Spijssuggestie Als losstaand bier drinken. Mogelijk goed bij wild gerechten.

9,0

"Een ware parel van de White Label. Echt alles klopt in dit bier."

Review
Aroma
Zoet
Zuur
Bitter
Fruitig
Moutig
Kruidig
Body
Koolzuur
Alcohol

8,8 Zicht Zeer donkerbruin tot zwart, nauwelijks schuim.

9,3 Neus Zeer veel geuren, denk hierbij aan mokka, drop en het vat.

9,6 Smaak Mokka, koffie,drop maar ook de smaken van het whisky vat. Het mondgevoel is zoet, plakkerig en verwarmend. Je blijft nippen en genieten.

Spijssuggestie Drink hem solo en rustig.

9,7

"Alleen bij het open maken al stuift er een verrukkelijke en complexe geur op uit de fles, waarin bijvoorbeeld ook gewoon drop aanwezig lijkt. Dit bier blijkt even later weer een wonder uit de gelouterde White Label klasse van Emelisse. We zijn inmiddels in het jaar 2019 en het bier blijft houdbaar zeker tot 12.06.22, maar kan waarschijnlijk (veel) langer mee om verder (nog meer) te verbeteren. Neem daarom in ieder geval twee flesjes minstens, om eentje donker, koel en rustig te bewaren (kelder ideaal, maar wie heeft die nog, dus kelderlade of bier koelkast). Dan kan die 9,9, zoals thans al verdiend lijkt, hopelijk zeker bewaarheid worden. Het bier is echter nu al van een schoonheid om bijna van te gaan huilen van geluk zou een bekende bierkenner zeggen. In 2018 was dit bier met een gelijke (sub)naam omschrijving en formule er ook al, maar deze editie pakt (nog) beter uit. Chapeau voor dit overweldigende resultaat."

Ton van der Koppel

19.670

Review
Aroma
Zoet
Bitter
Moutig
Body
Koolzuur
Alcohol

9,5 Zicht Het bruin ogende schuim verdwijnt tot verbazing meteen om bovenop plaats te maken voor een donkere kale vlakte. Maar je ziet wel heel mooi het rijke koolzuur opborrelen, alsof het zo aan het koken kan gaan, of een magma laag die aan het kolken is voor de vulkaan uitbarsting, waarna het lava razend over de hellingen stroomt. De kleur van wat nog in het glas is, is pikzwart als aardolie, compleet ondoorzichtig en vol koolzuur dus.

9,6 Neus Rijk in de neus aan prachtige tonen van rijping op hout (in vat). Je ruikt als het ware het hele vat van binnen met inhoud en al: hout, whisky kortom alles wat dit bier zou kunnen bieden. De geur is ook sterk en blijft de hele proeftijd van de fles aanwezig.

9,7 Smaak De smaak is enerverend mooi met niet te veel hout, koffie en subtiel bitter en met lichte scherpte. Het bier is niet te dik of vol, wel iets romig op den duur, maar juist heel glad van verloop. Topklasse! Er duikt op het laatst ook nog een zoet kantje op dat in de verte lijkt op karamel, toffee ook, en toch nog wat vanille. Hoewel het vat waarschijnlijk van Europees eiken is en dat kent eigenlijk geen vanille invloed. Ondanks de boven turf gerookte mout van de whisky, dringt deze invloed op het bier zich niet op, zoals bepaalde (Schotse) whisky heel erg sterk gerookt kan smaken, maar gaat op in de complete complexiteit. In de nasmaak word je niet lastig gevallen door een teveel van wat je proevend tegen kwam. Evenwichtig dus. Er is wel een zekere houttoon en wat droogte tijdens de langere afdronk.

Spijssuggestie Liefst solo genieten. Hoewel ook heel mooi met donker aangebraden rundvlees, of niet te sterk (bestorven) wild (hert bijvoorbeeld). Dan kan het bier een beetje excelleren namelijk en dat vindt het fijn.

Rotterdamse brouwers lanceren lokale bierbox

Na het succes van de Rotterdam Beer Survival Kit tijdens de eerste lockdown bundelen Rotterdamse brouwerijen opnieuw hun krachten.

Verder lezen

Grolsch sluit bijzonder jaar af met bierproeverij

Op vrijdag 18 december 2020 organiseert bierbrouwer Grolsch de Grote Grolsch Kerst Proeverij.

Verder lezen

Interview met Craft-voorzitter Bart van Kleef

Bart van Kleef is de nieuwe voorzitter van Craft. Hij vertelt over zijn nieuwe rol en de uitdagingen, waarmee hij de komende drie jaar aan de slag gaat.

Verder lezen

Wat zijn jouw favoriete bieren van 2020?

Wat zijn de 100 populairste bieren van 2020? Stem mee en bepaal welke bieren op tweede kerstdag in de Bierista Bier Top 100 staan!

Verder lezen