9,7

Emelisse White Label 2019 No 1

Brouwerij Emelisse (51)

Emelisse White Label 2019 No 1 is een Imperial Russian Stout Islay Whiskey BA Peated. Het bier is gerijpt op eiken whiskyvaten uit Schotland. Daardoor is een rijke imperial stout ontstaan met de smaken van mokka gemend met koffie en drop. Hier moet je niet over praten; dit moet je proeven!

Details

Bierstijl
Alcohol
12.6%
Categorie
Intens en Uitdagend
Spijzen
Gekruide gerechten, Vleesgerechten, Pittige en belegen kazen, Zoete desserts
Drinktemp.
13 °C
Volume
33 cl
Drinkmoment
Haardvuur, In goed gezelschap, Alleen, bij een boek, Voor het slapen gaan
Gisting
Bovengistend
9,7

Het oordeel van de Bierista's

Emelisse White Label 2019 No 1 is beoordeeld met een gemiddelde van 9,7 door onze Bierista's

9,7

Smaak

9,5

Zicht

9,6

Neus

Aroma
Zoet
Bitter
Moutig
Body
Koolzuur
Alcohol

Ben je Bierista? Login en schrijf een review en ontvang +10

Reviews worden alleen geschreven door onze Bierista’s. Jij kunt nu ook Bierista worden door de Bierista Bieropleiding te doen. Zo weten wij zeker dat je de juiste bierkennis in huis hebt om kwalitatief hoogwaardige beoordelingen te schrijven.

Bestel Bieropleiding
9,7

"Alleen bij het open maken al stuift er een verrukkelijke en complexe geur op uit de fles, waarin bijvoorbeeld ook gewoon drop aanwezig lijkt. Dit bier blijkt even later weer een wonder uit de gelouterde White Label klasse van Emelisse. We zijn inmiddels in het jaar 2019 en het bier blijft houdbaar zeker tot 12.06.22, maar kan waarschijnlijk (veel) langer mee om verder (nog meer) te verbeteren. Neem daarom in ieder geval twee flesjes minstens, om eentje donker, koel en rustig te bewaren (kelder ideaal, maar wie heeft die nog, dus kelderlade of bier koelkast). Dan kan die 9,9, zoals thans al verdiend lijkt, hopelijk zeker bewaarheid worden. Het bier is echter nu al van een schoonheid om bijna van te gaan huilen van geluk zou een bekende bierkenner zeggen. In 2018 was dit bier met een gelijke (sub)naam omschrijving en formule er ook al, maar deze editie pakt (nog) beter uit. Chapeau voor dit overweldigende resultaat."

Ton van der Koppel

17.580

Review
Aroma
Zoet
Bitter
Moutig
Body
Koolzuur
Alcohol

9,5 Zicht Het bruin ogende schuim verdwijnt tot verbazing meteen om bovenop plaats te maken voor een donkere kale vlakte. Maar je ziet wel heel mooi het rijke koolzuur opborrelen, alsof het zo aan het koken kan gaan, of een magma laag die aan het kolken is voor de vulkaan uitbarsting, waarna het lava razend over de hellingen stroomt. De kleur van wat nog in het glas is, is pikzwart als aardolie, compleet ondoorzichtig en vol koolzuur dus.

9,6 Neus Rijk in de neus aan prachtige tonen van rijping op hout (in vat). Je ruikt als het ware het hele vat van binnen met inhoud en al: hout, whisky kortom alles wat dit bier zou kunnen bieden. De geur is ook sterk en blijft de hele proeftijd van de fles aanwezig.

9,7 Smaak De smaak is enerverend mooi met niet te veel hout, koffie en subtiel bitter en met lichte scherpte. Het bier is niet te dik of vol, wel iets romig op den duur, maar juist heel glad van verloop. Topklasse! Er duikt op het laatst ook nog een zoet kantje op dat in de verte lijkt op karamel, toffee ook, en toch nog wat vanille. Hoewel het vat waarschijnlijk van Europees eiken is en dat kent eigenlijk geen vanille invloed. Ondanks de boven turf gerookte mout van de whisky, dringt deze invloed op het bier zich niet op, zoals bepaalde (Schotse) whisky heel erg sterk gerookt kan smaken, maar gaat op in de complete complexiteit. In de nasmaak word je niet lastig gevallen door een teveel van wat je proevend tegen kwam. Evenwichtig dus. Er is wel een zekere houttoon en wat droogte tijdens de langere afdronk.

Spijssuggestie Liefst solo genieten. Hoewel ook heel mooi met donker aangebraden rundvlees, of niet te sterk (bestorven) wild (hert bijvoorbeeld). Dan kan het bier een beetje excelleren namelijk en dat vindt het fijn.

Expert-reviews wijzen de weg

Bierista's schrijven dagelijks tientallen expert-reviews, die een ware inspiratiebron vormen voor alle bierliefhebbers. Wat vinden ze van jouw favoriete bier?!

Verder lezen

Nieuw innovatief brouwhuis Gulpener in gebruik

Gulpener is a-pe-trots om te kunnen vertellen dat het vanaf deze week bier produceert in het meest duurzame brouwhuis van Europa.

Verder lezen

Leer bier proeven met Marc Janssen

Marc Janssen is meesterbrouwer bij Grolsch. Hij leert je in een mini-cursus hoe je goed bier kunt proeven. Leuk en leerzaam!

Verder lezen

Kamperen naast Hertog Jan brouwerij

Café Hertog Jan Proeverij in Arcen heeft wat nieuws. Op de Pub-up camping kun je kamperen met zicht op de Hertog Jan brouwerij.

Verder lezen