Tripel Kanunnik: Driedubbel genieten

24 januari 2023
Tripel is nog altijd een zeer populaire bierstijl. Ook hobbybrouwers brouwen graag een Tripel naar eigen recept. Een zeer gewaardeerde Tripel is de Wilderen Tripel Kanunnik van Brouwerij Wilderen uit het gelijknamige Belgische plaatsje nabij Sint Truiden.

Het eerste dat opvalt is dat Wilderen Tripel Kanunnik gebrouwen is van vier verschillende granen. Natuurlijk gerst en daarnaast tarwe, haver en rogge. Een andere wereldberoemde Tripel is de Tripel Karmeliet. Die is met drie granen gebrouwen. Dezelfde als de Tripel Kanunnik, alleen geen rogge. Dit graan staat bekend om de kruidige aroma's. En dat is nu precies waarom deze Tripel Kanunnik zo gewaardeerd wordt.

Witte hoed

Wilderen Tripel Kanunnik inschenken in het merkglas is een feest op zich. Het glas is een enorme tulp. Kijk goed naar het logo en je ziet het gezicht van de brouwer in de letters. Andere verborgen boodschap lees je in de steel van het glas. Hou het glas schuin en schenk vooral rustig en beheerst in. Het goudgele kolkt rustig in het glas en er vormt zich een grote witte hoed van prachtig wit schuim. Zet het glas voor je neer en geniet alleen al van die aanblik. Die speekselklieren komen al op stoom als je naar dit ideale plaatje kijkt.

Kruidigheid

De geur is aangenaam zoet, licht moutig met tonen van rijp geel fruit. Die eerste slok is een belevenis. Terwijl je de schuim van je bovenlip likt, dringen de smaken diep door. Fluweelzacht, zoet en fruitig. Dan komt die subtiele kruidigheid van de rogge naar boven tilt dit bier nog verder op. Heel geleidelijk loopt die milde, ronde zoetheid weg in zachtbittere afdronk.

Tripel Top 10

Wilderen Tripel Kanunnik heeft een geweldige balans. Alle ingrediënten spelen hun rol zonder dat er iets uit de toon springt. Deze Tripel heeft 8,2% alcohol en dat zorgt voor die stevige body die je van een goede Tripel mag verwachten. Deze vriendelijke zachte Belgische Tripel is een aanrader. Dat vindt ook de community met duizenden Bierista's. Zij kennen dit bier een 7,6 toe en daarmee valt deze topper net buiten de Tripel Top 10.

Video's van brouwers

In de Tripel Top 10 staan meerdere aanraders. Natuurlijk vind je daar de Westmalle Tripel en de St. Bernardus Tripel. Uiteraard zijn er ook Nederlandse brouwerijen die prachtige Tripels brouwen. Noordt Tripel is zo'n gegadigde voor een plekje in de Top 10. Datzelfde geldt voor vandeStreek Turf 'n Surf. Van enkele van deze bieren kun je bij het aanklikken de video's bekijken van de brouwers die hun bieren proeven en uitleggen. Brouwerij Jopen, Bronckhorster Brewing Company en Trappistenbrouwerij De Kievit vormen de Nederlandse inbreng in de toplijst, die gedomineerd wordt door de Belgen.

Wilderen Tripel Kanunnik is goed verkrijgbaar in supermarkt en slijterij. Wie nu de Bierista Bieropleiding bestelt, leert meer over de verschillende bierstijlen, waaronder natuurlijk ook de Tripel.