SMaSH: Een hop, een soort mout

1 augustus 2020
Zes Nederlandse brouwers zijn een experiment aangegaan op uitnodiging van Hollands Hophuis, een leverancier van hop. Het experiment kende slecht één voorwaarde: de brouwers mochten maar één soort hop en maar één soort mout gebruiken. Bierista mocht als een van de eersten deze zogenaamde SMaSH (Single Malt and Single Hop) bieren proeven.

Om kort te gaan: Dit experiment leverde twee prachtige bieren op, drie goede, smaakvolle bieren en een bier dat we een 'leerzame ervaring' zullen noemen. De beschrijving van de bieren vind je verderop in de dit artikel. Eerst even iets meer over dit experiment, want dit is best bijzonder en leerzaam voor elke bierliefhebber die zijn smaak wil ontwikkelen en meer wil weten over de ingedriënten en de effecten op de smaak

Hollands Hophuis

Initiatiefnemer van het project is het Hollands Hophuis. Het is een leverancier van hop. Met die omschrijving doe je het feitelijk bedrijf te kort. Hollands Hophuis richt zich op hopteelt in Europa, waarbij duurzaamheid een belangrijke factor is. Het bedrijf streeft naar maximale kwaliteit, onderhoudt goede relaties met de hopboeren en deelt de kennis met de brouwers. Om hop echt te laten 'shinen' werd dit SMaSH-project bedacht.

Zes brouwers

Zes brouwers wilden maar wat graag meewerken aan dit project. Bird Brewery, De Prael, vandeStreek bier, Rock City Brewing, Dutch Bargain en Van Moll kregen in overleg een hop toegewezen en gingen daarmee aan de slag. Het resultaat van dit experiment heeft Beerwulf verzameld in een box. Van elke brouwerij vind je twee bieren in de SMaSh-box. Een echte aanrader als je je smaak wilt ontwikkelen en zelf wilt ervaren wat verschillende hopsoorten met de smaak van een bier kunnen doen. De box is te bestellen op de site van Beerwulf.

vandeStreek Junga

Zoals gezegd, Bierista mocht als een van de eersten kennis maken met de SMaSH-bieren. Via een online tasting gaven de brouwers een toelichting op hun bieren en vertelde Carel Krol van het Hollands Hophuis van alles over de hop en de achtergronden van het experiment. Het eerste bier dat op de proeftafel werd gezet was vandeStreek Junga, een Pale Ale met 5% alcohol. Junga is een Poolse hopsoort met duidelijke tonen van zwarte bessen. Je ruikt bijna cassis. In de smaak maken de besjes plaats voor grapefruit-aroma's. Dit is een goudgele dorstlesser met fruitige tonen en toch wel een pittig bittere afdronk.

Bird Puur Goudhaan

Bird Puur Goudhaan is een bier gebrouwen met Hüll Melon. Dit bier heeft 6% alcohol en met een hop met zo'n naam verwacht je natuurlijk aroma's van meloen. En die krijg je! De hop zorgt voor zoete aroma's, waarbij je gelijk denkt aan honing en rijpe honingmeloen. Die zoetheid vanuit de hop doet ook denken aan rijpe zoete aardbeien, die geven - zoals Carel Krol dat treffend omschreef - een 'warm randje' aan dit bier. 

Van Moll Smash Hit

Het derde bier is de Van Moll SMaSh Hit. Deze New England IPA is citroengeel van kleur. De hopsoort die de Eindhovense brouwer heeft gebruikt is Callista. Wat een tropisch fruitverrassing komt je tegemoet als je dit bier inschenkt. Zoete witte druiven, ananas, mango, meloen en ach ... je blijft ruiken en je blijft nippen. Zacht, romig bijna, nauwelijks bitterheid. Een feestje, dit bier van 6%. Dit smaakt naar meer!

De Prael Vienna SMaSH

Daar was tijdens de proeverij geen tijd voor. Er moest worden gewerkt ... Tijd voor het volgende bier. De Prael Vienna SMaSH, een bier gebrouwen met de wat donkere Vienna-mout en de hopvariëteit Barbe Rouge. Dit is het enige ondergistende bier in de serie. Tijdens de lange lagering van vier weken is er veel in de smaak veranderd, volgens brouwer Fer Kok van  de Amsterdamse brouwerij. Het donkergouden, honingkleurige bier van 6% heeft licht hooi-achtige en kruidige aroma's naast duidelijke (knof)look-achtige tonen. Onderliggend zijn er wat aroma's van tropisch fruit te ontwaren. Een experimenteel bier dat volgens de makers om vervolg vraagt.

Dutch Bargain Ariana

Dutch Bargain uit het Zeeuwse Groede heeft het SMaSH-bier op blik afgevuld. Ariana is de hop waarmee werd gebrouwen. Deze Dutch Bargain SMaSH IPA is feitelijk geen echt SMaSH-bier. Als enige brouwerij heeft Dutch Bargain meerdere moutsoorten gebruikt: gerst en haver. Tijdens het proces kwam technisch malheur om de hoek kijken. Al met al is dit bier de minste bier uit de serie. De aroma's zijn chemisch, medicinaal, harsig en fenolisch. De scherpe bitterheid in de nasmaak is niet prettig. 'As bitter as Ariana Grande's Exes' vermeldt de brouwer op het label. Als ik Ariana Grande was zou ik op mijn hoede zijn.

Rock City Sorachi Ace

Rock City Brewing brouwde een bier met Sorachi Ace. Alvorens de handen uit de mouwen te steken, verrichtte het team van Rock City  een heuse studie naar deze van oorsprong Japanse hopsoort. Rock City Sorachi Ace SMaSh is met 8% het zwaarste bier uit de serie. Deze Double IPA is zo fruitig, zo zacht en heeft een prachtige balans tussen mout en hop. Dit bier springt er samen met de SMaSH Hit van Van Moll boven uit in deze serie bieren. Brouwer Koen Overeem lichtte tijdens het proeven vol passie toe hoe hij met de samenstelling van het brouwwater heeft gespeeld om de mout en de zeker ook de hop te laten excelleren. Dat is uitstekend gelukt!