Monte Cristo nieuw bier van Brouwerij Bosteels

16 november 2019
Tripel Karmeliet kennen we allemaal. Pauwel Kwak is ook geen onbekende en zeker het bijbehorende speciale koetsiersglas niet. Deus, het sprankelende champagnebier, is vooral bekend bij de echte fijnproevers. Meer bieren heeft de Belgische Brouwerij niet in portfolio. Althans, tot nu. Nu - zeventien jaar na de presentatie van het laatste bier - heeft de brouwerij uit Buggenhout een primeur: Monte Cristo.

De bieren van Brouwerij Bosteels staan bekend om hun geweldige smaak en balans. Over kwaliteit kun je twisten, maar niet over die van de bieren van Bosteels. Reden ook waarom met hoge verwachtingen wordt uitgekeken naar het nieuwe bier Monte Cristo. Aan de ontwikkeling van dit donkere en zware bier is liefst vijf jaar lang gewerkt.

Monte Cristo

Monte Cristo is een bier van 12,5%. Het bier heeft heeft elf weken gelegen op eikenhouten vaten én er is sherry aan toegevoegd. Net als bij de Pauwel Kwak heeft ook de Monte Cristo een speciaal glas. Deze is wel een stuk kleiner van formaat. Om het flesje van. 33 centiliter uit te schenken moet je twee tot drie keer je glas bijvullen. Dit bier is dan ook een echt degustatiebier, een bier waar je rustig van wilt genieten; waar je aan wilt ruiken en met nipjes van wilt proeven en elke keer weer nieuwe smaken ontdekken. Wanneer het bier in Nederland beschikbaar komt, is nog niet bekend. De prijs is al wel bekend: tussen de 2,50 en 3 euro.

Brouwerij Bosteels

Bij Brouwerij Bosteels zijn ze uiteraard zeer 'fier' op hun nieuwe bier. "Wij creëren altijd bier dat we zelf graag lusten. We vertrekken niet vanuit verkoopdoelstellingen. Het bier is onze meester", aldus Antoine Bosteels op de Belgische website Knack. Volgens de makers is Monte Cristo zowel geschikt als aperitief als digestief.
Brouwerij Bosteels werd in 2016 voor 210 miljoen euro overgenomen door AB-Inbev. De brouwerij werd toevertrouwd aan de werkmaatschappij ZX Ventures die fors investeerde in de brouwerij. Die is qua productiecapaciteit inmiddels bijna verdubbeld. Ondanks de overname door het grootste bierconcern ter wereld zegt Brouwerij Bosteels geheel onafhankelijk te kunnen werken aan hun bieren.

Tripel Karmeliet

Tripel Karmeliet is het bekendste bier van Brouwerij Bosteels. Dit bier staat hoog genoteerd in de Top 10 Beste Tripels door Bierista's. "Zeven generaties van hard werken, gestaag vervolmaken van brouwerskennis en onophoudelijk streven naar perfectie, gingen vooraf aan dit uitzonderlijk staaltje vakmanschap in dit uitmuntende bier", zo lezen we op de website van de brouwerij. Deze Tripel is gebrouwen met drie verschillende granen. "Een prachtige harmonie van gerst, haver en tarwe met zachte, fruitige tonen en een verrassend delicate smaak." Het klinkt haast als poëzie.

Pauwel Kwak

Pauwel Kwak is een krachtig, amberkleurig bier, dat vooral bekendheid geniet vanwege zijn iconische koetsiersglas. Dit kostbare glas wordt door bierliefhebbers nog wel eens als souvenir meegenomen tot ergernis van veel kroegbazen. Dat leidt tot inventieve oplossingen. Zo is er een café dat een gadget aan het glas heeft verbonden. Zodra het glas de zaak verlaat, gaat een alarm af. Een ander café vraagt je schoen als onderpand. Lever je je lege glas weer in, dan wordt je schoen uit de emmer achter de bar gevist en kun je rustig huiswaarts.

Deus

Deus is een champagnebier, voor vele een stijlicoon voor de biersoort, die aan het eind van het jaar altijd weer aan populariteit wint. Ook dit bier had een lange ontwikkelingstijd alvorens het op de markt werd gebracht. Deus is een bier dat is behandeld als een champagne (Méthode Champenoise). Dankzij die behandeling en de speciale gist is dit een sprankelend bier geworden dat tegen een champagne brut ligt. Een uiterst delicaat, smaakvol en feestelijk bier voor op de kerstdis of op Oudejaarsavond. Mocht je alvast wat inspiratie kunnen gebruiken voor de feestdagen, kijk dan eens naar deze Top 10 van bieren om mee te proosten.