Met deze vijf biertips van Bierista zit je altijd goed

4 februari 2020
Het zijn gouden tijden voor bierliefhebbers. Er is zo ontzettend veel te kiezen. Stap een slijterij of supermarkt binnen en je staat oog in oog met vaak honderden verschillende bieren. In die bierjungle zitten pareltjes verscholen. Bierista geeft je vijf tips. Met deze vijf bieren kun je thuiskomen.

Met meer bierkennis grijp je nooit mis!


Bronckhorster Dubbelganger

Februari is de maand van de bierstijl Dubbel bij Bierista. Bronkchorster Dubbelganger staat hoog genoteerd in de Top 10 - Dubbel. Bronckhorster Dubbelganger is een bier met een moutig karakter. Zachte ronde tonen van karamel en wat gedroogd fruit en chocolade geven dit donkerbruine bier karakter.

Bronckhorster Brewing Company is een kleine brouwerij in het oosten van het land, in het dorpje Rha om precies te zijn. Veel bieren van deze brouwerij vielen nationaal en internationaal in de prijzen. Bronckhorster Hoptimist, Bronckhorster Nightporter en Bronckhorster IJsselbock zijn voorbeelden van prijzen die eremetaal behaalden. Dubbelganger is een relatief jonge loot aan de stam van deze brouwerij. Dit bier is een succesverhaal in de dop.

Gouden Carolus Tripel

Brouwerij Het Anker is een wereldberoemde brouwerij in Mechelen. Een bezoekje is zeker de moeite waard. Je kunt er genieten van de bieren, je kunt er heerlijk eten en ook overnachten. De rondleiding door de brouwerij is onderhoudend en informatief. De Gouden Carolus Tripel is één van de vele beroemde bieren die in deze brouwerij worden gebrouwen. Deze Tripel heeft alles wat je van een Tripel mag verwachten. De balans in dit bier is geweldig en wordt door vrijwel alle bierdeskundigen onderschreven.


Op deze plek tippen we de Gouden Carolus Tripel, maar we hadden net zo goed kunnen kiezen voor de andere Gouden Carolus-bieren. De Gouden Carolus Classic is ook een topper. Hou je van intens en uitdagende bieren en van whisky, dan mag je de Gouden Carolus Whisky Infused zeker niet missen. Dit is een traktatie met het beste van twee werelden.

Zundert 10

Winters weer vraagt om een hartverwarmend bier. Zundert 10 is afkomstig van Brouwerij De Kievit in Zundert, één van de twee trappistenbrouwerijen die ons land rijk is. De grootste en meest bekende is Brouwerij De Koningshoeven, bekend van de La Trappe-bieren. Brouwerij De Kievit is wat bescheidener qua schaal en brouwt twee bieren; Zundert 8 en Zundert 10.

Zundert 10 is de jongste telg, die door Bierista's wordt gewaardeerd met gemiddeld maar liefst een 8,4. Dit bier is een Quadrupel met liefst 10% alcohol. Daar word je warm van. Dat geldt ook voor de smaak. Dit krachtige en complexe bier heeft aroma's van gedroogd fruit, zwoele kruiden, drop en chocolade. Na elke slok neem je maar wat graag de tijd om al die smaken rustig op je in te laten werken. De Zundert 10 is de grote broer van de Zundert 8. Beide bieren kun je rekenen tot de moderne bierklassiekers van Nederland.

Sancti Adalberti Egmondse Blonde

In Noord-Holland, vlak aan de kust, wordt de Sancti Adalberti Egmondse Blonde gebrouwen. Dit is een smaakvol abdijbier dat je al na een kleine slok in vervoering brengt. Het bijzondere water en de lindebloesem geven deze Blond zijn eigen karakter.

Sancti Adalberti Egmondse Blond is rijk aan smaak. Licht moutige tonen vormen stevige basis voor florale en fruitige tonen. De lindebloesem geeft dit bier wat lichtvoetigs, een kleine glimlach. Dit bier is zeker geen allemansvriend. Het heeft wel degelijk een eigen karakter en een mild bittere afdronk. Met slechts 5,7% alcohol is deze Blond een ideale begeleider voor uiteenlopende gerechten. Het past uitstekend bij witvis, asperges en bij diverse soorten pizza's en pasta's.

Zuster Agatha

Muifelbrouwerij bestaat al eventjes. De bieren van deze brouwerij hebben hun sporen zeker verdiend. Sinds een jaar brouwt eigenaar Martin Ostendorf in zijn eigen brouwerij in Oss. Het succesverhaal gaat maar door. De eigen brouwerij is amper een jaar oud en nu al is de capaciteit verdubbeld. Succesnummer van Muifelbrouwerij is Zuster Agatha, een Quadrupel van 10%. Met dit donker en rijke bier kom je de maand wel door.

Zuster Agatha is een complex bier met een zoet karakter. Gebrande mout, karamel en tonen van toffee, gedroogd fruit en chocolade zijn goed vertegenwoordigd. Een blokje pittige kaas erbij maakt het verhaal compleet. Deze Quadrupel is prima te combineren met heftige kazen zoals een blauwschimmel. De Zuster Agatha doet het ook prima bij vleesgerechten en desserts met chocolade, karamel en noten.

Schrijf ook expert-reviews

Met deze bieren zit je altijd goed. De Bierista Biercommunity met meer dan tweeduizend bierdeskundigen heeft deze bieren beoordeeld met cijfers van minimaal een 7 oplopend tot een dikke 8. Al deze bieren zijn goed verkrijgbaar in heel Nederland, zeker als je een speciaalzaak binnenloopt. Ook via de bekende online bierwinkels zijn deze bieren te koop. Wil je ook jouw mening geven over bieren? Doe dan de Bierista Bieropleiding. In deze opleiding doe je een hoop bierkennis op en leer je hoe je proeft als een pro en een expert-review kunt schrijven. Zo bouw je zelf al snel een smaakbibliotheek op en inspireer en adviseer je mede-bierliefhebbers.