Op jacht naar goedkoop bier met smaak

26 juli 2019
In between jobs, op zoek naar een nieuwe uitdaging. Noem het zoals je wilt, maar ik ben werkloos!! Op zo'n moment gaat je inkomen naar beneden en moet je beter op je uitgaven letten.

Door Dennis Hofman

Afgelopen jaar werkte ik in het paradijs. Een slijterij met meer dan 500 speciaalbieren. Tel daarbij het stukje personeelskorting, veel proeven en een mooi netwerk Bieriger kon het niet. Hoe anders is het beeld nu. Geen dagelijkse omgeving meer met speciaalbier en ook nog eens minder inkomen. Met de bieren van tegenwoordig met prijzen van vijf tot vijftien euro is het voor iemand zonder baan bijna onbetaalbaar. Zo ontstond het om op onderzoek te gaan naar goedkope speciaalbieren.

Op de hoogte

Mijn tijdelijke werkloosheid betekent natuurlijk niet dat ik niet met speciaalbier bezig kan zijn. Ik volg nog steeds veel op social media, leveranciers, brouwerijen en oude klanten.  Daarnaast heb ik onder mijn alias 'De Proefessor' op Instagram weer een nieuwe groep mensen leren kennen die blijft groeien, zodat ik toch aardig op de hoogte blijf van de vele ontwikkelingen in het bierlandschap. Ik luister podcasts over bier en natuurlijk volg ik Bierista op de voet. Maar het bierproeven, een belangrijk onderdeel, staat wel op een lager pitje. Althans het proeven van de meer exclusieve (dus duurdere) bieren. Er staat nog een aantal prachtige bieren in de kast, die ik toch voor speciale momenten wil houden.

Keuze genoeg

Keuze genoeg in het goedkopere segment. Maar ... zit er ook echt wat lekkers tussen de goedgevulde schappen met goedkope bieren? Alle supermarkten hebben inmiddels speciaalbier en een supermarkt is in het algemeen altijd iets goedkoper dan een speciaalzaak. Natuurlijk is het assortiment kleiner en meer mainstream, uitzonderingen daargelaten. Daarnaast verandert het assortiment met regelmaat. Fijne bijkomstigheid van een nieuw assortiment, is dat de bieren die plaats moeten maken voor de nieuwe bieren met korting worden verkocht.

Goedkope evergreens

Mocht er dan alsnog niks tussen zitten dan kan je altijd nog voor een goede Belgische klassieker kiezen. Met een Westmalle, Leffe, Rochefort, Duvel of La Chouffe ga je eigenlijk niet fout. Ga je liever voor product van eigen bodem dan is Hertog Jan, Grolsch of Brand wel een standaard te verkrijgen product in de supermarkt. Waarbij de Hertog Jan Grand Prestige inmiddels wel een Nederlandse klassieker genoemd mag worden.

Brouwers bier bij Albert Heijn

De net genoemde bieren zijn natuurlijk zekerheidjes. Natuurlijk zijn er mensen die er negatief tegenover staan maar dat hou je altijd. Maar hoe zit het nou met de echt goedkope bieren? Albert Heijn verkoopt bijvoorbeeld bier van brouwerij Brouwers. Waar het begon met pils, daar hebben ze nu ook een IPA, een Weizen en sinds kort een Tripel, bieren die zo rond de €1,10 kosten. Over de Weizen kan ik niet oordelen, over de andere twee wel. Brouwers IPA smaakte in mijn beleving naar een wat bitterder pils, niet heel bijzonder. De Tripel daarentegen was niet heel gek, al mag de toevoeging van jeneverbes wel achterwege blijven. Dit besje zorgt voor een ietwat bloemige afdronk, waar ik niet heel warm van word, maar smaken verschillen dus probeer het zelf eens.

Bij de Jumbo

Bij de Jumbo kocht ik een halve liter Willianbrau Weizen. Dit blik zat op vijfenzestig cent en viel dus prima binnen de noemer budgetbier. Helaas was de smaak waterig en had het weinig met Weizen te maken, wat trouwens niks over het verder prima assortiment van deze winkel zegt. Ook de Duitse supermarktketen Lidl heeft steeds vaker speciaalbier te koop. Gulden Draak, Piraat, Waterloo en Gerardus om maar een aantal bieren te noemen wordt met regelmaat daar verkocht tegen mooie prijzen. De tegenhanger Aldi doet zo nu en dan ook leuk mee met bijvoorbeeld de liter blikken Faxe. Deze blikken komen in de varianten pils, strongbeer (10%) en witbier. Deze bieren zijn ook best goed te doen en ook nog onder de grens van twee euro.

Op jacht naar koopjes

Kun je het in de supermarkt niet vinden? Dan moet je beslist een kijkje nemen bij slijterijen en bierwinkels. Vrijwel allemaal hebben ze een hoekje met bieren die tegen de THT-datum aanzitten. Deze bieren worden meestal met een flinke korting verkocht. Vraag jezelf wel af wel bier je koopt, want sommige bieren drink je het liefst toch zo vers mogelijk. Op deze manier kan je de duurdere bieren dus drinken met een kleiner budget.

Online aanbieders

Ditzelfde kan ook online, genoeg online bierwinkels die een leuke doos bier voor je samenstellen met een fikse korting, waarbij ook nog gewoon vanuit je luie stoel kunt bestellen. Kortom zijn er mogelijkheden genoeg. En je kan natuurlijk ook nog je geluk zoeken op social media, waar er zo nu en dan prijsvragen zijn waar je bier mee kan winnen. Uiteindelijk blijft de vraag hoe hoog leg jezelf de lat en hoeveel heb je over voor een bier. Al met al is er keuze zat, ook in het segment 'goedkope' bieren. Het is een kwestie van proberen. Misschien vind jij wel een heerlijk goedkoop bier dat zeker de moeite waard is. Geef deze tip dan gerust even door.