Davo Weizenbock wint de Beste Bok van het Oosten Bokaal

25 november 2019
Davo uit Deventer is winnaar geworden van de eerste Beste Bok van het Oosten-verkiezing. Deze wedstrijd werd uitgeschreven door Omroep Gelderland en RTV Oost. De opnames van de grote finale waren zondagavond. Het feestelijke programma wordt uitgezonden op Oudejaarsavond.

Wekenlang doen presentatoren Lisanne Halleriet van Omroep Gelderland en Bert Eeftink van RTV Oost hun best om zelf een Bockbier te brouwen. Ze reizen door de provincie om informatie en kennis te vergaren om zo het lekkerste bier te kunnen brouwen. De verrichtingen van de bierbrouwers in spe zijn wekelijks op donderdag te volgen bij beide regionale omroepen.

Nationale Bokbierdag

Onderdeel van de bierbattle is de verkiezing Beste Bok van het Oosten. Tijdens de Nationale Bokbierdag in Zutphen heeft het publiek gesproken. Tijdens het evenement in de binnenstad van Zutphen konden de bezoekers alle inzendingen proeven. De beste 10 bieren stonden zondag op tafel tijdens de halve finale. Het was aan de tien brouwers zijn om d vijf beste bieren door te laten gaan naar de finale. Chamaven, Veluwse Schavuyt, De Uddelaer, Blue Sheep en Berghoeve Brouwerij haalden de finaleronde net niet.

Finale

In de finale was een hobbybrouwer vertegenwoordigd. Jeroen van Vulcanus uit Vaassen stond te stralen tussen professionele brouwerijen als Leroy Brown Brewery, Davo, Rigters Bier en Gallivant. Het was aan Ruud van de Gevel van de Sallandse Landbier Brouwerij, Ferry Wijnhoven van BeerGeeks en Alain Schepers van Bierista om het finale oordeel te vellen. Zij kwamen tot de volgende uitslag:
2. Rigtersbier - Buurse Bock
3. Leroy Brown Brewery - .32 Gun

Misboksel

Het was voor het eerst dat de regionale omroepen een dergelijke bierbattle organiseerden. Gezien de reacties en de kijkcijfers van de programma's zal het niet bij deze ene keer blijven. De strijd tussen beide presentatoren werd overigens met glans gewonnen door Bert Eeftink van RTV Oost. Het 'Misboksel' zoals Lisanne haar brouwsel zelf heeft gedoopt, bleek een verwoestende werking op de smaakpapillen van degenen die het brouwvocht überhaupt durfden te proeven.