Cadeautip: Bierboek met schuim

29 november 2022
Een van de meest waardevolle bierboeken, die het afgelopen jaar is verschenen, is 'Bierboek met schuim' geschreven door Ivo Thijssen en Has van Goethem. De bierkenners hebben al hun enthousiasme en kennis aan het papier toevertrouwd en maken de lezer net zo enthousiast en vooral ook dorstig.

Wie het boek in handen krijgt, wordt gelijk al blij. Het is een hardcover boek, rijk geïllustreerd, overzichtelijk ingedeeld en ziet er qua vormgeving aantrekkelijk uit. Dit is een cadeautje dat uitnodigt om in te bladeren en om in te lezen.

Het boek bevat serieuze kennis en wordt afgewisseld met hier en daar wat luchtigheid. In het eerste deel nemen de auteurs je mee de bierwereld in. Je leert er van alles over bier; de basiskennis en leuke feitjes en weetjes. Je kunt het eerste hoofdstuk van voor naar achter lezen, maar je kunt ook hier en daar een alinea lezen. In beide gevallen zal je kennisniveau stijgen.

Bierculturen

Het boek bestaat verder uit delen die ingaan op de bierculturen in Duitsland, Tsjechië, België, het Verenigd Koninkrijk en natuurlijk Nederland. Ook voor deze delen is voor een gevarieerde opzet gekozen. Er wordt veel informatie gegeven over de biercultuur in deze landen, de belangrijkste en meest gedronken bieren. De grappige weetjes ontbreken ook in deze delen niet. Juist die weetjes zorgen ervoor dat je op feesten en partijen nooit zonder gespreksstof zit en jij jezelf kunt profileren als een bierkenner. 

Per land worden populaire bieren en brouwerijen besproken. In het deel Nederland is er aandacht voor onder andere Hertog Jan Grand Prestige, Gulpener Chateau Neubourg en Brouwerij Oersoep. Wie het heeft over het Verenigd Koninkrijk kan niet om Guinness Draught heen. Pilsener Urquell is natuurlijk een belangrijk pilaar als het over Tsjechië gaat. La Chouffe, Duvel en Rodenbach kom je tegen in het Belgische deel en Kölsch, Paulaner Hefe Weissbier en het Oktoberfest ontbreken niet in de bladzijden die aan Duitsland zijn gewijs.

Bestellen

Het boek kost 25 euro en is hier te bestellen. De auteurs hebben ook een bijpassend bierpakket samengesteld, dat je samen met het boek kunt bestellen. Ben je op zoek naar een leuk cadeau voor een bierliefhebber die van boeken houdt? Dan is Bierboek met schuim zeker een aanrader.