Brugse Sportzot - alcoholvrij, zoet en met een fijne bitterheid

19 januari 2023
Ook in bierland België zie je de alcoholvrije bieren oprukken. De Sportzot van Brouwerij De Halve Maan is ook in Nederland goed verkrijgbaar. De brouwer gebruikt een dure, innovatieve manier om dit alcoholvrije bier te brouwen. Daardoor zou het ook niet of nauwelijks te onderscheiden zijn van een alcoholhoudend bier. Dat willen we natuurlijk wel even testen.

Brouwerij De Halve Maan kennen we van bieren als de Brugse Zot Blond, Straffe Hendrik Tripel en Straffe Hendrik Quadrupel. De Sportzot is nu een jaar op de markt en dit bier profiteert volop van de groeiende populariteit van alcoholvrije bieren. De basis van de Sportzot is de Brugse Zot Blond. Dit bier is gebrouwen met vier moutsoorten en twee soorten aromahop. De alcohol is uit het bier verwijderd middels een speciaal filter dat de ethanol-moleculen aan zich bindt. Heel simpel en plat gezegd zorgt deze methode ervoor dat alcoholhoudend bier ontdaan wordt van de alcohol en de smaak verder ongemoeid laat.

Check hier de Top 10 Beste Alcoholvrije bieren

Donkere kleur

Het flesje doet gelijk denken aan de Brugse Zot Blond. De afbeelding van de nar met de skyline van Brugge en het lettertype ziin daarvoor verantwoordelijk. Bij het inschenken ontstaat gelijk een flinke schuimkraag. Het schuim is stevig en licht gekleurd. De kleur van het bier is wat donkerder. Dit mag gerust donkergoud heten en gaat in de richting van oker, amber. Het bier heeft een lichte troebeling.

Typische biersmaak

In de geur ruik je duidelijk de hop en tevens de zoetheid van de mout. Aan de kleur is te zien dat er wat donkere moutsoorten zijn gebruikt, dus een hint van karamel is niet onlogisch. De hop zet wat frisse, fruitige geuren tegenover met een toets van citrusfruit. Dan de smaak. Een ferme slok geeft die typische biersmaak met flink wat bitterheid. Verder valt toch vooral de zoetheid op. De donkere moutsoorten geven een karameltoets en er is kandijsuiker gebruikt, die ook zoetheid afgeeft. Karamel en een hint van honing herken in dit bier. De zoetheid van de Sportzot is anders dan de typische en kenmerkende zoetheid van veel Belgische bieren. Ook is deze aangename zoetheid niet te vergelijken met het karakterloze zoet vanuit die mout, die vorige generaties alcoholvrije bieren zo kenmerkte.

Blind test

De Sportzot heeft alles goed op orde. Voldoende koolzuur, die frisheid geeft en de smaak goed ondersteunt. De zoetheid is aangenaam en zorgt voor precies dat extra stukje body dat wegvalt door de alcohol er uit te halen. De afgemeten hoeveelheid hop zorgt voor aangename fruitige aroma's en een bitterheid die je van een bier mag verwachten. Het is dat ik bewust een alcoholvrij zit te proeven; ik denk namelijk dat in een blindtest veel mensen de Sportzot niet zullen herkennen als een alcoholvrij tussen alcoholhoudende blonde bieren.