De Halve Maan brengt tarwebier terug naar Brugge

19 februari 2019
Brugs, het witbier van Alken-Maes, keert terug naar Brugge. Dit legendarische bier wordt voortaan gebrouwen door brouwerij De Halve Maan. Bovendien krijgt het bier opnieuw de oorspronkelijke naam Brugs Tarwebier, Blanche de Bruges in het Frans. Alken-Maes blijft betrokken en verzorgt samen met De Halve Maan voor de distributie van dit witbier.

Met de terugkeer van Brugs Tarwebier naar Brugge wordt het witbier opnieuw deel van de rijke brouwerstraditie van de familie Vanneste. Xavier Vanneste, Managing Director bij brouwerij De Halve Maan zegt hierover: “De familie Vanneste brouwt al sinds 1855. Het was Paul Vanneste, mijn achterneef en vierde generatie brouwer, die in 1984 Brugs Tarwebier op de markt bracht. Het was het eerste nieuwe bier dat hij brouwde in zijn eigen brouwerij, De Gouden Boom. Het bier viel meteen op door zijn verfrissende smaak met aroma’s van korianderzaad en curacao sinaasappelschillen. In de jaren ’90 volgde de samenwerking met Alken-Maes voor de distributie, dat Brugs Tarwebier uiteindelijk verwierf in 2000 en het herdoopte tot Brugs.”

Beste Belgian Style Wheat Beer

Voor Alken-Maes blijft het witbier ook in de toekomst een belangrijk onderdeel van hun aanbod: “Op de World Beer Awards 2018 won Alken-Maes met Brugs de prijs voor beste Belgian Style Wheat Beer”, zegt Edwin Botterman, Managing Director bij Alken-Maes. “Wij hebben altijd geïnvesteerd in de kwaliteit van Brugs omdat wij geloven in het potentieel van dit bier. Toen Xavier ons benaderde, waren we meteen geïnteresseerd omdat dit de aansluiting maakt bij de oorsprong van het bier, de brouwersgeschiedenis van de familie Vanneste en de stad Brugge. Alken-Maes zal Brugs Tarwebier, zoals het merk voortaan heet, daarom blijven aanbieden aan zijn klanten.”

100% West-Vlaamse hop

Brouwerij De Halve Maan brouwt het Brugs Tarwebier opnieuw volgens de familiereceptuur. Het bier krijgt nagisting op fles. Dit draagt bij aan de volmondige smaak. Er wordt uitsluitend gewerkt met West-Vlaamse hop, namelijk Magnum hop, uit de Westhoek. Xavier Vanneste: “Daarnaast hebben we een nieuw etiket ontworpen met het logo van brouwerij de Gouden Boom erin verwerkt. Ook het wapenschild van de familie Vanneste prijkt op het nieuwe etiket, een duidelijke verwijzing naar vijf generaties uniek brouwvakmanschap.”

Brouwerij De Halve Maan is vooral bekend van de Brugse Zot, de Straffe Hendrik Tripel, De Straffe Hendrik Quadrupel en de alcoholarme Brugse Sportzot.