Geen '0.0 limonade' in nieuw proeflokaal Alfa Bier

9 augustus 2020
Alfa Bier bestaat 150 jaar. Door corona ziet de viering van het jubileumjaar er anders uit dan gehoopt. Vrijdag werd er toch een feestje gevierd. Het nieuwe proeflokaal werd geopend. En dat gebeurde op Limburgse wijze, inclusief een inzegening door de deken en het aanslaan van het vat door de burgemeester.

Alfa Bier is relatief onbekend in Nederland. Het is verborgen schat in de Limburgse heuvelen. "We zijn de vijfde bouwerij van Nederland", aldus Michelle Meens, samen met vader Harry en broer Martijn het gezicht van de familiebrouwerij. De brouwerij treedt steeds meer naar buiten en heeft daar ook alle reden toe. Een van de reden is de prestigieuze prijs die Alfa Edel Pils onlangs toegekend kreeg tijdens de London Beer Competition. "Ons Pils is uitgeroepen tot beste van de wereld. Je zult begrijpen dat we daar echt trots op zijn. Net als op onze nummer één positie in de Top 10 Pils van Bierista."

Nieuwe generatie

Bij Alfa Bier gebeurt van alles. De brouwerij bestaat 150 jaar, er wordt gebouwd aan een moderne horecagelegenheid nabij de brouwerij en ondertussen neemt de nieuwe generatie steeds meer taken over. "Mijn vader Harrie heeft ruim 45 jaar de brouwerij geleid. Mijn broer en ik nemen steeds meer taken over. Onze jongste zus Charlotte is gek op bier brouwen. Dus op termijn zou het logisch zijn dat ze ook bij de brouwerij gaat werken. Ze gaat nu eerst filosofie studeren", aldus Michelle, die steeds meer het gezicht naar buiten is, terwijl Martijn zich vooral bezighoudt met de productie. "Het is de bedoeling dat we over twee jaar het stokje definitief gaan overnemen. Dan is mijn vader 67 en mag hij van zijn pensioen gaan genieten, al zal hij ons altijd met raad en daad terzijde blijven staan."

Bie de Bron

Wie de Alfa brouwerij bezoekt ziet al een modern pand staan met veel hout en glas. "Dat is onze nieuwe horecagelegenheid 'Bie de Bron'. Naar verwachting is de opening aan het eind van het jaar. Dan kunnen we in de wintermaanden onze draai zien te vinden. Hopelijk kunnen we dan tegen de tijd dat het volgend jaar terrasweer wordt vol aan de slag. Maar ja, corona brengt natuurlijk een hoop onzekerheid met zich mee."

Proeflokaal

Corona gooide roet in het eten voor wat betreft de viering van het 150-jarig jubileum. "Dat is jammer. We stellen de festiviteiten uit. Hopelijk kunnen we volgend jaar uitgebreid het 151-jarig bestaan vieren", aldus de optimistische Michelle. "In deze onzekere tijden hebben we besloten toch een klein feestje te maken van de opening van ons nieuwe proeflokaal. Dat is toch een mijlpaal in onze geschiedenis en daar willen we graag met onze relaties toch even bij stilstaan."

Sfeer van toen

Het nieuwe proeflokaal is het vertrekpunt van de rondleidingen door de brouwerij. "Het proeflokaal hebben we helemaal teruggebracht in de stijl van 1870, ons oprichtingsjaar. Tegenwoordig is iedereen met z'n mobiel bezig en gaat helemaal op in de waan van de dag. In ons proeflokaal hebben we de sfeer van vroeger teruggebracht. Zo kun je even ontsnappen aan de gekte van alledag en samen met je familie en vrienden goede gesprekken voeren, plezier beleven en genieten van een goed glas bier."

Huiskamer

Vrijwel de hele inrichting lag her en der verspreid op zolders en in schuren op het brouwerijterrein. "We hebben hele leuke spullen gevonden, die we nu delen met de bezoekers. We wisten zelf niet hoeveel bijzondere spullen er bewaard zijn gebleven. Mede hierdoor krijg je nu het gevoel van een warme, gezellige Limburgse huiskamer inclusief rieten stoelen, een haard en bloemetjesbehang."

Vier generaties Meens

Denk nou niet dat het een ouderwetse bende is. Het goede van vroeger is gecombineerd met het beste van nu. Zo hangen er in het proeflokaal ook vier schermen, waar de vier generaties Meens met elkaar de geschiedenis van de brouwerij doornemen. Ook kun je jezelf met verschillende achtergronden laten vastleggen voor een greenscreen. Oud en nieuw smelten zo samen tot een warm, gezellige plek waar je in alle rust kunt genieten van bieren van Alfa Bier.

Alfa Edel Pils

Nu de nieuwe generatie aan het roer komt, worden er ook nieuwe bieren gebrouwen? "Nee, die komen er niet", luidt het duidelijke antwoord. "Niet voor niets is onze slogan 'Trouw aan onszelf sinds 1870'. Wij brouwen Alfa Edel Pils met bijzonder water uit eigen bron. Dit doen we al zo lang, dat we het tot in de perfectie beheersen. We hoeven geen breed assortiment met tientallen bieren. Wij brouwen weinig verschillende bieren, maar dat doen we wel heel goed. Naast Alfa Edel Pils brouwen we  Alfa Lentebok, Alfa Herfstbok, Alfa Donker Bruin en natuurlijk Alfa Krachtig Dort. De Krachtig Dort is een krachtig, maar subtiel ondergistend bier. Een heel mooi speciaalbier, dat we in het kader van ons 150-jarig bestaan hebben afgevuld in feestelijke flessen 75cl!"

Geen limonade

Dus verwacht van Alfa Bier geen extreme barrel aged-bieren, geen IPA's en al helemaal geen alcoholvrij bier. "Alcoholvrij bier? Hier heb je een speciale Alfa-bidon. Vul die maar met water, dan heb je je 0.0! We brouwen hier geen limonade!" Zo zet Harry Meens tot slot van ons bezoek aan de brouwerij de slogan 'Trouw aan onszelf sinds 1870' nog even extra kracht bij!

Lees hier meer over het succes van Alfa Edel Pils.
Harry Meens, Michelle Meens en Martijn Meens proosten op de opening van het nieuwe proeflokaal van de Alfa brouwerij. Achter Michelle staat Charlotte, de jongste van de vijfde generatie.