Alcoholvrij bier lest de dorst

1 juni 2021
Alcoholvrij bier is een populaire dorstlesser. Kijk deze dagen om je heen op de terrassen en je ziet: alcoholvrij bier is populairder dan ooit. Geen wonder, want de smaak van deze categorie is flink verbeterd. Zeker de hoppige 0.0-bieren zijn nauwelijks nog van hun alcoholhoudende broeders te onderscheiden.

Het zonnetje schijnt en dus lopen de terrassen lekker vroeg vol. Waar je ook kijkt, de alcoholvrije bieren worden massaal geserveerd. Natuurlijk zien we ook veel Pilseners op de dienbladen staan. Datzelfde geldt voor Tripels en IPA's. Het aantal alcoholvrije bieren is echter opvallend groot. Dat blijkt onder meer uit een korte rondgang langs Bierista's, die de afgelopen dagen meerdere keren de horeca bezochten.

Alcoholvrij Top 10

Bij Bierista zien we de populariteit ook terug in de expert-reviews. Het aantal beoordelingen van alcoholvrije bieren is flink toegenomen en dat betekent vrijwel automatische dat er verschuivingen zijn in de Top 10 Beste Alcoholvrije Bieren. Brugse Sportzot van Brouwerij De Halve Maan scoort het hoogst. Opvallend, want het is zeker niet het meest gedronken alcoholvrije bier. Dat is in ons land Heineken 0.0 en dat met een gemiddelde waardering van een 6,5.

Top 10 Beste Alcoholvrij Bier

Uiltje Superb Owl

Andere populaire alcoholvrije Pilseners zijn Grolsch 0.0, Hertog Jan 0.0 en Bavaria 0.0. Dit laatste bier is recent vernieuwd en scoort erg goed in blind proeverijen. Het Duitse Jever Fun is minder bekend, maar bij bierkenners zeer geliefd. Populair én hoog gewaardeerd worden vooral de IPA's en de Weizen bieren zonder alcohol. Uiltje Superb Owl, onderdeel van het lesmateriaal van de Bierista Bieropleiding, en Playground non-alcoholic IPA zijn voorbeelden van geliefde bieren zonder alcohol en met een hoppig karakter.

Grolsch Weizen 0.0

De Duitse Weizen bieren doen het ook goed. Wat te denken van Weihenstephaner Hefeweissbier Alkoholfrei. Ander veelgedronken alcoholvrije Weizen is Grolsch Weizen 0.0. Opvallend genoeg staat dit bier (nog) niet in de Top 10. Het is een karaktervol bier met de bekende banaanaroma's en een stevig kruidig accent. De opmars van alcoholvrij lijkt niet te stuiten. Sceptici zijn er nog steeds, maar zullen de trend niet keren. De opmars van alcoholvrij bier gaat onverminderd door.