Vlaams Rood

Algemene kenmerken

Een zurig, roodbruin, West-Vlaams bier van gemengde gisting met 4,5 tot 6,5% alcohol.

Uiterlijke kenmerken

Het bier is donkerrood tot roodbruin van kleur, helder en heeft een romige witte schuimkraag.

Geurassociaties

De sterk rinse, melkzurige geur met complexe fruitigheid (kers, pruimen en of rode bessen) springt er uit. Op de achtergrond een gekaramelliseerde moutgeur. Hop ontbreekt bijna volledig.

Smaak

Een sterk rinse melk-, azijnzurige maar malse smaak met enig zoet op de achtergrond en fruitige en complexe elementen.

Basissmaak

Zuur, zoetig.

Body

Medium.

Mondgevoel

Samentrekkend door zurigheid en licht mondklevend. Een laag tot medium koolzuurgehalte.

Nasmaak

Een intense droge zurigheid die lang blijft hangen met duidelijk fruitigheid.

Opmerkingen

Een van oorsprong regionaal bier van de zuidwestkant van West-Vlaanderen (Roeselare en omstreken). Het is een bier gebrouwen met speciale donkere mouten en vergist met verschillende bovengisten en een aantal bacterieculturen. Het krijgt zijn complexe karakter verder van een meerjarige lagering op houten foeders. Vlaams rood is zuriger en fruitiger en doet meer aan wijn denken dan het Vlaams bruin. Evenwichtige geur en scherpe smaak zijn verkregen door lange rijping in eikenhouten vaten, waarbij een trage melk- en azijnzuurvergisting optreedt.

Bestel de Bierista® Bieropleiding


Vergroot je bierkennis en haal je officiële Bierista® Bierdiploma. Erkende bieropleiding. Word Bierista met gemiddeld 15 uur thuis studeren en leer proeven als een pro met met een extra te bestellen bierpack voor praktijk deel bierkennis. De leukste en lekkerste online bier cursus van Nederland. Aanbevolen door de brouwers van Nederland, gewaardeerd met een 9.8.

Haal je Bierdiploma

Top 3 Vlaams Rood

7,3

Rodenbach Grand Cru

Brouwerij Rodenbach

Rodenbach Grand Cru brengt met zijn friszure smaak menig wijnliefhebber het hart op hol. Deze bierspecialiteit is echt iets voor de fijnproevers. De Rodenbach Grand Cru bestaat voor een derde uit jong bier en voor twee derde uit bier dat twee jaar lang heeft mogen rijpen op houten foeders. De smaaksensatie die dit met zich meebrengt wordt door bierliefhebbers over de hele wereld gewaardeerd.

Flavoured bieren

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

6,7

Rodenbach Classic

Brouwerij Rodenbach

Rodenbach is een van de meest verfrissende bieren ter wereld. Driekwart van het bier is vergist op stalen tanks; een kwart heeft twee jaar gerijpt op houten foeders. De blend is Rodenbach Classic, een geweldig complex bier dat zeker ook de wijnliefhebber warm laat lopen voor bier.

Flavoured bieren

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

6,5

Duchesse de Bourgogne

Verhaege

Duchesse de Bourgogne is een bier met een friszuur en fruitig karakter. Het heeft wijnachtige trekjes en laat zich uitstekend combineren met tal van gerechten. Duchesse de Bourgogne is een blend van bier dat maar liefst 8 en 18 maanden heeft gerijpt op eikenhouten foeders.

Flavoured bieren

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

Op proefreis langs Duitsland, Denemarken en Estland

Wellicht ben je deze zomer al lekker weggeweest, of misschien ga je nog. Heerlijk. Of je nu van zon, zee en strand houdt of van een actievere vakantie: het proeven van een aantal lokale bieren hoort daar - wat ons betreft - zeker bij. Zo'n reis kun je in december ook maken, maar dan vanaf de bank thuis. 

Verder lezen

Duvel presenteert Designer Glas 2025

Wat hebben Piet Parra, Morrison Schiffmacher, Iwan Smit, Franky Sticks en Hedof gemeen? Het zijn allemaal iconische creatieven die in het verleden het Duvel Designer Glas hebben mogen ontwerpen. Een prachtig rijtje waar de Brabantse Loes van Delft zich onlangs aan toe heeft mogen voegen.

Verder lezen

Glitterbier speciaal voor vrouwen

Glitterbier met hibiscus en rozenwater? Ontdek Zatisfyer, het sprankelende bier voor iedereen!

Verder lezen

'vandeStreek financiert verbouwing met proeftegoed'

Het is één van de meest geliefde buurtcafés van Utrecht: Café Lombok. Een café dat vernieuwt gaat worden per oktober, want de eveneens Utrechtse brouwer VandeStreek neemt het over. 

Verder lezen