Vlaams Rood

Algemene kenmerken

Een zurig, roodbruin, West-Vlaams bier van gemengde gisting met 4,5 tot 6,5% alcohol.

Uiterlijke kenmerken

Het bier is donkerrood tot roodbruin van kleur, helder en heeft een romige witte schuimkraag.

Geurassociaties

De sterk rinse, melkzurige geur met complexe fruitigheid (kers, pruimen en of rode bessen) springt er uit. Op de achtergrond een gekaramelliseerde moutgeur. Hop ontbreekt bijna volledig.

Smaak

Een sterk rinse melk-, azijnzurige maar malse smaak met enig zoet op de achtergrond en fruitige en complexe elementen.

Basissmaak

Zuur, zoetig.

Body

Medium.

Mondgevoel

Samentrekkend door zurigheid en licht mondklevend. Een laag tot medium koolzuurgehalte.

Nasmaak

Een intense droge zurigheid die lang blijft hangen met duidelijk fruitigheid.

Opmerkingen

Een van oorsprong regionaal bier van de zuidwestkant van West-Vlaanderen (Roeselare en omstreken). Het is een bier gebrouwen met speciale donkere mouten en vergist met verschillende bovengisten en een aantal bacterieculturen. Het krijgt zijn complexe karakter verder van een meerjarige lagering op houten foeders. Vlaams rood is zuriger en fruitiger en doet meer aan wijn denken dan het Vlaams bruin. Evenwichtige geur en scherpe smaak zijn verkregen door lange rijping in eikenhouten vaten, waarbij een trage melk- en azijnzuurvergisting optreedt.

Bestel de Bierista® Bieropleiding


Vergroot je bierkennis en haal je officiële Bierista® Bierdiploma. Erkende bieropleiding. Word Bierista met gemiddeld 15 uur thuis studeren en leer proeven als een pro met met een extra te bestellen bierpack voor praktijk deel bierkennis. De leukste en lekkerste online bier cursus van Nederland. Aanbevolen door de brouwers van Nederland, gewaardeerd met een 9.8.

Haal je Bierdiploma

Top 3 Vlaams Rood

7,3

Rodenbach Grand Cru

Brouwerij Rodenbach

Rodenbach Grand Cru brengt met zijn friszure smaak menig wijnliefhebber het hart op hol. Deze bierspecialiteit is echt iets voor de fijnproevers. De Rodenbach Grand Cru bestaat voor een derde uit jong bier en voor twee derde uit bier dat twee jaar lang heeft mogen rijpen op houten foeders. De smaaksensatie die dit met zich meebrengt wordt door bierliefhebbers over de hele wereld gewaardeerd.

Flavoured bieren

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

6,7

Rodenbach Classic

Brouwerij Rodenbach

Rodenbach is een van de meest verfrissende bieren ter wereld. Driekwart van het bier is vergist op stalen tanks; een kwart heeft twee jaar gerijpt op houten foeders. De blend is Rodenbach Classic, een geweldig complex bier dat zeker ook de wijnliefhebber warm laat lopen voor bier.

Flavoured bieren

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

6,5

Duchesse de Bourgogne

Verhaege

Duchesse de Bourgogne is een bier met een friszuur en fruitig karakter. Het heeft wijnachtige trekjes en laat zich uitstekend combineren met tal van gerechten. Duchesse de Bourgogne is een blend van bier dat maar liefst 8 en 18 maanden heeft gerijpt op eikenhouten foeders.

Flavoured bieren

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

Lindeboom lanceert een nieuw Pilsner

Lindeboom introduceert een bijzonder lid binnen de prestigieuze Gouverneur-lijn: de Gouverneur Superieur Pilsener.

Verder lezen

Ontdek Den Bosch tijdens Het Speciaalbier Festival 2024

Pak je agenda en markeer het weekend van 11 en 12 mei 2024, want het Nederlands Speciaalbier Festival strijkt opnieuw neer in het gezellige Den Bosch.

Verder lezen

Muifelbrouwerij introduceert een nieuwe non-alcoholic IPA

Muifelbrouwerij breidt het assortiment uit met een gloednieuwe non-alcoholic IPA: de Careless Sipper.

Verder lezen

Word mede-eigenaar van Jopen

Via een unieke crowdfundingcampagne biedt Jopen nu de mogelijkheid om mede-eigenaar te worden.

Verder lezen