Pilsener

Pils of Pilsener is nog steeds veruit de meest gedronken bierstijl. Het is een ondergistend, soepel en subtiel biertype met een laag alcoholpercentage en een behoorlijke hoeveelheid koolzuur. De kleur is goudgeel en het bier heeft een stevige witte schuimkraag, die lang blijft staan. Het karakter is fris, crisp en dorstlessend. Nederlandse Pilseners zijn vooral moutig zoet en bitter van smaak.

Zicht

Pilsener is lichtblond tot blond van kleur. Pilseners zijn meestal gefilterd en daardoor helder tot briljant. De schuimkraag is romig en stabiel.

Geur:

De geur is ingetogen tot neutraal met wat lichtzoete geuren van mout en bloemige en kruidige aroma's afkomstig van de hop.

Smaak

De hoparoma's van vooral Duitse nobele hopsoorten zijn bovenliggend en geven een bitter tot zeer bitter karakter. De zoete moutsmaken als graan, biscuit, brood en toast zijn aanwezig. Pils heeft flink wat koolzuur en een body variërend van licht tot medium.

Opmerkingen

Pilsener is een neutraal bier met subtiele smaakkenmerken. Het staat bekend als een zeer 'zuiver' bier. De kleinste smaakafwijkingen vallen direct op. Pilsener is daarom een zeer moeilijk te brouwen bier. Geheel onterecht wordt Pilsener vaak niet gezien als 'speciaalbier'. Onder speciaalbieren wordt dan zo ongeveer alle bierstijlen verstaan, behalve Pilsener. Hiermee wordt Pilsener tekort gedaan. Pilsener is vrijwel overal verkrijgbaar en lijkt daadoor eerder normaal, dan een speciaalbier. Er is echter meer vakmanschap vereist voor het brouwen van een Pilsener dan voor veel andere bierstijlen. Joseph Groll wordt als gezien vader van Pilsener. Hij brouwde op 4 oktober 1842 voor het eerst een Pilsener in de Tsjechische stad Plzn. Vanaf dat moment begon dit ondergistende bier aan een enorme opmars. Nog steeds is pils de meest gedronken biersoort, by far. Pilsener is nog weer onder te verdelen in verschillende categorieën. Zo heb je de German Pilsener, de Bohemian Pilsener, de Classic American Pilsner. Stuk voor stuk crispy en dorstlessende ondergistende bieren met kleine onderlinge verschillen.

Algemene kenmerken

Alcoholpercentage: 4,4 - 5,2%
Kleur: 4-10 EBC
Bitterheid: 20-45 IBU
Gisting: Ondergistend
Glas: Lagerglas
Serveertemperatuur: 3 - 5 graden Celsius
Smaakcategorie: Soepel & Subtiel
Bier/spijs combinaties: Schaal- en schelpdieren, witvis, mosselen, Aziatische gerechten, Mexicaanse gerechten, salades, zachte romige kazen
Bekende voorbeelden: Heineken, Grolsch, Bavaria, Alfa, Jupiler, Hertog Jan, Bittburger, Jever, Dommelsch. Gerelateerde bierstijlen: Kölsch, Münich Helles, Märzen

Top 3 Pilsener

10,0

Budels Pilsener

Budelse Brouwerij

Budels Pilsener is een kwaliteitspilsener volgens de familietraditie gebrouwen. Een combinatie van eersteklas gerstemout, Hallertauer hop en het zachte Brabantse water zorgen voor een bier met een verfijnde smaak.

Blonde bieren

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

8,7

Crooked Spider Willem V.0

Crooked Spider

Crooked Spider Willem V.0 is een bier gebrouwen door Niels Beekhuizen van de Wassenaarse brouwerij Crooked Spider. Hij bracht dit bier op de markt samen met Alain Schepers van Bierista.nl. Het fruitige bier is een limited edition dat werd gepresenteerd ter gelegenheid van de 50ste verjaardag van koning Willem-Alexander.

Blonde bieren

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

8,5

Krombacher Pils

Krombacher

Krombacher Pils is een soepel en subtiel bier. Moutige tonen en een lichte hopbitterheid maken dit tot een fijn doordrinkbaar pils.

Blonde bieren

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

Gulpener maakt van hopoogst een ware traditie

De hopoogst bij Gulpener staat voor de deur. Als Bierista heb je een streepje voor en kun je dit van zeer nabij meemaken.

Verder lezen

Brand Zomer Fest in Hotel Arena

De zomer is begonnen en hoe kun je dat beter vieren dan met Brand Fest in Amsterdam!

Verder lezen

Zesde editie bierfestival Brewda

Op zaterdag 7 september vindt bij het brouwcafé van Brouwerij Frontaal de zesde editie van bierfestival Brewda plaats.

Verder lezen

Franziskaner Alkoholfrei een smaakvolle alcoholvrije Weizen

Franziskaner Alkoholfrei is een smaakvol alcoholvrij bier. Veel smaak en minimale verschillen met de alcoholhoudende broeder.

Verder lezen