Pilsener

Pils of Pilsener is veruit de meest gedronken bierstijl. Het is een ondergistend, neutraal biertype met een laag alcoholpercentage en een behoorlijke hoeveelheid koolzuur. Nederlandse Pilseners zijn vooral moutig zoet en bitter van smaak.

Zicht

Pilsener is lichtblond tot blond van kleur. Pilseners zijn meestal gefilterd en daardoor helder tot briljant. De schuimkraag is romig en stabiel.

Geur:

De geur is neutraal met wat lichtzoete geuren van mout en bloemige en kruidige aroma's afkomstig van de hop.

Smaak

De smaak is licht en moutig met een duidelijke bitterheid, die de nasmaak domineert.

Opmerkingen

Minder vol dan Dortmunder Export (minder restsuikers). Ondergistend karakter in vergelijking met Kölsch. Neutraal en dun bier. Hierdoor vallen afwijkingen snel op, waardoor het geen gemakkelijk te brouwen bier is. De American Pale Ale is de Amerikaanse interpretatie van de klassieke Engelse stijl. De Amerikaanse variant wordt gekenmerkt door bloemige en fruitige aroma's, afkomstig uit de Amerikaanse hopsoorten. Het bovengistende bier heeft een medium tot hoge hopbitterheid, de moutigheid is medium tot laag.

Zicht

De kleur is licht, geel tot licht amber. In de meeste gevallen is het bier helder, soms is een lichte troebeling waar te nemen. De schuimkraag is stabiel, maar wat ongelijkmatig.

Geur

Het hoparoma voert de boventoon. Veelal bloemige en fruitige aroma's, denk aan citrusfruit en marmalade. Moutige aroma's als brood en toast spelen de tweede viool in deze compositie.

Smaak

De hoparoma's zijn bovenliggend en geven een bitter tot zeer bitter karakter. De zoete moutsmaken als biscuit, brood en toast zijn aanwezig, maar worden overvleugeld door bloemige en fruitige smaken, zoals limoen en sinaasappel.

Algemene kenmerken

Alcoholpercentage: 4,4 - 5,0% Kleur: 6-10 EBC Bitterheid: 20-28 EBU Gisting: Ondergistend Glas: Lagerglas Serveertemperatuur: 3 - 5 graden Celsius Bier/spijs combinaties: Schaal- en schelpdieren, salades, zachte romige kazen Bekende voorbeelden: Heineken, Grolsch, Bavaria, Alfa, Jupiler, Hertog Jan

Bieren (67)

Crooked spider willem v 0

Crooked Spider Willem V.0

8,7
Crooked Spider Willem V.0 is een bier gebrouwen door Niels Beekhuizen van de Wassenaarse brouwerij Crooked Spider. Hij bracht dit bier op de markt samen met Alain Schepers van Bierista.nl. Het fruitige bier is een limited edition dat werd gepresenteerd ter gelegenheid van de 50ste verjaardag van koning Willem-Alexander.
Trumer hopfenspiel

Trumer Hopfenspiel

8,4
Trumer Hopfenspiel is een licht bier met slechts 2,9% alcohol. De smaak is ongekend rijk, dankzij het gebruik van een uitgekiende mix van hopsoorten.
Swinckels

Swinckels

8,0
Swinckels is - zoals ze dat bij Bavaria noemen - een Superior Pilsener. Dit bier is gebrouwen met water uit eigen bron, met mout uit eigen mouterij en een gist die speciaal voor de familie Swinkels wordt gekweekt. Dit is een luxe pilsener voor speciale momenten.
Grolsch premium pilsner

Grolsch Premium Pilsner

8,0
Grolsch Premium Pilsner is een lichtblond Pilsener met een pittig, bitter karakter. Het ondergistende bier is gebrouwen met water uit eigen bron en met de beste mout- en hopsoorten.
Brand ongefilterd

Brand Ongefilterd

7,6
Brand Ongefilterd is een ongefilterde versie van Brand Pilsener. Het lichttroebele bier is vol, romig en zacht van smaak.
Flensburger pilsener

Flensburger Pilsener

7,6
Flensburger Pilsener is een klassieke Duitse pilsener. Moutig met een behoorlijke bitterheid. Bijzonder is het charmante beugelflesje.
Hoop 1862

Hoop 1862

7,5
Hoop 1862 is de ongefilterde pilsener van Brouwerij Hoop. 1862 is het jaar waarin het laatste schip van de helling te water ging. Het was het einde van de toonaangevende periode die Zaandijk jarenlang speelde in de scheepsbouw. De naam van het laatste schip dat de werf in Zaandijk verliet? Hoop! Deze pilsener is ongefilterd en heeft daardoor meer smaak.
Brand pilsener

Brand Pilsener

7,4
Brand Pilsener wordt gebrouwen met meer hop dan veel andere pilseners. Dat geeft de Brand Pilsener zijn eigen, krachtige smaak. Het volledig volmout gebrouwen pils van Brand kenmerkt zich door de perfecte balans tussen hopbitterheid en hoparoma. Dit komt omdat Brand twee keer hop toevoegt tijdens het brouwproces.
Bierflesje

Konigshof Pils

7,3
Königshog Pils is een goudkleurig bier met een mooie volle witte schuimkraag. De smaak is moutig en licht kruidig. Een klassieke Duitse dorstlesser.
Gulpener chateau neubourg

Gulpener Chateau Neubourg

7,3
Chateau Neubourg kun je met een gerust hart een chique bier noemen. Deze Pilsener heeft een edele bitterheid. Een superieur Pilsener met karakter, naar grote hoogte getild door een geraffineerde combinatie van fijne kruiden en zuren, bloesem- en fruittonen en een aromatische gerststructuur. Dit prachtige bier is gebotteld in een stijlvolle blauwe fles. Château Neubourg is bekroond met een European Beer Star Award en behoort daarmee tot de top drie van de wereld. Bij de Dutch Beer Challenge won Chateau Neubourg een gouden medaille in 2015, 2016 en 2017. Dit bier mag zich volgens kenners de beste Pilsener van Nederland noemen.