Pilsener

Pils of Pilsener is veruit de meest gedronken bierstijl. Het is een ondergistend, neutraal biertype met een laag alcoholpercentage en een behoorlijke hoeveelheid koolzuur. Nederlandse Pilseners zijn vooral moutig zoet en bitter van smaak.

Zicht

Pilsener is lichtblond tot blond van kleur. Pilseners zijn meestal gefilterd en daardoor helder tot briljant. De schuimkraag is romig en stabiel.

Geur:

De geur is neutraal met wat lichtzoete geuren van mout en bloemige en kruidige aroma's afkomstig van de hop.

Smaak

De smaak is licht en moutig met een duidelijke bitterheid, die de nasmaak domineert.

Opmerkingen

Minder vol dan Dortmunder Export (minder restsuikers). Ondergistend karakter in vergelijking met Kölsch. Neutraal en dun bier. Hierdoor vallen afwijkingen snel op, waardoor het geen gemakkelijk te brouwen bier is. De American Pale Ale is de Amerikaanse interpretatie van de klassieke Engelse stijl. De Amerikaanse variant wordt gekenmerkt door bloemige en fruitige aroma's, afkomstig uit de Amerikaanse hopsoorten. Het bovengistende bier heeft een medium tot hoge hopbitterheid, de moutigheid is medium tot laag.

Zicht

De kleur is licht, geel tot licht amber. In de meeste gevallen is het bier helder, soms is een lichte troebeling waar te nemen. De schuimkraag is stabiel, maar wat ongelijkmatig.

Geur

Het hoparoma voert de boventoon. Veelal bloemige en fruitige aroma's, denk aan citrusfruit en marmalade. Moutige aroma's als brood en toast spelen de tweede viool in deze compositie.

Smaak

De hoparoma's zijn bovenliggend en geven een bitter tot zeer bitter karakter. De zoete moutsmaken als biscuit, brood en toast zijn aanwezig, maar worden overvleugeld door bloemige en fruitige smaken, zoals limoen en sinaasappel.

Algemene kenmerken

Alcoholpercentage: 4,4 - 5,0% Kleur: 6-10 EBC Bitterheid: 20-28 EBU Gisting: Ondergistend Glas: Lagerglas Serveertemperatuur: 3 - 5 graden Celsius Bier/spijs combinaties: Schaal- en schelpdieren, salades, zachte romige kazen Bekende voorbeelden: Heineken, Grolsch, Bavaria, Alfa, Jupiler, Hertog Jan

Top 3 Pilsener

8,7

Crooked Spider Willem V.0

Crooked Spider

Crooked Spider Willem V.0 is een bier gebrouwen door Niels Beekhuizen van de Wassenaarse brouwerij Crooked Spider. Hij bracht dit bier op de markt samen met Alain Schepers van Bierista.nl. Het fruitige bier is een limited edition dat werd gepresenteerd ter gelegenheid van de 50ste verjaardag van koning Willem-Alexander.

Blonde bieren

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

8,5

Grolsch Premium Pilsner

Grolsch

Grolsch Premium Pilsner is een lichtblond Pilsener met een pittig, bitter karakter. Het ondergistende bier is gebrouwen met water uit eigen bron en met de beste mout- en hopsoorten.

Blonde bieren

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

8,5

Hertog Jan Pilsener

Hertog Jan Brouwerij

Het visitekaartje van Hertog Jan is zonder meer de pilsener. De ingrediënten voor dit bier zijn met de grootste zorg geselecteerd. Alleen de rijkste mout, de mooiste hop en kristalhelder natuurzuiver water uit de Eiffel zijn goed genoeg. Deze ingrediënten en de kunde van de brouwers zorgen voor goudgele kleur en de mooie volle schuimkraag. De zachte smaak en de aangenaam bittere afdronk zijn karakteristiek voor Hertog Jan Pilsener.

Blonde bieren

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter