Pilsener

Pils of Pilsener is nog steeds veruit de meest gedronken bierstijl. Het is een ondergistend, soepel en subtiel biertype met een laag alcoholpercentage en een behoorlijke hoeveelheid koolzuur. De kleur is licht- tot goudgeel. Het bier heeft een stevige witte schuimkraag, die lang blijft staan. Het karakter is fris, crisp en dorstlessend. Nederlandse Pilseners zijn vooral moutig zoet en bitter van smaak.

Bierpaspoort Pilsener

Zicht

Pilsener is lichtblond tot blond van kleur. Pilseners zijn meestal gefilterd en daardoor helder tot briljant. De schuimkraag is romig en stabiel.

Geur:

De geur is ingetogen tot neutraal met wat lichtzoete geuren van mout en bloemige en kruidige aroma's afkomstig van de hop.

Smaak

De hoparoma's van vooral Duitse nobele hopsoorten zijn bovenliggend en geven een bitter tot zeer bitter karakter. De zoete moutsmaken als graan, biscuit, brood en toast zijn aanwezig. Pils heeft flink wat koolzuur en een body variërend van licht tot medium.

Opmerkingen

Pilsener is een neutraal bier met subtiele smaakkenmerken. Het staat bekend als een zeer 'zuiver' bier. De kleinste smaakafwijkingen vallen direct op. Pilsener is daarom een zeer moeilijk te brouwen bier. Geheel onterecht wordt Pilsener vaak niet gezien als 'speciaalbier'. Onder speciaalbieren wordt dan zo ongeveer alle bierstijlen verstaan, behalve Pilsener. Hiermee wordt Pilsener tekort gedaan. Pilsener is vrijwel overal verkrijgbaar en lijkt daadoor eerder normaal, dan een speciaalbier. Er is echter meer vakmanschap vereist voor het brouwen van een Pilsener dan voor veel andere bierstijlen.

Joseph Groll

Joseph Groll wordt als gezien vader van Pilsener. Hij brouwde op 5 oktober 1842 voor het eerst een Pilsener in de Tsjechische stad Plzeñ. Vanaf dat moment begon dit ondergistende bier aan een enorme opmars. Nog steeds is Pils veruit de meest gedronken biersoort. Pilsener is nog weer onder te verdelen in verschillende categorieën. Zo heb je de German Pilsener, de Bohemian Pilsener, de Classic American Pilsner en de Urtyp Pilsener. Stuk voor stuk crispy en dorstlessende ondergistende bieren met kleine onderlinge verschillen.

Algemene kenmerken

Alcoholpercentage: 4,4 - 5,2%
Kleur: 4-10 EBC
Bitterheid: 20-45 IBU
Gisting: Ondergistend

Glas: Lagerglas
Serveertemperatuur: 3 - 5 graden Celsius
Smaakcategorie: Soepel & Subtiel
Bier/spijs combinaties: Schaal- en schelpdieren, witvis, mosselen, Aziatische gerechten, Mexicaanse gerechten, salades, zachte romige kazen

Bekende voorbeelden:
Heineken Pilsener
Grolsch Premium Pilsener
Bavaria Pilsener
Hertog Jan Pilsener
Amstel Pilsener
Dommelsch Pilsener
Alfa Edel Pils

Gerelateerde bierstijlen: Kölsch, Münich Helles, Märzen

Top 3 Pilsener

10,0

Budels Pilsener

Budelse Brouwerij

Budels Pilsener is een kwaliteitspilsener volgens de familietraditie gebrouwen. Een combinatie van eersteklas gerstemout, Hallertauer hop en het zachte Brabantse water zorgen voor een bier met een verfijnde smaak.

Blonde bieren

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

Blonde bieren

Aroma
Zoet
Bitter

8,7

Crooked Spider Willem V.0

Crooked Spider

Crooked Spider Willem V.0 is een bier gebrouwen door Niels Beekhuizen van de Wassenaarse brouwerij Crooked Spider. Hij bracht dit bier op de markt samen met Alain Schepers van Bierista.nl. Het fruitige bier is een limited edition dat werd gepresenteerd ter gelegenheid van de 50ste verjaardag van koning Willem-Alexander.

Blonde bieren

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

Tweede Circus Maximus bier op blik: Mino Souro

Maximus Brouwerij uit Utrecht presenteert een nieuw bier: Mino Souro. Dit is het tweede bier op blik in de Circus Maximus-serie.

Verder lezen

150 Jaar Budelse brouwerij in het nieuwe Bier! magazine

Het najaarsnummer van Bier! magazine is weer verschenen. Dit blad vol bierige informatie staat onder meer stil bij 150 jaar Budelse brouwerij.

Verder lezen

NIEUW: Gratis speedcourse over Bockbier

Je bent natuurlijk nooit uitgeleerd als het om bier gaat! Wij hebben wat leuks voor je. Verrijk je bierkennis met een gratis speedcourse over Bockbier.

Verder lezen

De Bock is los! Welke moet je hebben?

De Bock is los! Het bockbierseizoen is nu echt in volle gang. Welke Bockbieren zijn de moeite waard en welke kun je beter laten staan?

Verder lezen