Pilsener

Pils of Pilsener is veruit de meest gedronken bierstijl. Het is een ondergistend, neutraal biertype met een laag alcoholpercentage en een behoorlijke hoeveelheid koolzuur. Nederlandse Pilseners zijn vooral moutig zoet en bitter van smaak.

Zicht

Pilsener is lichtblond tot blond van kleur. Pilseners zijn meestal gefilterd en daardoor helder tot briljant. De schuimkraag is romig en stabiel.

Geur:

De geur is neutraal met wat lichtzoete geuren van mout en bloemige en kruidige aroma's afkomstig van de hop.

Smaak

De smaak is licht en moutig met een duidelijke bitterheid, die de nasmaak domineert.

Opmerkingen

Minder vol dan Dortmunder Export (minder restsuikers). Ondergistend karakter in vergelijking met de Kölsch, die bovengistend is. Neutraal en dun bier. Hierdoor vallen afwijkingen snel op, waardoor het geen gemakkelijk te brouwen bier is. Geheel onterecht wordt er vaak gesproken over pils en speciaalbieren, waarbij de suggestie wordt gewekt dat pils geen speciaalbier zou zijn. Omdat pils zo subtiel, zo zuiver en zo moeilijk te brouwen is, is pils misschien wel het meest speciale speciaalbier. Joseph Groll wordt als vader van de pils gezien. Hij brouwde op 4 oktober 1842 voor het eerst een pilsener. Vanaf dat moment begon dit ondergistende bier aan een enorme opmars. Nog steeds is pils de meest gedronken biersoort, by far. Pilsener is nog weer onder te verdelen in verschillende categorieën. Zo heb je de German Pilsener, de Bohemian Pilsener, de Classic American Pilsner. Stuk voor stuk crispy en dorstlessende ondergistende bieren met kleine onderlinge verschillen.

Zicht

De kleur is licht, geel tot licht amber. In de meeste gevallen is het bier helder, soms is een lichte troebeling waar te nemen. De schuimkraag is wit en stevig en stabiel, maar soms wat ongelijkmatig.

Geur

Het hoparoma voert de boventoon. Veelal bloemige en fruitige aroma's, denk aan citrusfruit en marmalade. Moutige aroma's als brood en toast spelen de tweede viool in deze compositie.

Smaak

De hoparoma's van vooral Duitse nobele hopsoorten zijn bovenliggend en geven een bitter tot zeer bitter karakter. De zoete moutsmaken als graan, biscuit, brood en toast zijn aanwezig. Pils heeft flink wat koolzuur en een body variërend van licht tot medium.

Algemene kenmerken

Alcoholpercentage: 4,4 - 5,2%
Kleur: 4-10 EBC
Bitterheid: 20-45 IBU
Gisting: Ondergistend
Glas: Lagerglas
Serveertemperatuur: 3 - 5 graden Celsius
Smaakcategorie: Soepel & Subtiel
Bier/spijs combinaties: Schaal- en schelpdieren, witvis, mosselen, Aziatische gerechten, Mexicaanse gerechten, salades, zachte romige kazen
Bekende voorbeelden: Heineken, Grolsch, Bavaria, Alfa, Jupiler, Hertog Jan, Bittburger, Jever, Dommelsch. Gerelateerde bierstijlen: Kölsch, Münich Helles,

Top 3 Pilsener

10,0

Budels Pilsener

Budelse Brouwerij

Budels Pilsener is een kwaliteitspilsener volgens de familietraditie gebrouwen. Een combinatie van eersteklas gerstemout, Hallertauer hop en het zachte Brabantse water zorgen voor een bier met een verfijnde smaak.

Blonde bieren

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

8,7

Crooked Spider Willem V.0

Crooked Spider

Crooked Spider Willem V.0 is een bier gebrouwen door Niels Beekhuizen van de Wassenaarse brouwerij Crooked Spider. Hij bracht dit bier op de markt samen met Alain Schepers van Bierista.nl. Het fruitige bier is een limited edition dat werd gepresenteerd ter gelegenheid van de 50ste verjaardag van koning Willem-Alexander.

Blonde bieren

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

8,5

Krombacher Pils

Krombacher

Krombacher Pils is een soepel en subtiel bier. Moutige tonen en een lichte hopbitterheid maken dit tot een fijn doordrinkbaar pils.

Blonde bieren

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

Wat brouwen ze er bij Albert Heijn van? Brouwers 0.0 geproefd

Albert Heijn heeft met Brouwers een huismerk bier. Natuurlijk ook alcoholvrij. Wij hebben de Brouwers 0.0 non-alcoholic pils getest.

Verder lezen

Een omvangrijk boekwerk: Cafés, 250 topadressen in Nederland

Fiona de Lange heeft een omvangrijk boekwerk geschreven. Zij bracht 250 café's die meer dan de moeite waard zijn samen in een boek.

Verder lezen

Zin en onzin over bier in blik

Is bier in blik beter dan bier in een fles? Wat is daar al veel over gezegd en geschreven. Wat zijn de voor- en de nadelen.

Verder lezen

Damesvoetbal is als alcoholvrij bier ...

Zo ineens zag ik het. Vrouwenvoetbal en alcoholvrij bier hebben een aantal overeenkomsten.

Verder lezen