Lambic

Lambic dankt zijn zure smaak aan de spontane vergisting. Dit bier wordt vooral gebrouwen in de Zennevallei en Pajottenland. Het wort wordt blootgesteld aan de lucht waardoor er spontaan gisting ontstaat door de gistcellen in de lucht en de omgeving. Lambic bieren worden gehopt met overjarige hop, waardoor de bitterheid achterwege blijft. De bieren worden te rijpen gelegd op houten vaten, ook wel foeders. Deze lambic bieren dienen als basis voor geuze. Een geuze is een blend van lambic bieren met een verschillende leeftijd.

Zicht:

Geel tot amberkleurig, weinig tot geen schuim, inzakkend. Het bier is helder tot licht troebel.

Geur:

Complex met rinzige, zure tonen. Kenmerkend zijn de zure, fruitige tonen. Sommige Lambics hebben een boerderij-achtige, dierlijke geur, die geassocieerd wordt met een paardendeken.

Smaak:

De basissmaak van een Geuze is zuur met fruitige, citrusachtige tonen. Kenmerken van cider, wijn en sherry komen vaak voor, net als aroma's van vanille, kurk en hout. De nasmaak is droog.

Algemene kenmerken

Alcoholpercentage: 5,0-7,6% Kleur: 12-25 EBC Bitterheid: 11-20 EBU Gisting: Spontane gisting met nagisting op fles. Glas: Tumbler Serveertemperatuur: 5 - 7 graden Celsius Bier-spijs combinaties: Frisse salades, zachte romige kaassoorten, vers fruit Voorbeelden: Mort Subite, Boon, Lindemans

Bestel de Bierista® Bieropleiding


Vergroot je bierkennis en haal je officiële Bierista® Bierdiploma. Erkende bieropleiding. Word Bierista met gemiddeld 15 uur thuis studeren en leer proeven als een pro met met een extra te bestellen bierpack voor praktijk deel bierkennis. De leukste en lekkerste online bier cursus van Nederland. Aanbevolen door de brouwers van Nederland, gewaardeerd met een 9.8.

Haal je Bierdiploma

Top 3 Lambic

8,0

Boon Geuze Mariage Parfait

Boon

Boon Geuze Mariage Parfait is een perfect huwelijk van verschillende soorten Lambiek. Lambiek is een bier gebrouwen van tarwe dat door spontane gisting aan zijn alcohol komt. Spontane gisting wil zeggen dat de wort 'bevrucht' wordt door wilde gisten, die voorkomen in de openlucht. Het resultaat na rijping op houten vaten is een zurig bier. Geuzestekers blenden verschillende lambieksoorten van verschillende leeftijden tot een geuze. De makers van Boon beheersen dat ambacht tot in de perfectie, getuige deze doorleefde Geuze Mariage Parfait.

Flavoured bieren

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

6,7

Mort Subite Gueuze Lambic

Mort Subite (Alken-Maes - Heineken)

In deze Mort Subite Gueuze Lambic vechten oude en jonge lambic om de hoofdrol. Dit tarwebier is een regelrechte topper, mede dankzij z'n friszure maar toch pittige smaak.

Flavoured bieren

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

Hierdoor is Belgisch schuim onverslaanbaar...

Heb je je weleens afgevraagd waarom Belgisch bierschuim stabieler is dan schuim van andere bieren? Onderzoekers van de Technische Universiteit Eindhoven en de Eidgenössische Technische Hochschule Zürich ook. En ze hebben het antwoord gevonden.

Verder lezen

Bokbiertocht op zaterdag 4 oktober

'4 oktober, da's toch Dierendag?' horen we je denken. Het antwoord is ja, maar Hellobier doopt het om tot Bierendag. Een dag waarop er bij 6 locaties op de Noordkade in Veghel, 6 (inter)nationale bokbieren worden geproefd, desgewenst met bijpassende hapjes.

Verder lezen

Dit is de duurzaamste brouwerij ter wereld

Voor het derde jaar op rij is een Nederlandse brouwerij uitgeroepen tot de duurzaamste brouwerij te wereld. Dat betekent dat ze ook het komende jaar de titel 'Sustainable Brewery of the Year' mogen dragen. 

Verder lezen

Geef proeverijen en rondleidingen in Eindhoven

Wil je jouw kennis en enthousiasme over speciaal bier graag delen en tegelijkertijd wat bijverdienen? Lees dan gauw verder. Rabauw is namelijk op zoek naar een Bierista die in haar Brewpub in Eindhoven proeverijen en rondleidingen wil verzorgen.

Verder lezen