Lambic

Lambic dankt zijn zure smaak aan de spontane vergisting. Dit bier wordt vooral gebrouwen in de Zennevallei en Pajottenland. Het wort wordt blootgesteld aan de lucht waardoor er spontaan gisting ontstaat door de gistcellen in de lucht en de omgeving. Lambic bieren worden gehopt met overjarige hop, waardoor de bitterheid achterwege blijft. De bieren worden te rijpen gelegd op houten vaten, ook wel foeders. Deze lambic bieren dienen als basis voor geuze. Een geuze is een blend van lambic bieren met een verschillende leeftijd.

Zicht:

Geel tot amberkleurig, weinig tot geen schuim, inzakkend. Het bier is helder tot licht troebel.

Geur:

Complex met rinzige, zure tonen. Kenmerkend zijn de zure, fruitige tonen. Sommige Lambics hebben een boerderij-achtige, dierlijke geur, die geassocieerd wordt met een paardendeken.

Smaak:

De basissmaak van een Geuze is zuur met fruitige, citrusachtige tonen. Kenmerken van cider, wijn en sherry komen vaak voor, net als aroma's van vanille, kurk en hout. De nasmaak is droog.

Algemene kenmerken

Alcoholpercentage: 5,0-7,6% Kleur: 12-25 EBC Bitterheid: 11-20 EBU Gisting: Spontane gisting met nagisting op fles. Glas: Tumbler Serveertemperatuur: 5 - 7 graden Celsius Bier-spijs combinaties: Frisse salades, zachte romige kaassoorten, vers fruit Voorbeelden: Mort Subite, Boon, Lindemans

Bestel de Bierista® Bieropleiding


Vergroot je bierkennis en haal je officiële Bierista® Bierdiploma. Erkende bieropleiding. Word Bierista met gemiddeld 15 uur thuis studeren en leer proeven als een pro met met een extra te bestellen bierpack voor praktijk deel bierkennis. De leukste en lekkerste online bier cursus van Nederland. Aanbevolen door de brouwers van Nederland, gewaardeerd met een 9.8.

Haal je Bierdiploma

Top 3 Lambic

8,0

Boon Geuze Mariage Parfait

Boon

Boon Geuze Mariage Parfait is een perfect huwelijk van verschillende soorten Lambiek. Lambiek is een bier gebrouwen van tarwe dat door spontane gisting aan zijn alcohol komt. Spontane gisting wil zeggen dat de wort 'bevrucht' wordt door wilde gisten, die voorkomen in de openlucht. Het resultaat na rijping op houten vaten is een zurig bier. Geuzestekers blenden verschillende lambieksoorten van verschillende leeftijden tot een geuze. De makers van Boon beheersen dat ambacht tot in de perfectie, getuige deze doorleefde Geuze Mariage Parfait.

Flavoured bieren

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

6,7

Mort Subite Gueuze Lambic

Mort Subite (Alken-Maes - Heineken)

In deze Mort Subite Gueuze Lambic vechten oude en jonge lambic om de hoofdrol. Dit tarwebier is een regelrechte topper, mede dankzij z'n friszure maar toch pittige smaak.

Flavoured bieren

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

Het favoriete bier van Sinterklaas

In de schappen van de supermarkt ben je ze vast alweer tegengekomen: pepernoten. Soms vragen we ons weleens af of er überhaupt een periode is dat ze er niet meer liggen, maar dat terzijde. Wat je vanaf nu ook in de schappen van o.a. Albert Heijn, Spar en Jumbo kunt terugvinden is...

Verder lezen

8 bokbier-evenementen in oktober

Gevoelsmatig hebben we het witbier-seizoen pas net achter de rug, maar toch staan de seizoenen waarin donkere bieren centraal staan voor de deur. Sterker nog: het bokbier-seizoen is al begonnen. En dit weekend - en de hele maand oktober - zie je dat terug door heel Nederland, waar verschillende bokbierevenementen worden gehouden. We zetten er 8 (chronologisch) op een rijtje.

Verder lezen

Dit is het lekkerste bier van Brabant

Onlangs werd op het Proost Festival in Hilvarenbeek voor de 11e keer het lekkerste bier van Brabant verkozen. Uit in totaal 45 ingezonden bieren koos de jury Nondeju Gran Cru van de Osse Muifelbrouwerij als de winnaar, die het komende jaar die prachtige titel Brabants Lekkerste Bier 2025 mag dragen. 

Verder lezen

Eerste Nederlandse Wereldkampioen Biersommelier

Afgelopen weekend werden in München de 8e Biersommelier Wereldkampioenschappen gehouden. Voor het eerst ging er een Nederlander met het goud naar huis en ging ook het zilver mee terug naar de Lage Landen.

Verder lezen