Lambic

Lambic dankt zijn zure smaak aan de spontane vergisting. Dit bier wordt vooral gebrouwen in de Zennevallei en Pajottenland. Het wort wordt blootgesteld aan de lucht waardoor er spontaan gisting ontstaat door de gistcellen in de lucht en de omgeving. Lambic bieren worden gehopt met overjarige hop, waardoor de bitterheid achterwege blijft. De bieren worden te rijpen gelegd op houten vaten, ook wel foeders. Deze lambic bieren dienen als basis voor geuze. Een geuze is een blend van lambic bieren met een verschillende leeftijd.

Zicht:

Geel tot amberkleurig, weinig tot geen schuim, inzakkend. Het bier is helder tot licht troebel.

Geur:

Complex met rinzige, zure tonen. Kenmerkend zijn de zure, fruitige tonen. Sommige Lambics hebben een boerderij-achtige, dierlijke geur, die geassocieerd wordt met een paardendeken.

Smaak:

De basissmaak van een Geuze is zuur met fruitige, citrusachtige tonen. Kenmerken van cider, wijn en sherry komen vaak voor, net als aroma's van vanille, kurk en hout. De nasmaak is droog.

Algemene kenmerken

Alcoholpercentage: 5,0-7,6% Kleur: 12-25 EBC Bitterheid: 11-20 EBU Gisting: Spontane gisting met nagisting op fles. Glas: Tumbler Serveertemperatuur: 5 - 7 graden Celsius Bier-spijs combinaties: Frisse salades, zachte romige kaassoorten, vers fruit Voorbeelden: Mort Subite, Boon, Lindemans

Bestel de Bierista® Bieropleiding


Vergroot je bierkennis en haal je officiële Bierista® Bierdiploma. Erkende bieropleiding. Word Bierista met gemiddeld 15 uur thuis studeren en leer proeven als een pro met met een extra te bestellen bierpack voor praktijk deel bierkennis. De leukste en lekkerste online bier cursus van Nederland. Aanbevolen door de brouwers van Nederland, gewaardeerd met een 9.8.

Haal je Bierdiploma

Top 3 Lambic

8,0

Boon Geuze Mariage Parfait

Boon

Boon Geuze Mariage Parfait is een perfect huwelijk van verschillende soorten Lambiek. Lambiek is een bier gebrouwen van tarwe dat door spontane gisting aan zijn alcohol komt. Spontane gisting wil zeggen dat de wort 'bevrucht' wordt door wilde gisten, die voorkomen in de openlucht. Het resultaat na rijping op houten vaten is een zurig bier. Geuzestekers blenden verschillende lambieksoorten van verschillende leeftijden tot een geuze. De makers van Boon beheersen dat ambacht tot in de perfectie, getuige deze doorleefde Geuze Mariage Parfait.

Flavoured bieren

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

6,7

Mort Subite Gueuze Lambic

Mort Subite (Alken-Maes - Heineken)

In deze Mort Subite Gueuze Lambic vechten oude en jonge lambic om de hoofdrol. Dit tarwebier is een regelrechte topper, mede dankzij z'n friszure maar toch pittige smaak.

Flavoured bieren

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

Kerstdiner 2024: De ultieme biergids voor een verrassend feestmenu

Ontdek hoe je van je kerstdiner een bijzondere bierproeverij maakt met onze tips voor food pairing en bewust genieten.

Verder lezen

Bier met een plus: Een diepgaande analyse van vitamines en mineralen in functionele bieren

Ontdek de revolutionaire wereld van functionele bieren. Van natuurlijke vitamines tot toegevoegde mineralen - een expert analyse van de nieuwste ontwikkeling in de bierwereld.

Verder lezen

Winterbierfestival Leiden 2025: Een expert guide voor kenners en food pairing liefhebbers

Ontdek 15 unieke Nederlandse winterbieren en expert food pairing tips tijdens het Winterbierfestival Leiden 2025. Praktische tips voor de ervaren bierproever.

Verder lezen

Bier & Spijs: De geheimen van de perfecte combinatie

Ontdek de geheimen van bier- en spijscombinaties! Leer hoe je smaken kunt versterken of contrasteren voor een ultieme smaakbeleving. Van pilsener tot stout, elke bierstijl heeft ideale gerechten die de smaak versterken. Ontvang praktische tips van bierexperts en probeer verrassende combinaties om je culinaire ervaring naar een hoger niveau te tillen.

Verder lezen