Uitgelicht: Hertog Jan Weizener

1 september 2020
Het is geen Witbier. Een Weizen is het ook niet. Het is wel een verfrissende dorstlesser met het beste uit twee werelden. Hertog Jan Weizener is een bier voor vrijwel alle momenten. Gewaardeerd met liefst een 7,3 door Bierista!

Weizener ... De naam is al briljant. Het geeft duidelijk aan, dat het geen gewone Weizen is. Een Weizen is een bier gebrouwen van tarwemout, officieel volgens het Duitse Reinheitgsbot. Dat betekent dat er niks anders gebruikt mag worden tijdens het brouwen, dan de bier basisingrediënten water, graan, gist en hop.

Extra ingrediënten

Hertog Jan Weizener heeft wel degelijk meer in zich dan alleen deze vier ingrediënten. Tijdens het brouwen wordt er curacaoschil toegevoegd. Dat is een zeer aromatische schil van een soort sinaasappel. Daarnaast wordt ook koriander aan het brouwsel toegevoegd. Deze twee ingrediënten geven het bier een extra verfrissend tintje. Curacaoschil en koriander worden veel gebruikt in de Belgische bierstijl Witbier.  Maar ook in dit hokje past Hertog Jan Weizener niet.

Buiten de lijntjes

Dit bier is een soort hybride bier. Het heeft elementen van zowel Weizen als van Witbier. Het bier is gebrouwen met tarwemout en speciale hop, die typisch zijn voor een Weizen. De verfrissende Belgische gist en koriander en curacaoschil behoren juist weer toe aan Witbier. Bij Hertog Jan hebben ze buiten de lijntjes gekleurd en de Hertog Jan Weizener gebrouwen. Een verfrissende dorstlesser, die uitstekend past op een zonovergoten terras. Maar zeker ook gezien kan worden als een smaakvol alternatief voor het gewone pilsje. Dit is een bier dat het hele jaar door smaakt!

Hertog Jan Weizener

Met 5,7% alcohol is Hertog Jan Weizener een tikkeltje zwaarder dan een regulier glas Pils. Het is volmondig van smaak en heeft frisse fruitige tonen van citrus. Als je dit bier wilt combineren dan kun je werkelijk alle kant op. Dit bier is heerlijk in combinatie met frisse salades, romige kaassoorten, witvis, mosselen, kip, pizza, pasta, asperges en kalfsvlees. Je kunt het natuurlijk ook prima zonder wat te eten erbij drinken. Wil je eens wat anders ... Voeg dan een klein scheutje port of een paar druppels limoncello toe aan het bier. Een klein beetje maakt al een wereld van verschil!

Gewaardeerd

De aanbevolen drinktemperatuur is 3 graden Celsius. Bij Biersta vinden we dat aan de koude kant. Wil je optimaal genieten van de mooie aroma's, dan adviseren we een drinktemperatuur van 5 tot 6 graden. Dat maakt net het verschil. Bierista's waarderen deze smaakvolle dorstlesser met een hele dikke 7,3. Het bier wordt fris, dorstlessend en eigenzinnig genoemd. Veel gediplomeerde bierkenners waarderen de vondst van Hertog Jan om Weizen te kruisen met een Witbier. Hertog Jan Weizener is goed verkrijgbaar in supermarkt en slijterij. En ook voor de prijs hoef je het niet te laten. Een flesje kost net iets meer dan een euro bij de Appie.