Tips om te genieten tijdens de feestdagen

25 december 2019
Familie en vrienden over de vloer. Samen vieren. Daar hoort lekker eten en drinken bij. Hoe haal je het maximale uit de feestdagen en hou je het gezellig? Bierista geeft tips.

Het is vakantie en het is per slot van rekening maar twee dagen per jaar Kerst. Vaak komt het bier dan al wat eerder op tafel. Begin dan niet gelijk met zware Tripel of een zwaar donker bier. Na zo'n zwaar bier is het lastig terugschakelen naar lichtere bieren. Veel smaaknuances zullen je dan ontgaan. Dat is zonde. Start je te voortvarend met zware jongens dan is de kans dat je in de loop van de dag een inkak-momentje krijgt bovendien een stuk groter.

Rustig beginnen

Als je al 's middags begint met drinken, kies dan voor een alcoholvrij bier. Er zijn tegenwoordig zoveel smaakvolle 0.0's verkrijgbaar. Kies anders voor een licht bier, zoals een Session IPA of een Pils. Je kunt het best opbouwen van lichte bieren met een lage smaakintensiteit naar zware bieren met een hoge smaakintensiteit. Alcoholvrije bieren die beslist de moeite waard zijn: vandeStreek Playground non-alcoholic IPA, Jopen Non-IPA en Hertog Jan 0.0.

Gourmetten

Ga je zo aan tafel, dan is een Pils of een Witbier met of zonder alcohol een prima aperitief. Bij voorgerechten zoals vis, carpaccio of salade drink je een Witbier, Weizen of Pils. Heb je kip of een licht gerecht van varkensvlees als hoofdgerecht, dan is een Weizen een prima begeleider. Kalkoen en gebraden rundvlees gaan fijn met een Dubbel, bijvoorbeeld de La Trappe Dubbel of de Texels Dubbel. Kies je voor wild als hoofdmenu dan kun je ook een Dubbel of een Bockbier serveren, maar ook iets totaal anders zoals een friszure Vlaams Rood. Bij het gourmetten is een fris bier met het nodige koolzuur aan te bevelen, denk aan een Weizen, zoals de Schneider Weisse Original. Ook een Pale Ale of een niet te uitgesproken IPA zijn aanraders.

Ook bij het dessert kun je de bierpairing zoeken in het verlengde van de smaak van het gerecht. Chocolade gaat bijvoorbeeld prima met een Barley Wine, een Quadrupel of een Stout. Je kunt echter ook het contrast opzoeken door bijvoorbeeld te kiezen voor een friszure Kriek, een kersenbier. Kies je voor pittige smaakvolle kazen dan is de combi van blauwschimmelkaas met een Barley Wine, zoals de Hertog Jan Grand Prestige, een gouden tip. Krachtige kazen gaan ook goed met bijvoorbeeld Tripels en IPA's.

Ga je van tafel en wil je nog wat drinken in de nazit. Kies dan eens voor een verfrissende Pilsener in plaats van een heel zwaar bier. Een Pils werkt verkwikkend en het koolzuur verfrist je smaakpalet.

Meer tips

  • Schenk bier in kleine glazen en deel je flesje met de andere gasten. Zo kun je samen genieten van meerdere bieren. Bier in het merkglas is prachtig, maar als je veel verschillende bieren wilt drinken is proeven uit een kleine tulpvormig (wijn)glas een aanrader.
  • Heb je een lange zit voor de boeg waarbij je veel gaat proeven, zorg dan dat je af en toe een glas water tussendoor drinkt.
  • Tijdens het eten worden de glazen snel vet. En vet is dodelijk voor je schuimkraag. Zorg dat er schone glazen voldoende voorhanden zijn.
  • Wil je meer weten over het combineren van bier en eten en bier in het algemeen, dan is de Bierista Bieropleiding misschien wel iets voor jou.
  • Wil je weten hoe je zelf bier-spijs combi's kunt maken, download dan de gratis Bier Butler App, inclusief een cursus Bier en Spijs.
  • En ja, we zeggen het ook hier maar weer: Geniet en drink met mate. Spreek vooraf duidelijk af wie de Bob is en stap nooit met alcohol op achter het stuur.