Stanislaus Brewskovitch verkondigt het bier evanglie

29 april 2019
Het is me nogal een naam. In het begin komt het wat lastig je mond uit. Maar er werd mij verzekerd dat als je het een stuk of vijftien keer achter elkaar zegt, dat je het feilloos kan uitspreken... Stanislaus Brewskovitch. Inmiddels lukt het mij zonder dat ik mijn tong in een knoop draai, vandaar dat ik het nogmaals uitspreek, Stanislaus Brewskovitch. Ik zal het in deze blog ook blijven herhalen, zodat iedereen die dit hardop leest aan het einde ook zonder hapering Stanislaus Brewskovitch kan zeggen.
Rocco Chin is al lang geen onbekende meer in de speciaalbierwereld. Hij is één van de vijf eigenaren van de brouwerij en tevens hét gezicht van de brouwerij. Rocco begon zijn avontuur in 2015. In een tijdbestek van ongeveer twee jaar had hij naast twee bierwinkels (Enschede en Zwolle) ook twee bier bierfestivals in deze steden. In 2016 presenteerde hij de eerste bieren onder het label Stanislaus Brewskovitch. Dat gebeurde op zijn eigen Dutch Craft Beer Festival. Inmiddels zijn de winkels dicht en ligt de focus op de brewpub.

Evangelie verspreiden

Vanuit de voormalige Menistenkerk in het centrum van Enschede verkondigt Stanislaus Brewskovitch het craft beer-evangelie. De kerk was tot 1971 de kerk van de doopsgezinde gemeente, die het gebouw dat jaar verkocht. Sindsdien heeft het pand verschillende bestemmingen gehad, totdat in januari 2018 team Stanislaus Brewskovitch de hand op het pand legde. De binnenkant werd volledig gestript en opnieuw opgebouwd tot wat het nu is. Een brouwerij, met een brouwcapaciteit van 500 liter, met een brewpub, bierwinkel en verwarmde patiotuin.

All Black

Het vaste assortiment van Stanislaus Brewskovitch bestaat inmiddels uit negen bieren, inclusief het prijswinnende All Black, een Stout geïnspireerd op het rugbyteam van Nieuw Zeeland. Dit verklaart meteen waarom er vier verschillende soorten hop uit dat land zijn gebruikt. Daarnaast zijn er bijvoorbeeld de Barry Weizen, Bock the Casbah en de Sambal bij, die pittiger klinkt dan dat het smaakt, want het is een fijn doordrinkbaar blond bier met een licht pepertje! De pilsner Toontje Lager is alleen op de tap in de Menistenkerk te verkrijgen.

Collabs

Zoals elke goede brouwer betaamt, en waarop Stanislaus Brewskovitch geen uitzondering vormt, wordt er ook aan collabs gedaan. In deze categorie zijn er al vier bieren verschenen. De Sunmilk, tropical milk IPA (Johnny Thursday collab), Thunderbird, Raspberry Porter (Bird collab), Smuggler's gold, een golden ale (Finne Brauerei, Munster). Maar ook de prijswinnende (brons) Witches Hammer, een Red Lager die samen met Rockband Birth of Joy is gemaakt.

Koala Beer

Er zit nog veel meer in het spreekwoordelijke vat. We moeten nog even geduld hebben maar Stanislaus Brewskovitch komt de komende tijd met drie nieuwe bieren. Op 11 mei wordt op het eigen Dutch Craft Beer Festival de Koala Beer gelanceerd. Deze session IPA met Australische hoppen krijgt een alcoholpercentage van 3,4% alcohol mee. Vervolgens moet ergens in juni of juli de Unter Den Linden verschijnen. Een Berliner Weisse met Lindbloesemhoning en 4 % alcohol. In augustus moet dan de Triple Rock Church op de markt komen. Dit bier, vernoemd naar de gelijknamige kerk in de film van de Blues Brothers, is een Tripel met 8,2% alcohol, wordt ABT bier v/d maand augustus, waarbij alle ABT cafés (alliantie van bier tapperijen, een vereniging waarbij zo’n 40 speciaal biercafés in Nederland zijn aangesloten) in het hele land deze Tripel op fles krijgen in augustus.

World domination

Ik heb nu een aantal malen Stanislaus Brewskovitch genoemd. Als je het nu nog niet vloeiend kunt uitspreken, dan kun je het artikel natuurlijk nog een keer lezen, of zelf nog even oefenen. Zo kan je, als in de omgeving van Enschede bent, vragen naar deze leuke brouwerij. De echte TUKR zal je vast de weg kunnen vertellen. Misschien ben jij dan na je bezoek ook een volgeling van Stanislaus Brewskovitch en ga je vaker op bedevaart naar Enschede. 'World domination' is het doel van Stanislaus Brewskovitch. Er is nog een weg te gaan, maar ze zijn lekker op weg.