Schneider Weisse Aventinus het andere Bockbier

8 november 2019
Terwijl de bladeren kleuren geniet de Nederlander van zijn herfstbock. Onze traditie rond dit roodbruine seizoenbier is uniek. Nergens anders is herfstbock zo geliefd en zo bekend als bij ons. Bockbier echter is een heel ander verhaal. Neem nou bijvoorbeeld de Schneider Weisse Aventinus, een Weizen Doppelbock, een prachtige Bock maar een typisch herfstbier? Nou nee!

Het regent en waait, het is koud. De haard gaat weer aan. 's Avonds grijp je al gauw naar een donkerder en wat steviger bier. Een herfstbock uit de Bierista Top 10 Beste Bockbieren wellicht. Daarin vind je de usual suspects, zoals de Grolsch Gerijpte Herfstbok, de Texels Bock en de Bronckhorster IJsselbock. Beetje vreemde eend in de bijt is toch wel de Schneider Weisse Tap 6 Aventinus. Niet alleen omdat het een Duits bier is, maar vooral omdat het een Bockbier is dat niet direct in traditie past zoals wij die kennen. Niettemin smaakt de Aventinus ook op een Nederlandse herfstavond geweldig.

Vloeibaar brood

Schneider Weisse Aventinus is een zogenaamd Starkbier, een krachtig bier met 8,2%. alcohol, gebrouwen sinds 1907. Het is de oudste Weizen Doppelbock van Beieren. Gebrouwen volgens het. Duitse Reinheitsgebot met meer dan de helft tarwemout en de hop Hallertauer Herkules. Het is een roodbruin bier met een stevige body. En dat laatste, daar gaat het om. Dit bier heeft een geweldige voedingswaarde. Noem het vloeibaar brood. Daarom was Schneider Weisse Aventinus een geliefd bier in de vastentijd in aanloop naar Pasen. De mensen mochten niet eten, ze moesten vasten. Bier drinken mocht echter wel. Nu weet je ook waar ons gezegde vandaan komt dat een glas bier gelijk staat aan twee boterhammen met kaas.

tekst gaat verder onder de video


Monnik Korbinian

Er is een prachtige legende rond dit Starkbier. Zo leefde er in de achtste eeuw ene Korbinian. Een belangrijke man in de biergeschiedenis. Deze monnik stichtte in 725 een klooster in Weihenstephan. Hij vroeg zich af of God het wel zo'n goed idee vond dat de mensen bier dronken tijdens de Vastentijd. Dit dilemma hield hem 's nachts uit zijn slaap. Na vele nachten woelen besloot hij de paus om raad te vragen.

Hij nam twee vaten bier, zadelde zijn paard en ging op reis. Een reis van Weihenstephan naar Rome was een hele onderneming in die tijd. Onderweg kreeg hij te maken met pech. Zijn paard werd verslonden door een hongerige beer. Korbinian wist met behulp van zijn geloof de beer in zijn macht te krijgen. Hij zadelde de beer op met de twee vaten bier en de monnik vervolgde zijn missie.

Pauselijke zegen

Na de lange en vermoeiende reis kwam Korbinian eindelijk aan in Rome. Hij vroeg de paus of het toegestaan was om in de vastentijd bier te drinken. De goedheiligman wilde natuurlijk graag kennismaken met het bier. Zo gezegd zo gedaan. Korbinian tapte de paus een bier uit een van de vaten en overhandigde hem de kroes. De paus nam een slok en begon te kokhalzen. Zij gezicht werd eerst geel en toen zelfs groen. Hij bier, dat door de lange reis niet bepaald smaakvoller was geworden, belandde samen met de helft van de pauselijk lunch voor de voeten van de monnik op de grond. De paus riep uit: "Bah wat smerig! Beste Korbinian, als jouw mensen deze troep willen drinken in de vastentijd, dan moeten ze dat lekker doen. Mijn zegen heb je."

Deze legende leeft voort in de Weihenstephaner Korbinian, eveneens een Starkbier.

tekst gaat verder onder de video



Aventinus Eisbock

Schneider Weisse Tap 6 Aventinus is dus een zogenaamd Starkbier, een Weizen Doppelbock. Er is echter nog een sterke variant. verkrijgbaar. De Schneider Weisse Aventinus Eisbock. Deze traktatie is de geconcentreerde versie van de 'gewone' Aventinus. De Eisbock heeft 12% alcohol en zit boordevol smaak. Delicate aroma's van pruim en marsepein maken dit bier heel bijzonder. De Aventinus Eisbock is bij uitstek een bier voor de lange avonden in aanloop naar Kerst.

Mr. Schneider

Als we het in Nederland hebben over Schneider Weisse dan hebben we het over 'Mr. Schneider' Maarten Tegenbosch. Deze bierkenner is gefascineerd door het vakmanschap van de familiebrouwerij uit Kelheim. Al jaren heeft hij zijn hart verpand aan de prachtige bieren van Schneider Weisse. Inmiddels is Maarten de officiële importeur van Schneider Weisse voor Nederland, waarin hij nauw samenwerkt met Hansen Dranken in Linne. Enige tijd terug was Maarten te gast in de studio van Bierista. Als je de video's bekijkt, snap je direct waarom de bierkenner in ons land bekend staat als Mr. Schneider.