Muifel start het bockbierseizoen met Bockski

4 oktober 2019

Na twintig jaar werkzaam te zijn geweest bij het farmabedrijf Aspen, heeft Martin Ostendorf per oktober een punt gezet achter zijn carrière als chemicus. Een baan waarvoor hij destijds vanuit Noord-Holland naar Oss verhuisde. De laatste jaren werkte hij al parttime en nu komt er helemaal een eind aan. Deze keuze te stoppen is simpel. Jarenlang heeft Martin part-time bier gebrouwen als huurbrouwer. Op die manier heeft hij de bieren van zijn Muifelbrouwerij goed in de markt weten te zetten, met o.a de Beerskey, Zuster Agatha en de alcoholvrije CraAzy IPA om maar een paar te noemen. Tijd om te focussen op bier!

Door Dennis Hofman

Na een crowdfunding in 2018 haalde Muifel binnen 48 uur meer dan €50.000 op, waardoor er afgelopen november een begin kon worden gemaakt met plaatsing van de, uit China afkomstige, brouwinstallatie aan de Vikingenweg 5 in Oss. Na de feestelijke opening die in februari plaatsvond kan de brouwer vanaf nu met zijn lang gekoesterde wens 100% procent aan de slag, zijn eigen Muifelbrouwerij.

Megen x Duivel = Muifel

Muifel is ontstaan in 2002. Martin maakte destijds, als hobbybrouwer, een Duvel-achtig bier. De naam van dit bier ontsond door een samentrekking van twee woorden. Megen, de stad waar Martin woonde en het woord Duivel, dat verwees naar de vergelijking met Duvel. Dit samen werd Muifel en is nooit meer veranderd. Het toevoegen van een karakteristieke Megense gevel maakte het logo compleet. Waarschijnlijk was er toentertijd niemand die had durven denken dat dit een blijvertje zou zijn. Met een gestage groei en prijswinnende bieren, heeft Muifel zich inmiddels binnen de gevestigde orde der brouwers opgewerkt. De bieren van Muifel verdienen derhalve ook een eigen brouwerij!

Spannend

Nu de eigen fysieke brouwerij een feit is moet er wel groei komen. Het streven is om binnen een jaar de productie te gaan verdubbelen. Waar er nu zo'n duizend hectoliter per jaar wordt gebrouwen, willen ze over een jaar tweeduizend brouwen. Die groei is ook nodig om aan alle financiële verplichtingen te kunnen voldoen. Spannend? Ja! Haalbaar? Zeker! Muifel heeft in het verleden al laten zien en laten proeven dat het prima bieren weet te maken. 

Bockski

Martin staat er inmiddels ook niet meer alleen voor. Het team van de brouwerij uit Oss bestaat uit vier personen, administratie, marketing en een hoofdbrouwer Doris die allen hun stinkende best doen om de gewenste groei kracht bij te zetten. Martin zelf doet allerlei andere zaken, waaronder sales, voor de brouwerij en helpt daarnaast natuurlijk nog mee in de brouwerij. Door de jaren heen heeft de brouwer uit Noord-Brabant een aardig assortiment opgebouwd met momenteel zestien verschillende bieren. Hier wordt nu de Muifel Bockski aan toegevoegd. Een Bockbier anders dan de standaard, zoals je van Muifel kan verwachten. Net als bij de Muifel Beerskey is er bij de Muifel Bockski gebruik gemaakt van turf-gerookte mout waardoor dit bier diezelfde turfrook smaak mee zal krijgen. En met 10,6% alcohol is zware jongen geworden. En daarmee kunnen we het Bockseizoen prima mee doorkomen!!