't IJ Free IPA: Fris en hoppig maar wat weinig body

26 december 2022
Met de feestdagen gaat de kurk vaak al wat vroeger van de fles dan gebruikelijk. Lekker samen kletsen, eten en drinken. Al vroeg aan de alcohol is geen goed recept voor een gezellige avond. Gelukkig zijn er prima alcoholvrije alternatieven. Wij kwamen 't IJ Free IPA tegen. Eens even proeven ...

Brouwerij 't IJ is bekend van 't IJ Natte en 't IJ Zatte, Paasij en IJndejaars. Stuk voor stuk prachtige bieren, dus gingen we op het puntje van onze stoel zitten toen we 't IJ Free IPA geserveerd kregen. In een merkglas uiteraard.

Frisse hoptonen

Bij het inschenken zien we een goudgeel bier in het glas kolken. Een bescheiden witte schuimkraag vormt zich, maar die zakt redelijk snel in. De hoparoma's stijgen op het glas. Lekker groen en fris met duidelijke tonen van citrusfruit. De smaak komt overeen met de geur. Het is bijna een sappig bier met toch best wel een flink bittere afdronk. Mooi dat zo'n smaakvol bier gebrouwen kan worden nagenoeg zonder alcohol (0,5%). Eerlijkheidshalve moeten we er wel bij zeggen dat de body dun is, het is wat waterig.

Bierista's waarderen 't IJ Free IPA met gemiddeld een 6,9. Een dikke voldoende. De gediplomeerde bierkenners prijzen het hoppige karakter en komen ook vaak terug op het waterige, dunne karakter van dit bier. Al met al een prima alternatief voor een alcoholhoudende IPA.