Champagnebier knaller voor de feestdagen

23 december 2019
Het mag net even wat anders en luxer de komende feestdagen. Dat geldt zeker ook op biergebied. De hit voor Kerst en Oud & Nieuw is champagnebier, een feestelijk bier met de sparkling en smaak van een champagne.

Er zijn diverse brouwers die champagnebier op de markt brengen. Grolsch presenteerde eind november Finale, een champagnebier gebrouwen met Spaanse druiven. Dit bier in een luxe geschenkverpakking verscheen in een gelimiteerde oplage van 6000 flessen en was binnen de kortste keren uitverkocht. Brouwerij De Leckere uit Utrecht en Fortbrouwerij Duits & Lauret bundelden de krachten en brouwden samen een champagnebier van bijna 12%. Ook dit feestbier is niet aan te slepen

Deus Brut

De Koperen Ster en Bronckhorster Brewing Company brouwden al eerder een champagnebier met druiven en volgens de Methode Traditionelle (het draaien van de flessen in champagnerekken). Het gaat om de Symbiose Biere Pinot Brut en de Symbiose Biere Blonde Brut. Daar besteedden we bij Bierista al eerder uitgebreid aandacht aan. In België is champagnebier ook in trek. Deus Brut van Brouwerij Bosteels en de Bière Brut en de Bière Dark Brut van Brouwerij Malheur zijn klassiekers.

Luxer

Er zijn meer soorten champagnebier te koop dan ooit tevoren. Dat meer brouwerijen een speciaal bier maken voor de feestdagen heeft alles te maken met de enorme belangstelling voor ambachtelijke bieren. Alain Schepers van Bierista Bieropleidingen zegt hierover: “We zien steeds meer dat bier en spijs met elkaar worden gecombineerd. Kijk bijvoorbeeld naar het succes van de Bier Butler App. Met de feestdagen mag het allemaal wat luxer en speelt prijs een minder belangrijke rol. Met een fles champagnebier van tussen de 12,50 en 20 euro zet je echt iets bijzonders op tafel, waarmee je je gasten kunt verrassen.”