Champagnebier met blauwe druiven

11 januari 2017 om 12:59

De wereld heeft er een nieuwe biersoort bij. Bij de Bronckhorster Brewing Company gaf wijnmaker en bierbrouwer Oliver Meckler tekst en uitleg over een champagnebier dat werd gebrouwen met vers geplukte pinot noir druiven.

Verse druiven

“Een champagnebier kennen we natuurlijk al langer. De Malheur Brut en de Deus zijn bekende voorbeelden. Met ons bier zijn we een stapje verder gegaan. We hebben niet alleen champagnegist gebruikt en hetzelde rijpingsproces gevolgd als bij een champagne. Wij hebben verse druiven in de brouwketel gedaan. Voor zover ik weet, is er nooit een bier op deze manier gebrouwen”, aldus Meckler.

Blond basisbier

Het nieuwe bier is een samenwerking tussen Oliver Meckler, Brouwerij Kees! en de Bronckhorster Brewing Company. “Afgelopen zomer hebben we in de brouwerij van Kees Bubberman in Middelburg een blond bier gebrouwen. Dit is het amberkleurige basisbier; 7% alcohol en voor de rest geen uitschieters in smaak, qua hop of gist”, vertelt Oliver over de ontstaansgeschiedenis van het bier.

Druiven plukken

Aan het eind van de zomer is Oliver samen met Steve Gammage van Bronckhorster naar Duitsland afgereisd om druiven te plukken. “We hebben 200 kilo pinot noir geplukt en meegenomen naar de brouwerij. Daar hebben we de druiven tros voor tros van takjes en bladeren ontdaan. De druiven hebben we in de maischketel gedaan en inclusief schillen laten vergisten met wijngist. Daarna hebben we het Blond basisbier vermengd met de most. Een bijzondere stap, waar je gevaar loopt op besmetting. We hebben alle mogelijke risico’s tot het minimum beperkt en met een klein beetje geluk van Moeder Natuur is dit goed gegaan.”

Champagnegist

Na drie dagen in de filterkuip was het alcoholpercentage dankzij de suikers in de druiven gestegen tot 8,5%. “De druivenresten hebben we er uit gefilterd en het bier is in tanks in de koeling gezet om te lageren. Na een aantal weken zijn de tanks uit de koeling gehaald en hebben we het bier op omgevingstemperatuur gebracht. Op 30 november hebben we de eerste flessen afgevuld met champagnegist.”

Het bier krijgt uiteindelijk een alcoholpercentage van 10,5%. De druk in de fles bouwt op naar 5 bar, hoger dan in een reguliere bierfles. “Vandaar dat er champagneflessen zijn gebuikt, die die druk aankunnen. Datzelfde geldt voor de dop.”

Negen maanden rijpen

Het bier krijgt nu zo’n negen maanden de tijd om te rijpen. “Het is de bedoeling dat de grove belletjes van het bier veel fijner worden, zoals bij een champagne. Aan het eind van het proces worden de flessen in de pupitres – rekken waarin champagneflessen rijpen – 21 dagen lagen dagelijks gedraaid. Hierdoor zakt het bezinksel naar de hals van de fles. Die hals gaan we bevriezen. We openen de fles. Door de druk schiet de prop met bezinksel er uit. Daarna doen we een champagnekurk op de fles met een muselet erover. Dan – we zijn in ergens in september 2017 – kan dit bier in de verkoop”, aldus Oliver Meckler.

Hoeveel een fles van 75 cl gaat kosten is nog niet bekend. Wel is bekend dat dit bier een eigen glas krijgt, dat in de richting van een champagneglas gaat.

Tussentijdse kwaliteitscontrole

Tijdens een bijeenkomst bij Bronckhorster Brewing Company werd een tussentijdse kwaliteitscontrole gedaan. “Het bier heeft al een fijne sparkling, maar de belletjes moeten nog fijner worden de komende maanden. De smaak is nu al fantastisch, het is een hybride van een rode wijn en een Blond bier”, aldus een zeer enthousiaste Oliver.