Braxzz timmert lekker aan de weg met alcoholvrije bieren

3 november 2019

De oudejaarsconferance van Youp van 't Hek, bijna dertig jaar geleden, ligt nog vers in het geheugen bij menigeen. Van' t Hek brandde destijds het alcoholvrije Buckler af, althans de drinker ervan, waardoor het imago van alcoholvrij bier een flinke deuk opliep. Buckler overleefde niet in ons land. De laatste jaren is er veel gebeurd in Neerlands bierscene. Alcoholvrij is nu de snelst groeiende biercategorie. 

door Dennis Hofman

Brouwerij Braxzz gaat nog een stap verder door zich uitsluitend en alleen te richten op de alcoholvrije bieren. Het bedrijf timmert daarmee flink aan de (internationale) weg met hun 'non-alcoholic crafts with zero compromise on taste'. Braxzz is momenteel aan het bewijzen dat ook de alcoholvrije varianten, bieren kunnen zijn met smaak. Steeds meer mensen gaan dat inzien waardoor het op steeds meer plekken verkrijgbaar is.

Porter

We schrijven april 2018, het moment dat de jonge brouwerij meteen geschiedenis schreef door de allereerste alcoholvrije Porter ter wereld te lanceren die ontzettend goed werd ontvangen. Sindsdien is Braxzz in een stroomversnelling gekomen, zijn er meerdere producten in de markt gezet en krijgt de brouwerij vele complimenten wereldwijd.

Alcoholvrije pub

Zo werd zowel de Oaked cider alswel de Porter opgenomen in het assortiment van de 'The Virgin Mary Bar'. Deze eerste alcoholvrije pub van Ierland opende haar deuren in mei van dit jaar in Dublin. Niemand minder dan Anna Walsh, o.a. bartender van het jaar van Ierland, bestuurt de bar aldaar en zag het zitten in de producten van Braxzz, wat een compliment van jewelste is. Niet alleen kun je de Porter zo drinken. Neen, de Porter wordt ook gebruikt in de Braxzz/Raven coffee, een Porter infused koffie vergelijkbaar met een Guinness, genaamd the Irish virgin. Een Stout maar dan zonder alcohol!  Daar blijft het niet bij want de Ierse maagd zal binnenkort ook verkrijgbaar zijn in ons land. Geïnteresseerde bars kunnen inmiddels contact opnemen met de brouwerij!

Binnenstebuiten

In Nederland is er al meer gedaan met de Porter van Braxzz. Bar Alt in Amsterdam had overheerlijke bonbons gevuld met het donkere bier. Alleen bevatte deze alcohol. Steeds vaker waren er klanten die vroegen naar een alcoholvrije variant van de lekkernij. Zodoende dat Braxzz werd benaderd om mee te helpen. Het KRO/NCRV programma Binnenstebuiten wijdde er zelfs een item aan.

The Jane

En wat te denken van The Jane in Antwerpen. Dit restaurant, geopend in 2014, is gevestigd in een oud militair hospitaal. Het met een Michelin ster bekroonde restaurant biedt eersteklas gastronomie aan voor iedereen, jong en oud. Zij waren super enthousiast en zodoende hebben zij de Oaked Cider plus de Rebel IPA aan de drankenkaart toegevoegd.

Braxzz Orange IPA

Je kan dus gerust stellen dat het goed gaat met de brouwers van Braxzz. Het assortiment bestaat inmiddels uit vier verschillende bieren, Orange IPA, Rebel IPa, Tripel en last but not least, de Porter. De Oaked Cider maakt het plaatje compleet. Hier zal het vast niet bij blijven. En al hou je niet van alcoholvrije bieren, we mogen hier wel trots op zijn, want het is toch een mooi Hollands product die ons land weer goed op de kaart zet.