Bierista geeft je vijf biertips

27 januari 2020
Er valt zo ontzettend veel te genieten op biergebied. Nederland telt alleen al meer dan zevenhonderd bierbrouwerijen. Hoeveel bieren er verkrijgbaar zijn in Nederland is lastig in te schatten, maar dat zijn er vele duizenden. Welk bier moet je kiezen? Bierista helpt een handje en heeft vijf prachtige bieren voor je op een rijtje gezet.


Nooit meer de weg kwijtraken in de bierjungle?


Insel-Brauerei Rügen - Snorkelers

Alcoholvrije en alcoholarme bieren staan de laatste tijd in de spotlights. Terecht, want er zijn steeds meer bieren zonder alcohol, die de moeite waard zijn. Snorkelers van Insel-Brauerei Rügen is een ontdekking. Deze Sea Salt IPA - met minder dan 0,5% alcohol - heeft een verrassend frisse en hopbittere smaak, waarbij je de subtiele touch van zeezout op de achtergrond kunt proeven. 

Snorkelers is een van de vieren bieren uit de serie Alkoholfrei van de Duitse brouwerij. Ook Skippers (Extra Special Bitter), Surfers (Summer Ale) en Swimmers (Saison) zijn frisse bieren boordevol smaak. 

Medailles

Insel-Brauerei Rügen ligt in het noorden van Duitsland. Brouwmeester Markus Berberich heeft met zijn bieren al tal van medailles in de wacht gesleept. Kortom hij weet hoe je goede bieren moet brouwen. Met deze nieuwe serie alcoholarme bieren gaat hij zeker hoge ogen gooien.

Snorkelers is - net als Skippers en Surfers - verkrijgbaar bij Albert Heijn. Fris en rijk aan smaak en met minder dan 0,5% alcohol. Schenk ook aandacht aan de verpakking. Alle flessen van Insel-Brauerei Rügen zijn gewikkeld in papieren wikkels met een verhaal.


Schneider Weisse Aventinus TAP 6

Met deze lage temperaturen is een hartverwarmend bier een echte traktatie. Deze Schneider Weisse Aventinus TAP 6 is een Weizen Doppelbock van 8,2%. Een donker en rijk bier met tonen van karamel en gedroogd fruit. Het is een Weizen dus ook de fruitige aroma's, waarin je banaan zult herkennen ontbreken niet.

Schneider Weisse is een Duitse familiebrouwerij in Beieren in het zuiden van Duitsland. De brouwerij heeft zich helemaal toegelegd op verschillende soorten Weizen. Zo brouwen een alcoholvrije Weizen en de klassieker Original TAP 7. De Hopfenweisse TAP 5 is met een beetje fantasie te omschrijven als een kruising tussen een Weizen en IPA.

Alle bieren van Schneider Weisse zijn bieren van hoge kwaliteit. Ze worden met liefde en vakmanschap gebrouwen met de beste ingrediënten die zoveel mogelijk uit de eigen regio komen. Deze Schneider Weisse Aventinus TAP 6 is een krachtpatser, waarmee je de wintermaanden wel doorkomt. Overigens is dit een bier dat het hele jaar door smaakt.

Verkrijgbaar bij onder meer Beerwulf en rechtstreeks van de bron.


Westmalle Dubbel

Heeft dit bier nog nadere introductie nodig? Westmalle Dubbel is de stijlicoon als het over Dubbels gaat. Een krachtig, donker bier met een geweldige balans. Aroma's van gebrande mout, karamel en een hint van chocolade. De fruitige tonen geeft dit bier wat luchtigs, een goede doordrinkbaarheid.

Westmalle Dubbel is een wereldberoemd trappistenbier. Samen met de Westmalle Tripel wordt de Dubbel geroemd vanwege smaak en kwaliteit. Bierista's waarderen dit bier met respectievelijk een 8,3 en en 7,7. Wist je trouwens dat je met deze twee iconen samen een nieuw bier kunt maken? Schenk een half flesje Westmalle Dubbel uit in een glas en doe er een half flesje Westmallen Tripel. Er ontstaat een biercocktail met een totaal nieuwe dimensie. 

Ondanks het feit dat dit bijzondere bieren zijn, is de verkrijgbaarheid uitstekend. Vrijwel alle slijterijen, supermarkten en online aanbieders hebben de bieren van Westmalle in het assortiment. En ook nog eens voor prijzen waar je vrolijk van wordt.


Wilderen Tripel Kanunnik

In België zijn vele bierparels te vinden. Wilderen Tripel Kanunnik is een goed verborgen pareltje. Deze Tripel van 8,2% is gebrouwen met vier granen: gerst, tarwe, rogge en haver. Die mix zorgt voor een fijne body en een uitstekende drinkbaarheid.

Tripel Kanunnik is zacht en romig en toch fris. Het heeft fruitige aroma's en hints van bloemen. In de finish heeft dit bier een karaktervolle bitterheid zonder dat je kaken beginnen te klapperen. Deze Tripel is net als de bekende Tripel Karmeliet een allemansvriend. 

Tripel Kanunnik wordt gebrouwen bij Brouwerij Wilderen in het plaatsje Wilderen nabij Sint Truiden. Deze brouwerij is een bezoek meer dan waard. Het bijbehorende glas heeft een aantal verborgen boodschappen in zich. Zo kun je het gezicht van de brouwerij terugvinden in de letters en wie de steel van grote glas bestudeert zal daar een boodschap vinden.

Dit Belgische pareltje is bij steeds meer slijterijen te vinden en is online onder meer verkrijgbaar bij Beerwulf.


Fuller's Extra Special Bitter

Engeland heeft een zeer rijke biercultuur. In ons land kijken we graag naar België en naar Duitsland. Engeland wordt nog vaak geassocieerd met grote pints lauw bier zonder schuimkraag. Dat is misschien wel terecht, maar weet wel dat er fantastische bieren gebrouwen worden. Een prachtig voorbeeld hiervan is Fuller's Extra Special Bitter.

Laat je niet uit het veld slaan door 'Extra Special Bitter'. De bitterheid van dit bier valt alleszins mee. Het is een bier met een moutig karkater met een bitterheid die in vergelijking tot een beetje India Pale Ale reuze meevalt. Deze Engelse klassieker heeft de bittere tonen die doen denken aan marmalade. De zoetheid vanuit de mout heeft duidelijke karameltonen en haalt elk scherp randje van de bitterheid af.

Fuller's is een Engelse brouwerij met een rijke historie. Er worden iconische bieren gebrouwen, die in ons land nog steeds niet de aandacht krijgen die ze eigenlijk zouden verdienen. Fuller's Extra Special Bitter is een uitstekend bier om nader kennis te maken met de Engelse biercultuur. 

Je moet wel even zoeken wil je dit bier in de winkel vinden. Er is een aantal slijterijen dat deze klassieker verkoopt. De community met meer dan 2000 Bierista's waardeert dit bier met gemiddeld een 7,6. Online is de Fuller's ESB onder meer verkrijgbaar bij Beerwulf. 


Bierdiploma

Vijf tips van bieren die alleszins de moeite waard zijn, vriendelijke zijn geprijsd en redelijk tot goed verkrijgbaar zijn. Probeer deze bieren en schrijf een review. Zo bouw in korte tijd al een aardige smaakbibliotheek op. Een account maken op Bierista is gratis. Het wordt pas echt leuk als je de Bierista Bieropleiding hebt afgerond. Met je officiële bierdiploma ben je Bierista, Meester in bier en profiteer je van de talloze voordelen.