Body & Soul: nu al meer dan 45k voor ALS

11 februari 2019
Zaterdag is er biergeschiedenis geschreven. Bij Rock City Brewing in Amersfoort werd de release party gehouden van Body & Soul. Deze Imperial Stout is een collaboration van in totaal 57 brouwers. Zij zetten zich samen in voor de strijd tegen ALS.

Het initiatief voor Body & Soul kwam vanuit de Facebookgroep Beergeeks. Deze groep passeerde de 10.000 leden bijna tegelijkertijd met het vijfjarig bestaan. Een van de leden daagde brouwers uit voor deze mijlpalen een bier te brouwen. Ronald van de Streek van vandeStreek bier in Utrecht was de eerste die reageerde. Hij was zeker niet de laatste.

Rock City Brewing

In totaal hebben 57 brouwers meegewerkt aan dit megaproject. In december werd het bier gebrouwen bij vandeStreek bier in Utrecht. Het is een stevig bier geworden van 10% met onder meer koffie, chocolade en vanille. Afgelopen zaterdag was de officiële release van het bier. Heel veel brouwers en beergeeks hadden zich verzameld bij Rock City Brewing in Amersfoort.

Saamhorigheid

Er werd druk gesproken over het bier. Stevig, veel bitterheid, veel koffie, te veel koffie, vanille. Een eenduidige smaakomschrijving kwam er niet. En dat past precies bij de beergeeks, die alle 10.000 een eigen mening hebben en altijd wel in zijn voor een 'relletje'. Saamhorigheid en de vele bijzondere bieren verbroederde deze middag, zoals alleen bier dat kan!

Bierveiling

In de loop van de middag werd er een veiling gehouden met gewilde kavels, zoals bijzondere bieren van De Molen en van Tommie Sjef. Ook waren er meer ludieke kavels, zoals flessen Tiger bier en natuurlijk ook diverse flessen Leffe en bijbehorende glazen. Veilingmeester Rick Kempen trok bij iedere beergeek de laatste euro's uit de zak. Dat leidde aan het einde van de middag tot een voorlopig bedrag van ruim 45.000 euro voor de Stichting ALS Nederland. Dit bedrag zal nog verder gaan oplopen, want Body & Soul is nog niet helemaal uitverkocht en daarnaast lopen er nog diverse acties. Een eindopbrengst van ruim boven de 50.000 euro is niet langer een utopie. Als je geluk hebt, kunt je nog flesjes Body & Soul bemachtigen bij slijterijen van Mitra en MultiBier.

Biergeschiedenis geschreven

Met het Body & Soul-project is de afgelopen weken biergeschiedenis geschreven. Het laat op een positieve manier zien hoe bierliefhebbers het met elkaar oneens kunnen zijn, maar als het er om gaat toch schouder aan schouder staan voor het goede doel. Dit project is geboren als een eenmalig initiatief, maar deze sfeer, deze saamhorigheid vraagt er om om uit te groeien tot een jaarlijkse traditie. Dit is een succes met vele vaders, maar Ferry Wijnhoven, Ronald van de Streek en Marcel Borghart (alias Damnoë van Demn) verdienen een standbeeld!

Bierista schreef eerder deze artikelen over dit bijzondere project: