Beergeeks maken wat los met jubileumbier voor ALS

"Wat er nu allemaal gebeurt, is echt bizar." Ferry Wijnhoven, het gezicht van de facebookgroep Beergeeks kan het zelf nauwelijks nog bevatten. Eind vorig jaar bestond de groep 5 jaar en werd de grens van 10.000 leden gepasseerd. Goede redenen om een bier te brouwen, zo vond een beergeek. Toen ontstond er iets, dat is uitgelopen op een gekte, waarvan het eind vooralsnog niet in zicht is.


Ronald van de Streek van vandeStreek bier uit Utrecht reageerde als eerste om de oproep een 'jubileumbier' te brouwen. Na zijn spontane en enthousiaste reactie ontstond een kettingreactie. "Het bier is half december gebrouwen met bijna 60 brouwers. En dat niet alleen, we kregen ook veel reacties van leveranciers, die bijvoorbeeld de ingrediënten beschikbaar wilden stellen", vertelt Ferry.

Stichting ALS Nederland

Al snel ontstond ook het idee om de opbrengst ten goede te laten komen aan een goed doel. De Stichting ALS Nederland was gauw gekozen. "Oscar Wagner was lid van het eerste uur. Hij zei altijd precies wat hij vond. Een relletje op z'n tijd vond hij wel mooi. Die recht-door-zee-mentaliteit maakte dat hij een zeer geliefd was. Was, want hij overleed eind 2015 aan de gevolgen van ALS. Daarom laten we opbrengst van deze actie ten goede komen aan de Stichting ALS Nederland, als eerbetoon aan Oscar."

Episch bier

Het bier dat is gebrouwen is een Imperial Stout van 10% met koffie, chocolade en vanille. "Eind januari is het bier gebotteld. Als ludiek extraatje hebben de flesjes een waxlaag gekregen. Het is zo'n episch bier. Daar wilden we in alles iets bijzonders van maken. Het bier is afgevuld op fles en in fust. De flessen zijn vanaf volgende week te koop bij de slijterijen van Mitra en MultiBier."

Body and Soul

Op zaterdag 9 februari is de officiële launchparty van de Body and Soul, zoals de Imperial Sout gedoopt is. "Iedereen is welkom bij Rock City Beers in Amersfoort. De entree bedraagt 5 euro. De deelnemende brouwers hebben exclusieve bieren beschikbaar gesteld, die gedronken kunnen worden voor 4 euro per glas. Er rijdt zelfs een pendelbus tussen Station Amersfoort en Rock City. Kosten 2 euro voor een retourtje. We hadden gehoopt 10.000 euro bijeen te brengen voor de Stichting ALS. De teller staat nu al op 15.000 en daar komt de opbrengst van het bier en van de launchparty nog bij. Is dat niet bizar?"

Alles voor het goede doel

Ferry vindt al die belangstelling voor het project prachtig. "Dat bier verbroedert en mensen samenbrengt is ongekend. Maar dit is echt bizar. Mensen bedenken allerlei acties om nog meer geld bijeen te brengen. De een breit mutsen, de ander organiseert een tiengangen diner en weer een ander zet een bierveiling op. Alles voor het goede doel. Fantastisch!"

Body and Soul is vanaf 9 februari te koop. De precieze prijs per fles is afhankelijk van de slijterij, maar ligt rond de 5 euro. Het bier is te koop bij slijterijen van Mitra en MultiBier. Iedereen is welkom bij de launchparty bij Rock City Beers in Amersfoort op zaterdag 9 februari vanaf 13.00 uur.

Draag jij dit initiatief een warm hart toe? Laat je hart en je portemonnee spreken en maak een bijdrage over via deze actiepagina van Beergeeks.


Foto gemaakt door Rogier van Eijk