Alles over Weizenbock

27 september 2023
Weizenbock lijkt in naam en kleur misschien op het bekende Bockbier dat in het najaar in grote hoeveelheden wordt genuttigd. De ene Bock is de andere niet. Scheer een Weizenbock en een Bockbier ook niet over één kam. Hier vertellen we alles wat je wilt weten over de Duitse stijl Weizenbock.

De term Weizenbock bestaat uit twee delen: Weizen en Bock. Weizen kennen we natuurlijk allemaal. Het verfrissende tarwebier met de grote schuimkraag. Weizen betekent tarwe. Voor het brouwen Weizenbock wordt - net als bij een gewone Weizen - tenminste 50% tarwemout gebruikt. Ter aanvulling wordt meest gerstemout gebruikt. Bock heeft niks met het dier te maken, maar met Bockbier. Bockbier stamt uit Einbeck en is in de loop der jaren verbasterd van 'Einbecker Bier' tot 'Ein Bockbier'.

Mout en gist

Weizenbock is donker van kleur. De kleur wordt vaak aangeduid als bruin tot roodbruin. Die kleur dankt het bier aan de geroosterde moutsoorten. Behalve voor een donkere kleur zorgen de donkere mouten ook voor de zoete, vaak wat karamelachtige aroma's. Andere belangrijke smaakmaker voor een Weizenbock is de gist. Die schenk je bij een Weizenbock altijd mee in het glas, waardoor het bier troebel wordt. Deze Weizengist zorgt voor kenmerkende aroma's van banaan en kruidnagel zorgt. Deze aroma's kennen  we ook van de gewone Weizen. In een Weizenbock wordt wel degelijk ook hop als ingrediënt gebruikt. In deze bierstijl is de rol hop van ondergeschikt belang. Het bier is ook nauwelijks bitter te noemen. Het is vooral zacht, zoet en fruitig. Het zijn de mout en de gist, die in de Weizenbock de muziek maken.

Schuimkraag

Een Weizenbock beschikt over een grote schuimkraag. Soms is die wit, meestal is het schuim lichtbruin tot beige gekleurd. Veroorzaker is ook hier de geroosterde mout. De grote schuimkraag is deels te danken aan tarwe, dat meer eiwit bevat dan gerst. Het schuim is meestal zeer stabiel en blijft lang overeind. Bij het inschenken is het ook hier de kunst om de schuimkraag een tot twee centimeter boven de glasrand uit te laten steken.

Vastentijd

Tegenwoordig associeren we Bockbier - ook Weizenbock - met de herfst. Vaak wordt er poëtisch gesproken over de overeenkomsten tussen de kleur van de bladeren aan de bomen en het bier. Weizenbock - en Doppelbock - werd vroeger vooral gedronken in het vroege voorjaar tijdens de Vastentijd. Tijdens het vasten mocht er niet worden gegeten, maar wel worden gedronken. Een Weizenbock heeft alcoholpercentages tussen de 7 en 9,5% en bevat veel calorieën. Met andere woorden het is zeer voedzaam.
Er was wel wat twijfel of God het wel zou waarderen als er zoveel zwaar bier gedronken zou worden in de Vastentijd. Dus toog een Duitse brouwer met een vat Weizenbock onder de arm richting de paus. Toen hij na uitgebreid proeven zijn goedkeuring had gegeven, kon niemand er meer wat op tegen hebben. Mogelijk is hier ook de zegswijze ontstaan dat een glas bier net zoveel voedingswaarde heeft als twee boterhammen met kaas. De naam van deze bieren eindigt ook vaak op -us, of ator. Denk aan Schneider Weisse Aventinus, Paulaner Salvator en Erdinger Pikantus.

Drie tips

Tot slot delen we graag nog een aantal tips met je. Heb je dorst gekregen van dit artikel en heb je goesting om eens een Weizenbock te proberen. Dan zijn dit drie aanraders.
Onze eerste tip is Schneider Weisse  TAP 6 Aventinus. Deze Weizenbock heeft 8,2% alcohol en is een bier met een geweldige balans. Geloof het of niet, maar dit is een doordrinker. De ene slok vraagt om een volgende. Aroma's van karamel en fruitige tonen van blauwe pruimen, rozijnen, druiven en banaan maken dit bier zeer geliefd bij Bierista's. Zij waarderen deze topper van de Duitse familiebrouwerij uit Kelheim met gemiddeld een 8,1.

Davo Weizenbock

In Deventer wordt Davo Weizenbock gebrouwen. Dit is de beste Weizenbock van eigen bodem. Een strabant bier met 8,8% alcohol. Dit bier won diverse prijzen en wordt vaak gecombineerd met vlees- en wildgerechten. De geroosterde tonen van de mout zijn volledig in balans met de zachte rondingen in het bier afkomstig van de gist. Bierista genieten ook van deze topper en waarderen de Davo Weizenbock met een 8,0.

Grolsch Weizenbock

Grolsch Weizen behoort tot de beste Weizen bieren ter wereld. Gerenommeerde Duitse brouwers worden keer op keer verslagen tijdens toonaangevende competities. En in Enschede weten ze ook heel goed hoe ze een Weizenbock moeten brouwen. Grolsch Weizenbock heeft een zacht en mild moutkarakter. Dat in combinatie met de zachte fruitige tonen maken ook van dit bier een echte traktatie. De community met duizenden gediplomeerde Bierista belonen Grolsch Weizenbock met een 7,4.Weizenbock is een Bockbier gebrouwen met voornamelijk tarwemout en Weizengist.