Alles over Münchener Helles

Met het blote oog is het verschil tussen een Pilsener en een Münchener Helles (ook wel Münchner Helles) niet of nauwelijks te zien. Maar er zijn wel degelijk verschillen. Bierista duikt in dit artikel in de rabbit hole van de Münchener Helles.

Zullen we even beginnen met het intrappen van een open  deur ... Münchener Helles is een Duitse bierstijl, afkomstig uit München, de hoofdstad van Beieren. Helles staat voor een lichtkleurig, helder, gefilterd bier. Het werd aan het einde van de 19e eeuw ontwikkel in de wereldberoemde Späten Brauerei. Deze brouwerij bestaat nog altijd. Reden voor de ontwikkeling was om een concurrerende bierstijl in de markt te zetten tegen het snel oprukkende Pilsener.

Münchener Helles

Net als Pilsener is Münchener Helles een ondergistend bier. Het is vergist bij lagere temperaturen en heeft daardoor een clean en verfrissend karakter. Verschillen met Pilsener zijn de langere lagertijd van Münchener Helles en het feit dat Münchener Helles net wat voller is van smaak en een zachte, milde hopbitterheid (tussen de 18-25 IBU) heeft. Het alcoholpercentage varieert van 4,7 tot 5,3%. Het wat uit de Beierse hoofdstad heeft een relatief hoger calciumgehalte, maar om dat terug te kunnen proeven moet je wel de nodige ervaring hebben.

Zacht en vriendelijk

Münchener Helles is een lichtgekleurd bier. De EBC-waarden liggen tussen de 8 en 15 EBC. De aroma's worden beheerst door de mout. Je ruikt zachte, weelderige moutaroma's, die soms wat aan vers brood doen denken. Het is een verfrissend bier zonder een echt uitgesproken smaken. Het is een vriendelijk bier voor talloze momenten. Münchener Helles doet het dan ook goed in combinatie met gerechten met een niet al te hoge smaakintensiteit. Denk bijvoorbeeld aan zachte romige kazen en de typische Duitse Bratwurst.

Serveren

Wil je de smaken van deze bierstijl goed tot je nemen, dan adviseren wij een drinktemperatuur van 7 graden Celsius. Een pilsglas is prima. Ga je voor het verfrissende effect, dan is een paar graden koeler aan te bevelen. Bekende voorbeelden van deze bierstijl zijn Späten Münchener Hell, Augustiner Lagerbier Hell en zoals je op de foto ziet Paulaner Munchner Hell.

Wil je meer weten over andere bierstijlen? Lees dan ook:
Alles over Alt

Münchener Helles. (foto: Paulaner)