Münchener Helles

Münchener Helles is een Duitse stijl, afkomstig uit München, de hoofdstad van Beieren. Helles geeft aan dat het een lichtkleurig en gefilterd bier is. Aan het eind van de 19e eeuw is deze bierstijl ontwikkeld door de Späten brouwerij als concurrent voor het steeds populairder wordende Pils. De Münchener Helles heeft een zachte bitterheid en is net even wat voller van smaak dan een Pilsener. Het bier is zacht, zoet en moutig van smaak en heeft een licht kalkachtige bitterheid, afkomstig uit het Münchener water, dat een relatief hoog calciumgehalte heeft. De Münchener Helles dankt zijn zuiverheid vooral aan de lange lagertijd, het bier heeft ruim de tijd gehad om te rijpen.

Zicht:

Het bier is helder en heeft een kleur die varieert van lichtblond tot goudkleurig. De volle en stabiele schuimkraag heeft een mousse-achtige structuur en blijft aan het glas plakken.

Geur:

Moutige aroma's, die een zoete geur geven zijn bepalend in dit overwegend neutrale bier.

Smaak:

Een mooie volle smaak, met zoete moutige tonen en maar weinig bitterheid.

Algemene kenmerken

Alcoholpercentage: 4,7 - 5,3% Kleur: 8-15 EBC Bitterheid: 18-25 EBU Gisting: Ondergistend en gefilterd Glas: Lagerglas Serveertemperatuur: 7 - 10 graden Celsius Bier/spijs combinaties: Braadworst, zachte romige kazen, baklava Bekende voorbeelden: Späten Münchener Hell, Augustiner Lagerbier Hell

Algemene kenmerken

Een Münchener Helles is een blond, licht moutig Duits biertype van lage gisting met 4,7 tot 5,3 Vol% alcohol.

Uiterlijke kenmerken

De kleur is bleek tot blond. Helder tot briljant. Schuimkraag mousse, glasplakkend. Gemiddeld koolzuurgehalte.

Geurassociaties

Neutraal tot moutig, een schoon pilsmout-aroma domineert. Licht tot gemiddeld edel hoparoma (van Duitse of Tsjechische hopsoorten). Soms licht DMS, verder schoon: geen diacetyl, geen esters.

Smaak

Licht zoetige, iets moutige smaakindruk. Graan en pilsmoutsmaken overheersen, ondersteund door een lichte hopbitterheid. Lichte hopsmaak (kruidigheid van de edele hopsoorten). Schoon: geen esters, geen diacetyl

Basissmaak

De basissmaak is zoetig, soms iets bitterig.

Body

De body is medium.

Mondgevoel

Het mondgevoel is plakkerig, vloeiend, gemiddelde koolzuurprikkeling.

Nasmaak

De nasmaak is iets moutig tot licht hoppig, bitterig.

Opmerkingen

Een Münchener Helles is iets moutiger en minder bitter dan Pilsener en Dortmunder Export.

Bestel de Bierista® Bieropleiding


Vergroot je bierkennis en haal je officiële Bierista® Bierdiploma. Erkende bieropleiding. Word Bierista met gemiddeld 15 uur thuis studeren en leer proeven als een pro met met een extra te bestellen bierpack voor praktijk deel bierkennis. De leukste en lekkerste online bier cursus van Nederland. Aanbevolen door de brouwers van Nederland, gewaardeerd met een 9.8.

Haal je Bierdiploma

Top 3 Münchener Helles

Kerstdiner 2024: De ultieme biergids voor een verrassend feestmenu

Ontdek hoe je van je kerstdiner een bijzondere bierproeverij maakt met onze tips voor food pairing en bewust genieten.

Verder lezen

Bier met een plus: Een diepgaande analyse van vitamines en mineralen in functionele bieren

Ontdek de revolutionaire wereld van functionele bieren. Van natuurlijke vitamines tot toegevoegde mineralen - een expert analyse van de nieuwste ontwikkeling in de bierwereld.

Verder lezen

Winterbierfestival Leiden 2025: Een expert guide voor kenners en food pairing liefhebbers

Ontdek 15 unieke Nederlandse winterbieren en expert food pairing tips tijdens het Winterbierfestival Leiden 2025. Praktische tips voor de ervaren bierproever.

Verder lezen

Bier & Spijs: De geheimen van de perfecte combinatie

Ontdek de geheimen van bier- en spijscombinaties! Leer hoe je smaken kunt versterken of contrasteren voor een ultieme smaakbeleving. Van pilsener tot stout, elke bierstijl heeft ideale gerechten die de smaak versterken. Ontvang praktische tips van bierexperts en probeer verrassende combinaties om je culinaire ervaring naar een hoger niveau te tillen.

Verder lezen