Münchener Helles

Münchener Helles is een Duitse stijl, afkomstig uit München, de hoofdstad van Beieren. Helles geeft aan dat het een lichtkleurig en gefilterd bier is. Aan het eind van de 19e eeuw is deze bierstijl ontwikkeld door de Späten brouwerij als concurrent voor het steeds populairder wordende Pils. De Münchener Helles heeft een zachte bitterheid en is net even wat voller van smaak dan een Pilsener. Het bier is zacht, zoet en moutig van smaak en heeft een licht kalkachtige bitterheid, afkomstig uit het Münchener water, dat een relatief hoog calciumgehalte heeft. De Münchener Helles dankt zijn zuiverheid vooral aan de lange lagertijd, het bier heeft ruim de tijd gehad om te rijpen.

Zicht:

Het bier is helder en heeft een kleur die varieert van lichtblond tot goudkleurig. De volle en stabiele schuimkraag heeft een mousse-achtige structuur en blijft aan het glas plakken.

Geur:

Moutige aroma's, die een zoete geur geven zijn bepalend in dit overwegend neutrale bier.

Smaak:

Een mooie volle smaak, met zoete moutige tonen en maar weinig bitterheid.

Algemene kenmerken

Alcoholpercentage: 4,7 - 5,3% Kleur: 8-15 EBC Bitterheid: 18-25 EBU Gisting: Ondergistend en gefilterd Glas: Lagerglas Serveertemperatuur: 7 - 10 graden Celsius Bier/spijs combinaties: Braadworst, zachte romige kazen, baklava Bekende voorbeelden: Späten Münchener Hell, Augustiner Lagerbier Hell

Algemene kenmerken

Een Münchener Helles is een blond, licht moutig Duits biertype van lage gisting met 4,7 tot 5,3 Vol% alcohol.

Uiterlijke kenmerken

De kleur is bleek tot blond. Helder tot briljant. Schuimkraag mousse, glasplakkend. Gemiddeld koolzuurgehalte.

Geurassociaties

Neutraal tot moutig, een schoon pilsmout-aroma domineert. Licht tot gemiddeld edel hoparoma (van Duitse of Tsjechische hopsoorten). Soms licht DMS, verder schoon: geen diacetyl, geen esters.

Smaak

Licht zoetige, iets moutige smaakindruk. Graan en pilsmoutsmaken overheersen, ondersteund door een lichte hopbitterheid. Lichte hopsmaak (kruidigheid van de edele hopsoorten). Schoon: geen esters, geen diacetyl

Basissmaak

De basissmaak is zoetig, soms iets bitterig.

Body

De body is medium.

Mondgevoel

Het mondgevoel is plakkerig, vloeiend, gemiddelde koolzuurprikkeling.

Nasmaak

De nasmaak is iets moutig tot licht hoppig, bitterig.

Opmerkingen

Een Münchener Helles is iets moutiger en minder bitter dan Pilsener en Dortmunder Export.

Bestel de Bierista® Bieropleiding


Vergroot je bierkennis en haal je officiële Bierista® Bierdiploma. Erkende bieropleiding. Word Bierista met gemiddeld 15 uur thuis studeren en leer proeven als een pro met met een extra te bestellen bierpack voor praktijk deel bierkennis. De leukste en lekkerste online bier cursus van Nederland. Aanbevolen door de brouwers van Nederland, gewaardeerd met een 9.8.

Haal je Bierdiploma

Top 3 Münchener Helles

Jos Oostendorp stopt als voorzitter CRAFT

Jos Oostendorp, maakte eerder deze week bekend te stoppen als voorzitter van CRAFT, de brancheorganisatie van onafhankelijke brouwers.

Verder lezen

Evenementenbier, bestaat het nu wel of niet?

Bestaat evenementenbier wel of niet? Die vraag komt regelmatig naar boven op verjaardagsfeestjes en in de kroeg. Maar hoe zit het nu?

Verder lezen

Maximus Brouwerij lanceert Bling Bling Barley Wine

Maximus Brouwerij uit Utrecht heeft weer iets nieuws voor ons in petto: de Bling Bling Barley Wine.

Verder lezen

CRAFT: Kennis delen en impact maken

Bier leeft. Dat bleek onlangs maar weer tijdens de Dutch Craft Beer Conference in Congrescentrum 1931 Den Bosch.

Verder lezen