Drinktemperatuur en schenktemperatuur: hoe zit dat?

29 juli 2022
Ken je dat? Heb je je verheugd op zo'n verfrissend koud pilsje en krijg je een lauw biertje. Een andere keer bestel je een Tripel en krijg je een bier voorgeschoteld dat nog niet niet bevroren is. Drinktemperatuur en schenktemperatuur, steeds meer brouwers vermelden de gewenste temperatuur op het etiket. Niet voor niets, want er gaat nog altijd veel mis. Gelukkig is daar Bierista, wij brengen ook hier licht in de duisternis.

Eerst even voor alle duidelijk. Er is natuurlijk een verschil tussen de drinktemperatuur en de schenktemperatuur. De schenktemperatuur ligt altijd lager dan de drinktemperatuur, omdat het bier zal opwarmen in de tijd die zit tussen schenken en drinken. Zeker op extreem warme dagen zou de schenktemperatuur lager moeten liggen. In de praktijk worden beide begrippen door elkaar gebruikt. Begrijpelijk, maar wel goed om toch even stil te staan bij het verschil.

Doe de test

Mocht je nou denken dat het weinig verschil uitmaakt of je een bier nu op 3 graden of op 10 graden drinkt, dan raden wij aan de test te doen. Zet twee glazen met hetzelfde bier met verschillende temperaturen naast elkaar. Neem voor deze test liefst een bier met een hoger alcoholpercentage, bijvoorbeeld een Duvel, Westmalle Tripel of een La Trappe Quadrupel. Ruik en proef de verschillen.

De juiste temperatuur

Dan komen we tot de kern van de zaak. Wat is nu de juiste drinktemperatuur? Er is een gouden regel, die voor het gros van de bieren geldt. Die luidt: Drink het bier op een temperatuur die minimaal even hoog is als het alcoholpercentage. Dus een Hertog Jan Grand Prestige met 10% alcohol, drink je zeker niet kouder dan 10 graden Celsius.

We horen je denken: "Een Pilsje op vijf graden Celsius, ik drink 'm liever kouder." Dat snappen we. Een lekker koud Pilsje is verfrissend en verkwikkend. Als dat het doel is, dan is-ie ijskoud ok. Ga je puur voor de smaak en wil je goed proeven, dan drink je 'm liever wat warmer.

Wijnsnob

Waarom is de temperatuur zo belangrijk? Een bier dat te koud wordt geserveerd sluit zich. Het geeft z'n aroma's niet prijs. Pas bij hogere temperaturen opent het bouquet van het bier zich en kun je optimaal genieten van de smaak zoals de brouwer het bedoeld heeft. Dit klinkt als de taal van een wijnsnob inderdaad, maar doe de test en ervaar het zelf.

En zoals zo vaak is het te simpel gedacht om met een regel alles te vangen. Er zijn altijd uitzonderingen, ook bij bier. Dat is de reden waarom steeds meer brouwers ervoor kiezen om de aanbevolen drinktemperatuur te vermelden op de verpakking.