6,7

Vinum Ex Estonia

Sori Brewing Estonia (22)

Vinum Ex Estonia is gebrouwen met Estse rogge en in het wild geoogste bessen. Het heeft zoete en alcoholische noten. De rogge geeft rijke aroma's van karamel en je kunt ook misschien zwart fruit en druiven ruiken. Het geheel geeft de indruk van een fruitlikeur. Neem de tijd, het bier zal tijdens het drinken opwarmen zodat de smaken beter tot uiting komen. De smaak heeft gekarameliseerde tonen en Scandinavisch geroosterd brood. De jeneverbes geeft een kruidig element aan het bier dat daardoor een lange droge afdronk heeft.

Details

Bierstijl
Alcohol
10.0%
Categorie
Donker en Rijk
Spijzen
Vette vis, Gekruide gerechten, Vleesgerechten, Pittige en belegen kazen, Zoete desserts
Drinktemp.
10 °C
Volume
33 cl
Drinkmoment
Haardvuur, In goed gezelschap, Alleen, bij een boek, Voor het slapen gaan
Gisting
Bovengistend

Mijn bieren

6,7

Het oordeel van de Bierista's

Vinum Ex Estonia is beoordeeld met een gemiddelde van 6,7 door onze Bierista's

6,8

Smaak

6,5

Zicht

6,9

Neus

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter
Fruitig
Moutig
Kruidig
Body
Koolzuur
Alcohol
Intensit.
Nasmaak

Ben je Bierista? Login en schrijf een review en ontvang +10

Reviews worden alleen geschreven door onze Bierista’s. Jij kunt nu ook Bierista worden door de Bierista Bieropleiding te doen. Zo weten wij zeker dat je de juiste bierkennis in huis hebt om kwalitatief hoogwaardige beoordelingen te schrijven.

Bestel Bieropleiding
7,0

"Sterk alcoholisch bier, waarbij je vooral de karamel merkt. Hierdoor heeft het een erg zoete geur en smaak."

Review
Aroma
Zoet
Bitter
Fruitig
Moutig
Kruidig
Body
Koolzuur
Alcohol
Intensit.
Nasmaak

6,5 Zicht Erg donker bruin, zelfs bijna zwart. Het heeft niet bepaald een schuimkraag

7,3 Neus Een erg sterke alcoholische geur met aroma van karamel. Al bij al is het een zoete geur.

7,0 Smaak De smaak heeft erg veel karamel in zich. Je proeft erg goed het alcohol en het geeft een warm mondgevoel. daarnaast blijft de nasmaak lang aanwezig.

Spijssuggestie Appeltaart of een schimmelkaas.

6,6

"Een overblijfsel uit de Beery Christmas 2021. Donker, met tonen van jeneverbes, rogge, caramel en geroosterde mout. Er zit ook een lichte dropsmaak aan dit bier. Dit bier komt goed tot zijn recht op een koude dag als vandaag."

Review
Aroma
Zoet
Zuur
Bitter
Fruitig
Moutig
Kruidig
Body
Koolzuur
Alcohol
Intensit.
Nasmaak

6,0 Zicht Donker, in het licht ook ietwat koperkleurig. De schuimkraag is wat teleurstellend en verdwijnt snel (mijn glas is bierschoon, dus dat zou niet mogen).

7,0 Neus Rogge, mout, caramel en alcohol.

7,0 Smaak Geroosterde mout, caramel, jeneverbes, boozy in de afdronk. Echt een winters bier, gezien het smaak palet en zware afdronk.

Spijssuggestie Wild-en stoofschotels.

6,6

"Met name zoet roggebier, zonder extreme uitschieters qua smaak."

Review
Aroma
Zoet
Zuur
Bitter
Fruitig
Moutig
Kruidig
Body
Koolzuur
Alcohol
Intensit.
Nasmaak

7,0 Zicht Donker bier, bruin op het eerste gezicht. robijn rood in vol licht. Creme wit randje schuim na inschenken. Weinig koolzuur.

6,5 Neus Geur van rogge en jeneverbes, licht zoet.

6,5 Smaak Dun en een beetje plakkerig. Voldoende koolzuur. Zoet, met zeker de smaak van rogge. Zeer licht spicy en gebrand bitter in de nasmaak.

Spijssuggestie Zoete desserts.

Dit is het lekkerste bier van Brabant

Onlangs werd op het Proost Festival in Hilvarenbeek voor de 11e keer het lekkerste bier van Brabant verkozen. Uit in totaal 45 ingezonden bieren koos de jury Nondeju Gran Cru van de Osse Muifelbrouwerij als de winnaar, die het komende jaar die prachtige titel Brabants Lekkerste Bier 2025 mag dragen. 

Verder lezen

Eerste Nederlandse Wereldkampioen Biersommelier

Afgelopen weekend werden in München de 8e Biersommelier Wereldkampioenschappen gehouden. Voor het eerst ging er een Nederlander met het goud naar huis en ging ook het zilver mee terug naar de Lage Landen.

Verder lezen

Hierdoor is Belgisch schuim onverslaanbaar...

Heb je je weleens afgevraagd waarom Belgisch bierschuim stabieler is dan schuim van andere bieren? Onderzoekers van de Technische Universiteit Eindhoven en de Eidgenössische Technische Hochschule Zürich ook. En ze hebben het antwoord gevonden.

Verder lezen

Bokbiertocht op zaterdag 4 oktober

'4 oktober, da's toch Dierendag?' horen we je denken. Het antwoord is ja, maar Hellobier doopt het om tot Bierendag. Een dag waarop er bij 6 locaties op de Noordkade in Veghel, 6 (inter)nationale bokbieren worden geproefd, desgewenst met bijpassende hapjes.

Verder lezen