Opmars alcoholvrij bier is niet te stuiten

26 september 2019
Het is nog niet eens zo lang geleden dat alcoholvrij bier een beetje de verschoppeling was in het bierlandschap. Bier zonder alcohol, zo vonden de liefhebbers, was als een BH aan de waslijn: het beste was er uit. Hoe anders is de situatie nu. Alcoholvrij bier is hip en trendy en zowel de fervente bierliefhebbers als de jongst generatie bierdrinkers kiest steeds vaker alcoholvrij.

De tijden van de smakeloze Stenders, Bucklers en Claustalers liggen ver achter ons. Tegenwoordig hebben we een ruime keus is alcoholvrije Pilseners en Weizen, maar ook uit steeds meer andere bieren, zoals IPA's, Witbieren, fruitbieren en ja, zelfs Porters en Stouts. De opmars heeft te maken met de consument die steeds bewuster drinkt. Alcoholhoudende dranken op z'n tijd, maar niet meer in grote hoeveelheden. Genieten in plaats van gieten. Tweede belangrijke reden is dat de bieren steeds smaakvoller worden. In blindproeverijen is een alcoholvrij bier al lang niet meer zo meer herkenbaar.

20 op de 100

Het afgelopen jaar is de consumptie van alcoholvrij bier in Nederland met 32,4% gestegen. Inderdaad, met 32,4%. Van elke honderd glazen bier die in Nederland worden gedronken, zijn er inmiddels al ruim 5 alcoholvrij. Dat percentage zal de komende jaren zonder twijfel verder gaan toenemen.

Wist je dat we in Nederland ruim 1,2 miljard liter bier per jaar gedronken wordt? Ruim 80 procent hiervan is nog steeds pils. De speciaalbieren groeien gestaag door en maken nu al ruim 10% uit van de bierconsumptie. Denk hierbij aan de IPA's, Witbieren, Bockbieren, etc. Een klein deel van de markt is voor de mixbieren, zoals de Desperado's. Vooral de jongere generatie is geïnteresseerd in dit bier. En dan is er alcoholvrij met ruim vijf procent! Die taartpunt is de cirkeldiagram zal de komende jaren verder gaan stijgen. Die groei zal vooral ten koste gaan van het volume van pils.

Top 10 alcoholvrij

Ben je geïnteresseerd in smaakvolle alcoholvrije bieren? In de Bierista Top 10 Alcoholvrije bieren vind je toppers als Heineken 0.0, vandeStreek Bier Playground non-alcoholic IPA, Jever Fun en Jopen Non-IPA.