8,8

Harviestoun Ola Dubh 40 Year Special Reserve

Harviestoun (11)

Harviestoun Ola Dubh 40 Year Special Reserve is een Imperial Double Porter. Gerijpt op 40 jaar oude Highland Park vaten. Dit bier wordt slechts eens in de 10 jaar gebrouwen. Toetsen van chocolade en vanille.

Details

Brouwerij
Bierstijl
Alcohol
10.5%
Categorie
Intens en Uitdagend
Spijzen
Vette vis, Gekruide gerechten, Vleesgerechten, Pittige en belegen kazen, Zoete desserts
Drinktemp.
11 °C
Volume
33 cl
Drinkmoment
Haardvuur, In goed gezelschap, Alleen, bij een boek, Voor het slapen gaan
Gisting
Bovengistend

Mijn bieren

8,8

Het oordeel van de Bierista's

Harviestoun Ola Dubh 40 Year Special Reserve is beoordeeld met een gemiddelde van 8,8 door onze Bierista's

8,8

Smaak

7,8

Zicht

8,0

Neus

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter
Fruitig
Moutig
Kruidig
Body
Koolzuur
Alcohol
Intensit.
Nasmaak

Ben je Bierista? Login en schrijf een review en ontvang +10

Reviews worden alleen geschreven door onze Bierista’s. Jij kunt nu ook Bierista worden door de Bierista Bieropleiding te doen. Zo weten wij zeker dat je de juiste bierkennis in huis hebt om kwalitatief hoogwaardige beoordelingen te schrijven.

Bestel Bieropleiding
8,5

"Wat zeg je hiervan. Veel porter, redelijk wat whisky en niets overheerst. Dat maakt het bier complex, maar met een goede balans. Avond naast je zetten met een film erbij."

Joris Bax

4.995

Review
Aroma
Zoet
Zuur
Bitter
Fruitig
Moutig
Kruidig
Body
Koolzuur
Alcohol
Intensit.
Nasmaak

6,6 Zicht Zeer donker bier. Volkomen ondoorzichtig, dus helderheid(?). Heeft bij het inschenken her en der wat bubbels en een dunne laag crèmekleurig schuim dat snel verdwijnt.

8,0 Neus Tonen van chocoladekoffie, mout en duidelijk whisky.

8,6 Smaak De smaken zijn erg complex. De basis van de Pieter is duidelijk aanwezig met koffie en chocolade. Uiteraard ook de whisky van de vaten waarop het bier heeft gerust. Een droge smaak, vooral in de namaak.

Spijssuggestie Niet bij eten. Gewoon alleen drinken en genieten

9,0

"Zeer mooie en complexe porter. Barrel aged in vaten waar 40 jaar oude whisky heeft gezeten. Dit geeft de porter mooie whisky smaken zonder dat deze domineren. Het blijft een porter met koffie en chocolade smaken. Daarbij turf en hout van de whisky en de vaten. Perfect in balans. Droog in de nasmaak. Dit is zeker geen straf om kado te krijgen."

Ben Maas

8.375

Review
Aroma
Zoet
Zuur
Bitter
Fruitig
Moutig
Kruidig
Body
Koolzuur
Alcohol
Intensit.
Nasmaak

9,0 Zicht Zwart bier met redelijk wat crème kleurig schuim bestaande uit fijne belletjes. Het schuim verdwijnt snel. Het bier is zo donker dat er over helderheid niets valt te zeggen.

8,0 Neus Matig intense neus met chocolade, koffie, mout en whisky geuren. Daaronder nog wat overrijpe banaan.

9,0 Smaak Mooie complexe smaken van koffie, gebrande mout en chocolade zoals je van een porter verwacht. Aangevuld met whisky en turf. Een droge nasmaak. Goed in balans.

Spijssuggestie Wild gerechten en hele oude pittige kaas. Al zou ik deze niet bij het eten serveren, maar puur van genieten.

Bier Top 100: Tripel Karmeliet veroverd zilver

Na vele inzedingen van de Bierista bierkenners is er weer een top 100 ontstaan. Wij hebben ze opgesomd in de Bier top 100 2024.

Verder lezen

Dit is geen gewoon blond bier… ontdek de La Trappe Blond Special Edition 2025

Heb jij ooit een slok genomen van een bier dat niet alleen je smaakpapillen, maar ook je hart raakt? Nee? Dan is het hoog tijd om kennis te maken met de La Trappe Blond Special Edition 2025. Want geloof ons: dit is veel meer dan een blondje om je vrijdagmiddag mee af te sluiten.

Verder lezen

Nieuwe Duvel Imperial Blond: rebels, krachtig en onweerstaanbaar zacht

Zet je schrap, bierliefhebber, want er waait een frisse, gedurfde wind door de kelders van Brouwerij Duvel Moortgat. Maak kennis met Duvel Imperial Blond – een tijdelijke maar indrukwekkende nieuwkomer binnen het iconische Duvel-assortiment.

Verder lezen

De rijke geschiedenis en variëteiten van bier

Ontdek de rijke geschiedenis, variatie en het brouwproces achter jouw favoriete bier.

Verder lezen