Ken jij de verschillen? | Zwaar Blond vs. Tripel bieren

Op het eerste oog zijn bieren uit de categorie Zwaar Blond bieren en Tripel vergelijkbaar. Maar niets is minder waar, er is zeker wel een groot verschil tussen deze bieren. Bij het inschenken van het bier zie, ruik en proef je de verschillen overduidelijk. We nemen je mee door de verschillen tussen Zwaar Blond en Tripel bieren! 

Zware jongen

De bierstijl Blond kun je opdelen in twee categorieën: Licht Blond en Zwaar Blond. Als we het hebben over de categorie Zwaar Blond dan hebben we het over bieren zoals Duvel, Piraat en Delirium Tremens. Om maar eens een paar voorbeelden te noemen! Als je goed oplet zie je dat deze bieren nog wel eens een ondeugende naam mee krijgen, dit is te wijden aan het hoge alcoholpercentage van de bieren. Denk maar aan een duveltje in een doosje of het Bijbelse verhaal van Judas.

Zwaar Blond bieren worden al jarenlang hoog gewaardeerd door bierliefhebbers. Qua smaak zijn zij vaak wat minder bitter dan Tripels. Het zijn krachtige, lichtgeel tot licht goudkleurige bieren. Ze hebben een hoog alcoholpercentage van 7% of meer.

Dit is de Bierista Top 10 Beste Tripel.

Geurige Tripel

Tripel bieren kunnen binnen de stijl ten eerste al meer van kleur verschillen dan Zwaar Blond. Een Tripel is blond tot amberkleurig van kleur terwijl een Zwaar Blond vaak lichtgeel tot goudgeel van kleur is. Tripels bevatten over het algemeen tussen de 7,5 en 9,5% alcohol en hebben zowel zoet als bitter in de smaak. De bitterwaardes van Tripels zijn hoger dan Zwaar Blond Bieren. Ook is een Tripel vaak zoeter en fruitiger van smaak. We hebben het dan bijvoorbeeld over bieren zoals de Westmalle-, Leffe– en Hertog Jan Tripel. Maar ook Karmeliet Tripel en Straffe Hendrik zijn zeer bekend.

Hoe meer mout, hoe meer…

Tripels en Blond bieren zijn bieren uit het rijtje kloosterbieren: Enkel, Blond, Dubbel, Tripel, Quadrupel. Dit is veelal afhankelijk van de hoeveelheid mout die in het bier gebruikt wordt. Hoe meer mout er wordt toegevoegd, hoe meer suiker het wort bevat. Deze suiker wordt tijdens de vergisting omgezet in alcohol en ook koolzuur komt hier om de hoek kijken.

Voor een Enkel bier wordt het minste mout gebruikt, een Dubbel krijgt iets meer mout en in de Tripel wordt weer meer gebruikt dan de Dubbel. De hoeveelheid mout is in deze volgorde bij een Quadrupel dan weer het grootst. Uiteindelijk geldt hier dus: hoe meer mout, hoe meer suiker en hoe hoger het alcoholpercentage.

We kennen dus ook Enkel bieren. Deze bieren hebben nog minder mout in zich dan Blond bieren en werden oorspronkelijk gebrouwen voor eigen gebruik in kloosters, om het vervuilde water niet te hoeven drinken.

Blond & Krachtig

Wat de bieren naast het hoge alcoholpercentage wel met elkaar gemeen hebben, is de smaakcategorie waaronder zij vallen. Dit is namelijk voor Zwaar Blond en Tripel hetzelfde: Blond & Krachtig. Je kunt deze bieren heerlijk combineren bij gekruide gerechten, pittige en belegen kazen, vette vis, vleesgerechten en zoete desserts. Toch zijn Tripels dan bij uitstek weer te combineren bij geitenkaas, dat kan met een Zwaar Blond bier dan weer minder doordat zij minder bitter van smaak zijn en de romigheid van de kaas niet heel goed balanceren.

Ga zelf de vergelijking eens aan en ontdek de verschillen tussen deze bieren! Schenk twee glazen in en zie, ruik en proef de verschillen én de overkomsten. Proost!