Witbier, het ideale terrasbier

30 mei 2020

Ongetwijfeld hebben talloze uitbaters van kroegen, cafés en restaurants een dansje gemaakt toen onze premier het verlossende woord sprak dat 1 juni de terrassen weer open mogen. Precies het weekend dat de zon schijnt en je jezelf met een Witbier, na weken terrasonthouding, voor je favoriete kroeg ziet zitten. Toch? 

Zittend op een terras, keuvelend met je vrienden over van alles en niets, met een koel drankje binnen handbereik. Velen van ons hebben daar reikhalzend naar uitgekeken. Al een paar dagen zijn uitbaters druk met het opnieuw indelen van hun terras. Immers: de anderhalve meter afstand moet worden gehanteerd.

Witbier

En als je maandag dan eindelijk weer eens op het terras zit, wat bestel je dan? Wij bevelen je een ​​Witbier van harte aan. Het is het ideale terrasbier. Fris en zomers, gemaakt van ongebrande mouten, tarwe, sinaasappelschil en kruiden. Door toevoeging van sinaasappel en kruiden wordt het een zomers en fris bier. Om je het wat makkelijker te maken, hebben wij een Top10 Witbier samengesteld.

Lowlander White Ale

We hebben wat tips voor je. Wat dacht je van een Lowlander White Ale. Een bier waarop curacao, sinaasappel, vlierbloesem en kamille, zogenaamde botanicals, zijn toegevoegd. Hierdoor wordt het extra bloemig en fruitig. Lowlander White Ale won al eens een zilveren medaille en is bij uitstek geschikt als drankje op het terras maar is ook een heerlijke dorstlesser tijdens een barbecue met vrienden.

In onze shop is het Lowlander Pack verkrijgbaar, met daarin een vaatje van vijf liter White Ale. Ideaal als je met een gezelschap gaat barbecueën.

Hoegaarden

Een echte klassieker, de moeder van alle Witbieren, ​​is Hoegaarden Wit, origineel Belgisch Witbier. Het verhaal gaat dat zeshonderd jaar geleden monniken uit Hoegaarden brainstormden over een nieuw, en vooral ander bier. Ze besloten kruiden toe te voegen aan het traditionele Witbier dat ze brouwden. Dat sloeg aan en er werd verder geëxperimenteerd. De citrus en koriander zorgen voor de frisse smaak van het bier. Het bier was in het midden van de vorige eeuw bijna verdwenen, totdat Pière Celis deze bierstijl opnieuw op de kaart zette.

Hertog Jan Weizener

Een ander fijne is Hertog Jan Weizener. Een beetje vreemde eend in de Witbierbijt omdat dit de beste van twee stijlen in zich heeft: die van Weizen en van Witbier. De gemoute tarwe en de hop komt van de Weizen, de kruiden van de Belgische Witbier zorgen voor de extra frisse noot. Wij vinden het een typisch en eigenzinnig bier. Ook dit speciaalbier sleepte een medaille in de wacht: brons tijdens de Dutch Beer Challenge 2020.

Citroen, ja of nee?

Dan nog even over het schijfje citroen dat je bijna altijd bij je Witbier krijgt geserveerd; hoort dat nou of niet? Nee. Dat hoort niet. Negeer het stampertje en het schijfje dus, tenzij je er blij van wordt. Maar weet dat je een Witbier zonder citroen behoort te drinken.

We hebben wel een vermoeden hoe het komt dat citroen wordt geserveerd bij een Witbier. Er was namelijk een tijd dat de brouwerij in Hoegaarden de vraag om Witbier niet meer aankon. Massaal gingen mensen aan het Witbier. Om productie te draaien vulden de brouwers het bier eerder dan de bedoeling af waardoor het eigenlijk nog niet goed op smaak was. Om de smaak toch te optimaliseren adviseerde de brouwer er een citroentje bij te serveren. En dat is altijd zo gebleven, ook toen de productie op schema lag.