Witbier, het ideale terrasbier

4 juni 2022

Heerlijk, een lekker lang weekend. Veel Bierista en andere bierliefhebbers trekken er op uit. Het bezoeken van de terrasjes is wel vaste prik. En wat bestel je dan? Een traditioneel pilsje, een IPA of toch een Tripel? Of kies je toch voor het traditionele terrasbier, een Witbier? Nog altijd is deze bierstijl immens populair.

Witbier is een Belgische bierstijl gebrouwen met ongemoute tarwe en vaak met koriander en curacaoschil, wat dit bier zijn frisheid geeft. Witbier is er in soorten en in maten. Elke brouwer geeft zo zijn eigen twist. Dat maakt ons bierlandschap zo spannend en rijk. Wil je weten welke tien Witbieren het meest in de smaak vallen bij de bierkenners van Bierista? Check dan de Top10 Witbier.

Lowlander White Ale

We hebben wat tips voor je. Wat dacht je van een Lowlander White Ale? Deze valt weliswaar net buiten de Top 10, maar is wel een bier met een verhaal. Een bier waaraan curacaoschil, sinaasappel, vlierbloesem en kamille - zogenaamde botanicals - zijn toegevoegd. Hierdoor wordt het extra bloemig en fruitig. Lowlander White Ale won al eens een zilveren medaille en is bij uitstek geschikt als drankje op het terras maar is ook een heerlijke dorstlesser tijdens een barbecue met vrienden.

Hoegaarden

Een echte klassieker, de moeder van alle Witbieren, ​​is Hoegaarden Wit, origineel Belgisch Witbier. Het verhaal gaat dat zeshonderd jaar geleden monniken uit Hoegaarden brainstormden over een nieuw, en vooral ander bier. Ze besloten kruiden toe te voegen aan het traditionele Witbier dat ze brouwden. Dat sloeg aan en er werd verder geëxperimenteerd. De citrus en koriander zorgen voor de frisse smaak van het bier. Het bier was in het midden van de vorige eeuw bijna verdwenen, totdat Pière Celis deze bierstijl opnieuw op de kaart zette.

Hertog Jan Weizener

Een ander fijne is Hertog Jan Weizener. Een beetje vreemde eend in de Witbierbijt omdat dit de beste van twee stijlen in zich heeft: die van Weizen en van Witbier. De gemoute tarwe en de hop komt van de Weizen, de kruiden van de Belgische Witbier zorgen voor de extra frisse noot. Wij vinden het een typisch en eigenzinnig bier. Ook dit speciaalbier sleepte een medaille in de wacht: brons tijdens de Dutch Beer Challenge 2020.

Citroen, ja of nee?

Dan nog even over het schijfje citroen dat je bijna altijd bij je Witbier krijgt geserveerd; hoort dat nou of niet? Nee. Dat hoort niet. Negeer het stampertje en het schijfje dus, tenzij je er blij van wordt. Maar weet dat je een Witbier zonder citroen behoort te drinken.

We hebben wel een vermoeden hoe het komt dat citroen wordt geserveerd bij een Witbier. Er was namelijk een tijd dat de brouwerij in Hoegaarden de vraag niet meer aankon. Massaal gingen mensen aan het Witbier. Om productie te draaien vulden de brouwers het bier eerder af dan eigenlijk de bedoeling was. Hierdoor was het bier nog niet goed op smaak. Om de smaak te optimaliseren adviseerde de brouwer er een citroentje bij te serveren. En dat is altijd zo gebleven, ook toen de productie al lang weer op schema lag.