Vijf grootste Weizen bierbrouwerijen van Duitsland

4 januari 2023
Ooit was Weizen een verguisde bierstijl. Tegenwoordig wordt het weer massaal gedronken. Deze frisse dorstlesser met zijn grote witte schuimkraag is geliefd over de hele wereld. Duitsland, of beter gezegd de Freistaat Beieren is de bakerrmat van het tarwebier. Wij gingen op zoek naar de vijf grootste bierbrouwerijen.

In Friesing, een stad nabij München, staat de oudste commerciële brouwerij ter wereld. Weihenstephan is tevens de universiteit voor bierbrouwers. Het zal je dan ook niet verbazen dat misschien wel het beste Weizen bier afkomstig is van deze brouwerij. Weihenstephaner Hefeweissbier wordt door Bierista's beoordeeld met gemiddeld een 8,3. Dan mag je wel van een topbier spreken.

Paulaner

En dan is er natuurlijk Paulaner. Welke bierliefhebber kent dit bier niet? De Paulaner-brouwerij is gevestigd in München en is een van de grootste en bekendste brouwerijen in Duitsland. Paulaner Hefe Weissbier is erg populair, en zeker niet alleen in Duitsland. De gediplomeerde bierkenners uit de Bierista-community zijn er gek op. Ze waarderen dit bier met een 8,4. Hacker-Pschorr is in ons land minder bekend. In Duitsland - en zeker ook in München - is dit een heel grote naam. Wie wel eens op het Oktoberfest is geweest, kent deze naam vast en zeker. Hacker-Pschorr Hefe Weissbier krijgt een 8,2 als rapportcijfer.

Erdinger

En dan zijn er nog twee bekende namen te vinden in het zuiden van Duitsland. Ook het in Nederland zeer populaire Erdinger wordt gebrouwen nabij München, in het plaatsje Erding om precies te zijn. Het fruitige Erdinger Hefe Weissbier scoort met een 7,4 een prachtige cijfer, maar tot wel een stukje minder dan de eerder genoemde grote namen. Franziskaner Hefe Weissbier bevindt zich met een gemiddelde waardering in de middenmoot.

Beieren is de bakermat van de bierstijl Weizen. In en rond München vind je brouwerijen die bekendheid genieten over de hele wereld. Ook in Nederland wordt Weizen gebrouwen. Meest bekende is Grolsch Weizen, die zich met een 7,7 van Bierista's prima kan meten met het Duitse geweld.