Tripel Karmeliet: een spraakmakende klassieker

2 juni 2020
Soms sta je voor het speciaalbierschap van de supermarkt en schiet je in de acute keuzestress. We helpen je en belichten regelmatig een bier dat volgens ons en onze Bierista's de moeite van het proeven meer dan waard is. Deze keer is dat Tripel Karmeliet.


Een van de bekendste bieren uit België is ongetwijfeld Tripel Karmeliet. Gebrouwen volgens een 3 granen-recept uit 1679, ziet Tripel Karmeliet het levenslicht in een Karmelietenklooster. Aan het perfectioneren en optimaliseren van het uitmuntende bier werkten zeven generaties van brouwerij Bosteels. Hun geheim? Het bier volstoppen met passie, geduld en veel liefde. Mede daardoor is Karmeliet een precieus bier. Met een mooi pallet aan smaken: fruitig, zacht maar ook pittig. Banaan en vanille geven het een fruitig karakter en de toegevoegde kruiden zorgen tot een ietwat bittere smaak.

Brouwerij 

De brouwerij is meer dan tweehonderd jaar in bezit van de Belgische familie Bosteels. Inmiddels heeft de zevende generatie het stokje overgenomen van grondlegger Jean-Baptiste Bosteels. In 1791 startte hij de brouwerij en in 1794 overleed hij. Het brouwen ging gewoon door, ook ten tijden van oorlogen, en de generaties die na Jean-Baptiste kwamen deden dat met even zoveel passie. In 1930, Antoine Bosteels zwaaide toen de scepter, werd het verkoopgebied groter en breidde uit naar Gent, Antwerpen en Brussel.

Pauwel Kwak

De zoon van Antoine, Ivo, zette het iconische bier van Pauwel Kwak op een voetstuk en in 1980 bracht hij het terug op de markt. In de jaren negentig heeft Antoine, de zoon van Ivo, in de gaten wat sterke bieren voor de brouwerij doen. Vooral sterke blonde bieren werden populair. Naast Pauwel Kwak en Tripel Karmeliet ontwikkelt hij DeuS Brut des Flandres, een bier dat in twee landen wordt gebrouwen. Het brouwen en vergisting worden in België gedaan en in Frankrijk de rijping, klaring en ontgisting. Het resultaat is een sprankelend bier met lichtdroge smaak.

Foodpairing

Tripel Karmeliet is wat foodpairing betreft een allemansvriend; het bier matcht met talloze gerechten. Op de site van de brouwer hebben gerenommeerde koks hun fantasie laten lopen en gerechten bereid met Tripel Karmeliet. Wat dacht je van zeetong met garnalen of gekarameliseerde vita varkensfilet of een pompoensoep geparfumeerd met Tripel Karmeliet? De dranksuggestie hoeven we je niet meer te geven, die is wel duidelijk. 

Wel goed om te weten is dat je deze klassieker in een bokaalglas schenkte. De voet van dit glas is gedecoreerd met een Franse lelie die Antoine Bosteels ontwierp. Ook is het jaartal 1679 op het glas gezet, dat is het jaar waarin de allereerste versie van het recept is opgetekend.

Bierista's

Dat Tripel Karmeliet een gewild en veel gedronken speciaalbier is, zien we aan de enthousiaste reviews van onze Bierista's. Zo geeft Bierista Frouke van Loo de Karmeliet een 7,8. "Een klassieke Tripel die je als liefhebbers geproefd moet hebben. Fijn bruisend en cleaning voor de mond met een licht kruidige nasmaak", is haar toelichting. 

In balans

Bierista Floris geeft een dikke 8: "Heerlijk bier voor tijdens het warme weer door zijn subtiele en eigenzinnige frisse en romige smaak." De smaak bestempelt hij als 'subtiel'. Frank de Kruif is er goed voor gaan zitten en is tot de conclusie gekomen dat Tripel Karmeliet een klassiek bier is voor alle seizoenen. Deze Bierista deelt net als Floris een 8 uit. "Het weizen geeft het bier een Duitse frisheid. In het glas wordt het helderde goudgeel bekroond met een melkwitte kraag. De neus is fris en fruitig, zuur en zoet houden elkaar in evenwicht. In de smaak vertaalt zich dat in citrus en banaan. In de nasmaak pittig, zelfs peperig. Zou koriander kunnen zijn, al staat dat niet als ingrediënt vermeld."

Opleiding

Lijkt het jou ook leuk om je mening te geven over speciaalbieren? Volg dan de Bierista-opleiding en sleep je Bierista-diploma in de wacht. Dat is je ticket voor het beoordelen van bier.