Noordt experimenteert in LagerLab

19 mei 2020

Belgische bovengistende klassiekers brouwen met ondergist, waarbij de karakteristieken van die klassiekers zo veel mogelijk intact blijven. Kan dat wel? Dat vroeg Peter Rouwen van Brouwerij Noordt zich ook af. En inmiddels weet hij het antwoord: ja dat kan!

“Ik heb mezelf regelmatig voor gek verklaard omdat ik van tevoren niet kon voorspellen of ik alle smaken kon behouden", legt Peter Rouwen uit. "Of dat het überhaupt zou lukken om zo'n hoog alcoholisch bier goed te maken, zonder dat daar heel veel foute stoffen in terecht zouden komen." De meesterbrouwer van Brouwerij Noordt uit Rotterdam bedacht Noordt LagerLab. Hij brouwde zes klassiek Belgische, bovengistende bierstijlen maar dan als ondergistend bier. 

Bijzonder

Maar wat maakt Noordt LagerLab nou zo bijzonder? Peter legt het uit. "Ik heb Belgische bovengistende klassiekers gebrouwen met ondergist en de karakteristieken daarvan zo veel mogelijk in tact gehouden. Van tevoren kon ik niet voorspellen of dat ook zou lukken. Of ik alle smaken kon behouden. Het was maar de vraag of het überhaupt zou lukken om zo'n hoog alcoholisch bier goed te maken, zonder dat daar heel veel foute stoffen in terecht zouden komen." 

Gelukt!

Peter trainde het gist om aan de hoge alcoholpercentages te komen. Begon met een bier van vier procent. "De gist hebben we hergebruikt en we hebben het steeds moeilijkere bieren laten opeten en zo ontstond bier van tienenhalve procent. En dat lukte!"

Fruitig

Het verschil in smaak is groot, zegt Peter. "Een ondergist neemt meer de tijd voor de vergisting en maakt minder smaakstoffen aan. Bovengist maakt over het algemeen meer smaakstoffen (esters en fenolen) aan, die fruitig en kruidig zijn, denk aan geel fruit, peer, appel en kruidnagel. Deze smaken zijn karakteristiek voor de Belgische bierstijlen die Noordt nu als lager heeft gebrouwen."

Ben je benieuwd naar deze bieren? Ga dan nu naar Beerwulf.com. Daar zijn onderstaande zes bieren in gelimiteerde oplage verkrijgbaar.