Nieuwe generatie Alfa brouwerij houdt zich bij haar leest

27 juni 2020

Uit de handen blijven van een multinational, blijven doen waar ze goed in zijn en de consumenten laten genieten van eten, muziek en bier. Dat is de koers die Michelle Meens en haar broer Martijn komende jaren gaan varen op de Alfa Brouwerij. Met aan de zijlijn en rots in de branding vader Harry, die langzaam plaatsmaakt voor de vijfde generatie.

Zusje Charlotte, 18 jaar, heeft een snuffelstage in het familiebedrijf. “Het zou fantastisch zijn als alle drie mijn kinderen mij opvolgen”, glundert Harry, “maar twee van de drie vind ik ook al een goede score.” Hij is trots op zijn opvolgers, vindt dat ze het goed doen bij Alfa Brouwerij, het bedrijf dat honderdvijftig jaar bestaat.

Geen limonadefabriek

Joseph Meens had nooit kunnen vermoeden dat zijn brouwerij, die hij startte in 1870, honderdvijftig jaar later nog steeds in familiebezit zou zijn. In het Zuid-Limburgse Schinnen worden sinds jaar en dag ambachtelijke bieren gebrouwen. Edel Pils, Krachtig Dort, Herfst- en Lentebok, Donker Bruin, Super Strong en Ongefilterd Puur. Een mooi rijtje waaraan niet wordt getornd. Maar wordt het niet eens tijd voor een Alfa 0.0? Bijna trekt Michelle een vies gezicht. “Wij zijn geen limonadefabriek, hè, wij brouwen bier. En dat doen we al jaren niet onverdienstelijk.”

Eigen koers

Michelle en Martijn nemen stap voor stap de taken van hun vader over. “Ons beleid wijkt af van dat van onze vader en dat is niet zo gek natuurlijk. Zo is er bijvoorbeeld aan internet geen ontkomen aan, veel gaat online. Social media neemt een belangrijke plaats in, dus ook daarin gaan we actief mee. En we blijven kijken naar de externe markt, maar zullen altijd onze eigen koers varen.

Passie

Maar waar het uiteindelijk om gaat, is het gezamenlijke doel dat ze hebben: met passie bierbrouwen. Dat betekent dat elke ochtend het vers gebrouwen bier wordt geproefd. Dat ging vroeger zo en nu nog steeds. Tradities die goed zijn, moet je koesteren. En nee, de biertrends laten ze passeren. “Wij willen doen waarin we goed zijn en dat is traditionele bieren brouwen en daarin de beste zijn. In ons assortiment zal niet gauw een IPA verschijnen, er zijn genoeg andere brouwers die zich daarop storten. Wij houden ons bij ons eigen bier.”

Bloemetjesbehang

Sterker: het vernieuwde proeflokaal dat 1 juli opengaat, is alles behalve hip. In het café naast de brouwerij wanen gasten zich even terug in de tijd. Michelle is de archieven ingedoken, heeft de kelder en zolder uitgekamd en kon op die manier het proeflokaal aankleden zoals het vroeger was; bloemetjesbehang op de muren, lopertjes op de tafels en prachtige majolica biertaps van weleer. Juist op die plek is ook het Alfa Ongefilterd Puur te proeven: een bijzonder, verfrissend bier met nog levende fermenten. “Dit bier wordt niet gefilterd”, legt Harry uit, “het is rijk aan antioxidanten en vitamine B en heeft al het goede dat ons Edel Pils ook heeft. Alfa ongefilterd bier kan alleen rechtstreeks uit de tank worden gedronken omdat het door de levende fermenten niet te bottelen is.”

Taptafels

Nieuw is ook de horecazaak langs de brouwerij in Thull. Door de coronacrisis heeft de bouw ervan flinke vertraging opgelopen. “Maar het belangrijkste is geïnstalleerd, namelijk de vier biertanks in het hart van de zaak en de twee taptafels. We hopen 1 oktober open te gaan.”