Mijn ervaringen met Dry January

12 januari 2020
Dry January wordt elk jaar groter. Op de redactie van Bierista wilden we daar iets mee doen. Iemand moest zich opofferen en een maandje droogstaan. Er waren geen vrijwilligers. Lootjes in een bakje moesten uitkomst brengen. En Alain Schepers was de gelukkige. Hij is bijna op de helft. Wat zijn zijn ervaringen?


"Heb ik dat weer?", was het eerste wat door me heen schoot toen bleek dat ik het winnende lot had. Nadat iedereen  uitgelachen was, besloot ik het serieus aan te gaan pakken. Vol overtuiging ben ik begonnen aan een maand zonder alcohol. Zonder dat iedereen het wist ben ik op 27 december begonnen. Op tweede kerstdag heb ik nog genoten van een lekker flesje La Trappe Oak Aged. Daarna was het even klaar. Op zondag de 28ste deed ik mee aan een hardloopwedstrijd. Een halve marathon ren je nu eenmaal beter als je van tevoren niet teveel gedronken hebt.

Fris uit bed

Om te zien wat een maand niet drinken met je doet, heb ik op 30 december ook nog even bloed laten prikken en heb ik me gewogen. Je pakt het serieus aan af niet. De jaarwisseling was een geslaagd feest, waarbij ik geen moment in de verleiding ben geweest toch alcohol te nuttigen. Een goede beslissing, want zelden ben ik zo vroeg, fris en monter op 1 januari mijn bed uit gekomen.

Alcoholvrije bieren

Dry January grijp ik aan om veel alcoholvrije bieren te proeven. Er wordt veel gezegd en geschreven over alcoholvrije bieren. Ook bij Bierista doen we daar volop aan mee,. We hebben zelfs een aparte pagina voor alcoholvrij bier inclusief een Top 10 alcoholvrij bier. Ze worden ook meer en meer gedronken. Is de lofzang die we vaak horen terecht, of niet. Tot nu toe heb ik een aantal fijne alcoholvrije bieren geproefd. De Swimmers van Insel-Brauerei stak er voor mij tot nu toe boven uit. De Stout zonder alcohol van Big Drop Brewing vond ik niet geweldig. Lees hier meer over mijn proefsessies tot nu toe.

Actiever

Dry January schiet al lekker op. Echt moeilijke momenten heb ik niet gehad. Ik moet wel bekennen, dat ik afgelopen week 's avonds wel een paar heb gedacht aan een mooi bier. De verleiding is tot nu toe steeds prima te weerstaan. Ik constateer dat ik 's avonds actiever ben. Ik drink gemiddeld drie avonden in de week. Dan ga je zitten met een glas bier en dan komt daar vaak wat te knabbelen bij. Nu ben ik 's avonds vaker aan het werk, lees meer en ben ik wat vaker op de sportschool te vinden.

Voordelen

Omdat ik toch meedoe aan Dry January heb ik me ook ingeschreven bij Ikpas. Daar hoor ik veel over de voordelen die een maand niet drinken zouden opleveren. Zoals gezegd, ik ben 's avonds actiever, maar verder merk ik niet al te veel verschil. Ik slaap prima. Zeker niet slechter dan in december, maar om nou te zeggen dat ik zoveel beter slaap ... Mijn concentratievermogen en productiviteit zijn hetzelfde en mijn gewicht is nog steeds onveranderd.

Support

De sociale druk om te drinken ervaar ik wel. "Ach doe niet zo ongezellig", "Ben je ziek?", "Ach joh, eentje, wat maakt het uit". Ik hoor ze constant voorbij komen. Ik heb een paar notoire pestkoppen in mijn omgeving, die me voor het eind van de maand willen zien zwichten. Dat gaat niet gebeuren! Support kwam er afgelopen week uit onverwachte hoek, of beter gezegd hoeken. Grolsch zag dat ik meedeed met Dry January. Spontaan stuurden ze me een pakket toe met alcoholvrije bieren. Een mooi stimulans. Ook vanuit Beerwulf veel sympathie. Een bierbox met 16 alcoholvrije bieren helpen mij deze maand wel door. Hartelijk dank Grolsch en Beerwulf voor jullie support!

De tweede helft

Langzamerhand maak ik me op voor de tweede helft. Gisteren was ik bij het OKT volleybal in Apeldoorn. In zo'n sportieve omgeving, waar toch veel bier vloeit, kost het me weinig moeite alcoholvrij te blijven. Vanavond ga ik uit eten en ook dan zal ik bier en wijn weten te trotseren. Komende weken heb ik wel twee verjaardagen op het programma staan, waar normaal gesproken stevig gedronken wordt. Dat zijn uitdagingen. Tot nu toe kost het me weinig moeite 'droog' te blijven. Ik ben dus vastberaden het eind van de maand te gaan halen. Keep you posted!