Gulpener en vandeStreek bier toosten op Op Stoom

9 maart 2019
Gulpener heeft vrijdag 8 maart de zevende collaboration brew gepresenteerd. Deze keer werd de samenwerking gezocht met de Utrechtse brouwer vandeStreek bier. Het resultaat is een 'steam beer' met de naam Op Stoom. Dit is een bier dat je klaarstoomt voor de komende maanden vol zonovergoten terrasjes, barbecues en gewoon lekker buiten zitten.

door Rutger Bronsveld

Steam beer kent zijn oorsprong in het westen van Amerika en stamt uit de periode van net voor de industriële koelmogelijkheden. We zitten dan in de tweede helft van de 19e eeuw. In 1934 is er nog maar een brouwer van Steam beer over en dat is Anchor in Californië.  Deze brouwerij bestaat nog steeds en is ook in ons land goed bekend. Het type bier wordt ook wel aangeduid als California Common.

Steam Beer

Steam Beer dankt zijn naam aan het feit dat het lastig was in het warme Californië het wort af te koelen. Dit werd opgelost door op het dak een groot koelschip te gebruiken. In de heldere koelere nachten gaf dit een stomend schouwspel in de havensteden van Californië. Vandaar dus 'steam beer'. Kenmerkend voor deze bieren is het gebruik van een ondergist bij een temperatuur, die veel beter past bij een bovengist. Dit geeft het bier een ‘cleane’, laten we zeggen vooral frisse smaak.

Ondergist in de hoogte

Ronald en Sander van de Streek hebben in Gulpen rond gekeken en waren onder de indruk van de professionaliteit van het gistmanagement. De door Gulpener gebruikte lagergist wordt in meerdere Gulpener-bieren gebruikt. De bekendste is natuurlijk Gulpener Pilsner. Deze gist daagde de mannen uit voor een creatieve twist. Deze lagergist doet normaal zijn werk bij 11-12 graden Celsius. Voor de gelegenheid hebben ze de temperatuur opgevoerd naar 18 graden Celsius. Een experiment dat goed heeft uitgepakt. De gist had in 2,5 dag de klus klaar gestoomd waar hij normaal een dikke week nodig heeft. De esters (fruitigheid) zijn mooi vrij gekomen. Die fruitigheid werd geaccentueerd met limoensap en Galaxy hop (dry-hop).

Heel veel fruitigheid

De fruitige accenten bevielen mij prima, maar kan door anderen als iets too much worden ervaren. Bij het proeven miste ik alleen de zon en een lekkere 20 tot 25 graden Celsius. Gulpener Op Stoom is een mooi blond bier met een explosie aan citrus in neus en mond. Bij de eerste slok valt gelijk de volmondigheid op. Zoet en bitter zijn in balans en de fruitigheid, logischerwijs vooral limoen, maakt het bier verfrissend. Dit doet je zeker verlangen naar de aankomende lente en doet denken aan die typische voorjaarsgeur van vers gemaaid gras.

Verkrijgbaarheid

Op Stoom (30cl) is verkrijgbaar bij de Jumbo’s in het land. Vanaf 18 maart kun je de collab van Gulpener en vandeStreek bier ook proeven in de geselecteerde horeca door heel het land.