Grondslag, Branie en Rijf nieuw bij Nevel Artisan Ales

31 juli 2019

Op de valreep van juli presenteert de Nijmeegse brouwerij Nevel Artisan Ales drie nieuwe bieren: Grondslag, Branie en Rijf. Bovendien keren twee vertrouwde namen weer terug in het assortiment. Dit zijn Weide en Erve.

Grondslag

Grondslag is een bière de coupage die is samengesteld uit Nevels oudste bieren, de brouwsels waar het verhaal mee begon. Op houten vat gelegd en langzaam vergeten tot het tijd was om ze te 'oogsten'. Grondslag laat je ervaren hoe houtgerijpte bieren van nature smaken: het pure bier zonder kruiden of fruit, maar ook zonder koolzuur. Zo komt de mooie textuur van het bier het best tot zijn recht. Grondslag staat dicht bij onze kern; een bier dat de kracht van blenden en de puurheid van rijping laat zien.

Nevel Grondslag is een rijk bier dat gemiddeld 14 maanden op hout heeft gelegen. De malse zuren worden ondersteund door toetsen van tropisch fruit en citrusschil. Ondanks de lange rijping is het houtkarakter vrij mild en zijn de hopbitters nog duidelijk aanwezig. De afwezigheid van koolzuur maakt het mondgevoel bijzonder zacht en filmend. Wat smaakprofiel betreft lijkt Grondslag veel op oranje wijn.

Branie

Een collab met Van Moll, dat moet wel uitdraaien op iets geks. De grote mond van Van Moll en het wilde karakter van Nevel Artisan Ales bleken de perfecte ingrediënten voor een bier dat keihard van de gebaande paden rolt.

Nevel Branie is een fris blond bier met het pittige temperament van bourbon. We hebben het gebrouwen met roekeloos veel Nijmeegse St Jansrogge, waardoor je een bijzonder vol en filmend mondgevoel ervaart. In de neus vind je rijp fruit, voornamelijk appel, abrikoos en perzik. In de smaak komt daar kokos, vanille en een zweem amandel bij. De lange afdronk biedt een warm bourbon karakter met een lichte prikkeling in de keel. Branie is een kakofonie van indrukken, maar toch zacht en doordrinkbaar als een echte Nevel. Zin om uit de band te springen? Ga dan lekker een potje Branie schoppen.

Rijf

Rijf is een samenwerking met café In De Blaauwe Hand in Nijmegen. Het bier werd geschonken tijdens de Vierdaagsefeesten op festivallocatie de Kaaij. Nu de feesten zijn afgelopen mag het bier ook op andere plekken voor verkoeling zorgen. 

Nevel Rijf is een wilde Saison met spelt en Saaz hop, een bier dat excelleert in eenvoud waardoor de wilde gisten, lange rijping en hoge kwaliteit van de ingrediënten extra goed naar voren komen.

Weide en Erve

De nieuwe batches van Weide en Erve zijn klaar en kunnen vanaf nu besteld worden. Ze zijn verfrissend en droog, dus ideaal om te schenken met dit warme weer. Weide is een wild licht bier met lokale Tettnang hop en rode Ebner spelt. Subtiel, droog, licht bitter en dorstlessend. Dit bier is geïnspireerd op de grisette, een traditioneel Belgisch arbeidersbier.

Erve is een wild blond bier met lokale Cascade hop. Het is een fris, licht bitter tafelbier met een randje boerderijleven. Erve is geïnspireerd op de saison, een traditioneel Belgisch oogstbier.