Consumptie alcoholvrij bier nog altijd in de lift

23 oktober 2022
Alcoholvrij bier wordt steeds populairder. De consumptie groeit nog steeds. Dat blijkt uit het Nationaal Bieronderzoek dat werd uitgevoerd in opdracht van branche-organisatie Nederlandse Brouwers.

Het Nationaal Bieronderzoek wordt jaarlijks uitgevoerd onder bierdrinkers. Voor het onderzoek van 2022 waren er 1021 respondenten. Zij kregen onder meer de vraag voorgelegd 'Welke van onderstaande biersoorten drink jij gemiddeld minimaal een keer per maand'. Mogelijke antwoorden waren Alcoholvrij, Laag alcohol, Pilsener en Speciaalbier. Liefst 54% van de respondenten antwoordde alcoholvrij. In 2020 en 2021 was dit respectievelijk nog 47 en 52%.


Hoogst op deze vraag scoorde Pilsener met 67%. Dat is toch 3% minder dan in 2021 en 2% minder dan in 2020. In alle drie de jaren bleef het percentage dat speciaalbier antwoordde stabiel op 48%.

Mannen en vrouwen

Er zit een behoorlijk verschil tussen mannen en vrouwen dat 'alcoholvrij' antwoordde op deze vraag. Bij de vrouwen gaf 63% aan minimaal eens per maand alcoholvrij bier te drinken. Bij de mannen was dit 49%. Mannen drinken vaker Pilsener, zo blijkt. Van de mannen gaf 77% aan gemiddeld minimaal eens per maand pils te drinken tegen 'slechts' 48% van de vrouwen. Bij speciaalbier is het verschil minder groot: 51% van de mannen tegen 44% van de vrouwen.


NIEUW: Doe de online cursus over hop en kroon jezelf tot hopkoning(in).