Brouwers verdienen jouw steun

20 november 2022
We zijn er inmiddels wel aan gewend. Het leven wordt duurder en duurder. De gasrekening is haast onbetaaldbaar, de prijs van brood rijst de pan uit en ja - helaas - ook bier ontkomt niet aan prijsstijgingen.

Er gaat geen dag voorbij of je hoort over prijsstijgingen en torenhoge inflatie. Wat kun je er aan doen? Bijzonder weinig. Dat merken ook de bierbrouwers, en vooral de craft bierbrouwers. Niet alleen zijn de energieprijzen flink gestegen. Datzelfde geldt voor de andere grondstoffen, zeker voor het graan. Daarnaast zijn ook flessen en blikken duurder geworden en dat heeft de marges flink uitgehold.

Psychologische grens

Veel bierbrouwers kunnen niet anders dan hun bierprijzen verhogen. Bierista sprak de laatste weken veel brouwers die de klappen van corona nog niet te boven zijn en nu te maken hebben met een volgende crisis. Om te kunnen blijven voortbestaan moeten ze hogere prijzen vragen. Consumenten betalen inmiddels zonder problemen 2,50 euro voor een fles of een blik bier in de supermarkt. Drie euro is voor veel consumenten een psychologische grens.

Marktaandeel

Veel craft bierbrouwers staan met hun rug tegen de muur. Ze moeten hun prijzen flink verhogen. Grote brouwers  hebben ook last van stijgende prijzen, maar kunnen die relatief wat makkelijker opvangen. De kloof tussen bieren van grote brouwers en craft bierbrouwers dreigt groter te worden en zou zo maar ten koste kunnen gaan van een stuk fel bevochten marktaandeel. Bekende bieren van grote brouwers, die hoog gewaardeerd worden, bijvoorbeeld Hertog Jan Grand Prestige, Tripel Karmeliet, Duvel en La Trappe Tripel, kosten in de supermarkten tussen de 1,50 en twee euro. Vergelijkbare bieren van craft bierbrouwers kosten bijna - of soms zelfs meer dan - het dubbele.

Grote brouwers kunnen door de grote aantallen de gemiddelde prijs lager houden, dan craft bierbrouwers die kleine hoeveelheden produceren. Ondanks het feit dat de bieren van craft bierbrouwers veel hoger liggen, verdienen ze gemiddeld minder op fles.

Steun de craft bierbrouwer

In deze dure tijden letten we meer dan ooit op de kleintjes. En dan is een keuze voor een bier van een grote brouwer met een uitstekende prijs-kwaliteit verhouding best logisch. Maar besef dan ook dat je daarmee het voortbestaan van craft bierbrouwers verder onder druk zet. Bespaar op alles, maar liever niet op je bieruitgaven. Blijf die mooie, lekkere, uitdagende, vreemde, avontuurlijke, pittige, hoppige, kruidige, bieren van kleine brouwers kopen. Zij hebben zich door de corona-periode geslagen en verdienen juist nu de steun. Of de overheid te hulp gaat schieten is hoogst onzeker, maar op de steun van ons bierliefhebbers mag de brouwer toch rekenen!?