Gloednieuwe brouwerij The Muskteers trekpleister voor Waasland

11 mei 2019

Craftbierbrouwerij van The Musketeers is deze week officieel geopend. De markt van de Belgische speciaalbieren blijft groeien. Ook de craftbieren van de Belgische brouwerij The Musketeers zitten al jaren in de lift. Niet alleen de succesvolle Troubadourbieren worden internationaal gesmaakt, ook de bieren van hun Belgian Legends-serie en de recente bucketlist-serie doen de omzet jaarlijks stijgen.

Met de bouw van een gloednieuwe brouwerij wordt een belangrijke volgende stap gezet in de ontwikkeling en verdere groei van Brouwerij The Musketeers. Daarnaast is een sfeervol brouwerijcafé de etalage van de brouwerij, een toeristische hotspot in het Waasland. De brouwerij is gelegen op de voormalige steenbakkerssite in Sint-Gillis-Waas vlakbij de Wase Golf, een aantal fietsknooppunten en wandelroutes. In samenwerking met lokale partners zullen toeristische arrangementen uitgewerkt worden. Met een brouwinstallatie van 60 hectoliter wordt het meteen de grootste onafhankelijke brouwerij van het Waasland.

Combinatie van nieuw & oud 

Na een jarenlange zoektocht naar een geschikte locatie kozen de brouwers voor een site met een rijk verleden en een verhaal, net zoals de bieren van The Musketeers. De oude steenbakkerij werd omgebouwd tot een brouwerijcafé. De brouwzaal, magazijn en kantoren daarentegen zijn ondergebracht in een aanpalende nieuwbouw. Beide gebouwen zijn verbonden met elkaar door een prachtige glazen binnenstraat.

Combinatie van speciaalbier & streekproducten

“We kozen voor een ontwerp met veel glazen wanden. We willen met onze brouwerij mensen doen praten en laten genieten van bier”, zegt Kristof De Roo van The Musketeers. “Bezoekers van het brouwerijcafé moeten het reilen en zeilen van de brouwerij kunnen voelen en zien. Vandaar dat een grote glazen wand hen rechtstreeks inkijk geeft op de brouwzaal. We streven ernaar een thuis te worden voor zowel buurtbewoners, toeristen, bierliefhebbers en échte bierkenners.”

De brouwerij verwacht jaarlijks 25.000 bezoekers te ontvangen.

Hoge ambities

Voor de brouwzaal werd steevast gekozen voor de topkwaliteit van het vermaarde Duitse Rolec. Rolec installeerde eerder al brouwzalen bij o.a. Brew Dog (Schotland), Meantime (VK), Lagunitas (VS) en het Belgische Sint-Bernardus. Per batch kan er 60 hectoliter gebrouwen worden, omgerekend zo'n 24.000 glazen Troubadour. Een volautomatische afvulmachine vult en verwerkt vervolgens 6000 flessen per uur. De brouwerij brouwde vorig jaar 8000 hectoliter. Binnen drie jaar wil The Musketeers dat volume bijna verdubbelen en 15.000 hectoliter bier per jaar produceren.

Strategische transformatiesteun van Vlaanderen

De totale investering van het project bedraagt 8 miljoen euro en levert bij de opening alvast 10 extra jobs in de regio op. Brouwerij The Musketeers kan rekenen op subsidies van de Vlaamse overheid via het programma 'Strategische transformatiesteun'. Die steun is er voor kmo’s en grote ondernemingen die individueel of gezamenlijk een strategisch transformatieproject willen realiseren.