Bierista op bezoek bij Brouwerij De 7 Deugden

24 februari 2019
Brouwerij De 7 Deugden brouwt sinds april 2018 haar bieren aan de voet van de molen in Sloten, pal naast het Kuiperijmuseum in Amsterdam. De zaken gaan voorspoedig en er zijn gezonde groeiambities. De bieren met bijzondere namen kom je op steeds meer plekken tegen. Reden om eens een kijkje te gaan nemen in het paradijs dat Garmt Haakma heeft gecreëerd.

Bierista Bieropleidingen houdt eens per maand een rondleiding bij een brouwerij. Gediplomeerde Bierista's krijgen deze exclusieve rondleidingen gratis aangeboden. Dergelijke rondleidingen zijn één van de vele voordelen die de Bierista's genieten. Pascal Hopstaken en Garmt Haakma zijn er deze vrijdagmiddag klaar voor om de Bierista's een kijkje in de keuken te geven.

Rondleiding

Vanuit het diepe zuiden en het verre oosten zijn de Bierista's naar Amsterdam gekomen om deze exclusieve inkijk mee te maken. Het begint met een ontvangst waar de saison Zij+Zon wordt gedronken. Een lekker fris bier met een kruidige touch. Daarna gaan het gezelschap de brouwerij in. Pascal vertelt vol passie over de installatie. Garmt haakt in en zegt dat de brouwerij berekent is op de toekomst. Er liggen ambities om de productie de komende jaren te verdubbelen naar zo'n 4000 hectoliter per jaar. Nu wordt de brouwerij ook gebruikt door huurbrouwers om hun bieren in de ketels van De 7 Deugden te brouwen.

Nieuwe bieren

Bij een brouwerij bezoek maak je soms mee dat je bier uit de tanks kunt proeven. Pascal gunt het gezelschap Bierista's dat genoegen. Er worden glaasjes getapt uit de tank met Bezig+Bij. Tijdens het proeven vertellen Pascal en Garmt over hun plannen om nieuwe bieren te ontwikkelen. Zo is er de afgelopen week nog geprobeerd om een alcoholarm bier te brouwen. Het was een leerzame ervaring die nog niet tot het juiste resultaat heeft geleid. Maar dat lijkt een kwestie van tijd. Behalve een alcoholarm bier heeft De 7 Deugden ook concrete plannen om een Russian Imperial Stout op de markt te brengen. Ook dat lijkt nog dit jaar te gaan gebeuren.

Bieren proeven

Na de rondleiding worden diverse bieren geproefd en uitgebreid besproken, waaronder het zeer gebalanceerde rookbier Arm + Zalig. Daarnaast kwam ook de met kardemom geladen Dunkelweizen Wijs + Neuzig en de tripel Scheeps + Recht op de proeftafel. Dan komt Pascal ineens met een flesje zonder label op de proppen. "Ik hou van het experimenteren met smaken. Op kleine schaal probeer ik regelmatig wat uit. Dat wil ik jullie graag laten proeven." Daar zegt het gezelschap geen nee tegen en dus vinden we onszelf even later terug achter een glas Arm + Zalig dat is verrijkt met eiken houten snippers die een tijd in de bourbon hebben gelegen. Een geweldige smaakexplosie, die volgens de Bierista's zeer de moeite waard is.

Experiment

Een tweede experiment is een bier waaraan blauwe bessen zijn toegevoegd. Dat probeersel mist nog wat, zo vinden de Bierista's. Misschien een zuurtje of wat kruidigheid zouden wat extra's kunnen doen. Pascal luistert aandachtig naar de suggesties. Tot slot komt er een speciale versie van de Stout + Moedig op tafel. Het is een versie verrijkt met kokos. Een fantastische combinatie. De scherpe gebrande bitterheid en de zachte zoete kokos vormen een geweldige match. Ook dit bier kan zo in het assortiment worden opgenomen, vinden de aanwezigen.

Het was een geweldige middag, waar de liefde voor bier bij gastheren Pascal en Garmt ervan af spatte. Het was een leerzame middag voor de Bierista's, die exclusieve brouwsel hebben geproefd en daarover uitgebreid hebben gediscussieerd met de makers.

Bierista Bieropleiding

De komende maanden staan er meer van dit soort bijeenkomsten gepland. Bierista gaat onder meer op bezoek bij Brouwerij Klein Duimpje in Hillegom, bij Uiltje Brewing Company in Haarlem en bij De Moersleutel in Alkmaar. Nog geen Bierista? Bestel dan nu de Bierista Bieropleiding en haal ook je Bierdiploma.

De 7 Deugden